Βαρύτατες εκφράσεις αντάλλαξαν οι κ.κ. Ευ. Βενιζέλος και Γ. Παπανδρέου έπειτα από την ψηφοφορία στη Βουλή, τη Δευτέρα τα ξημερώματα. Το ρήγμα πουπροκλήθηκε δεν αναμένεται να κλείσει και παρότι δεν υπάρχει η προοπτική διαγραφής στον ορίζοντα, είναι φανερό ότι οι δύο ηγετικές προσωπικότητες του ΠαΣοΚβαδίζουν πλέον σε διαφορετικούς δρόμους.

Είναι ενδεικτικό ότι κεντρικά στελέχη του ΠαΣοΚ χαρακτηρίζουν τον κ. Παπανδρέου «παράγοντα ανωμαλίας» που υπονομεύει ανοιχτά την παράταξη, ο κ. Κ. Σκανδαλίδης, μιλώντας στο Μega, χαρακτήρισε πολιτικό λάθος τη στάση του κ. Παπανδρέου.

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠαΣοΚ καταψήφισε το άρθρο του πολυνομοσχεδίου για τις τράπεζες, το οποίο με το περών του κ. Απ. Κακλαμάνη πέρασε με οριακή πλειοψηφία. Ο κ. Βενιζέλος πήγε στο γραφείο του κ. Παπανδρέου και τον κατηγόρησε ότι παίζει προσωπικά πολιτικά παιχνίδια σε βάρος τηςπαράταξης. «Είναι ντροπή η στάση σου!», φέρεται να του είπε. «Ξέρεις πολύ καλά ότι εμείς είμασταν αυτοί που πιέσαμε να πάει η ρύθμιση σε μια κατεύθυνση που ναεξυγιαίνει τις τράπεζες και να είναι ανταγωνιστικές οι μετοχές». Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν απάντησε επί της ουσίας αλλά είπε ότι ωςπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς έχει ευθύνη για το τραπεζικό σύστημα.

Από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού επιμένουν ότι ο κ. Παπανδρέου ενήργησε ανάλογα με τις αρχές και τις απόψεις του και ότι παρά την αρνητική του ψήφοτο πολυνομοσχέδιο δεν κινδύνευσε να μην περάσει από τη Βουλή. Από την πλευρά του κ. Βενιζέλου, επισημαίνουν τα εξής: Ο κ. Παπανδρέου καταψήφισε στηδεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου, έχοντας μετρήσει ότι το άρθρο περνάει και δεν κινδυνεύει η κυβέρνηση -εκεί αποδίδεται η φράση στην ανακοίνωση του κ.Βενιζέλου για υποκρισία και πολιτικά προσωπικά παιχνίδια.

Επιπλέον, καταλογίζουν στον πρώην πρωθυπουργό ότι έστρεψε την προσοχή στο ΠαΣοΚ σε μια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ηττηθεί στη Βουλή και ο κ. Βενιζέλος είχεπάρει το παιχνίδι πάνω του κλέβοντας τις εντυπώσεις. Στο βάθος υπάρχει πάντα η ενόχληση επειδή το περιβάλλον Παπανδρέου απέτρεψε στελέχη με αναφορά στονπρώην πρωθυπουργό να συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο της Ελιάς και ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου στράφηκε κατά του εγχειρήματος την παραμονή της ιδρυτικήςσυνδιάσκεψης της Ελιάς.

Ο κ. Παπανδρέου δεν είχε εμφανιστεί σε κανένα όργανο του ΠαΣοΚ εδώ και πολύ καιρό, ούτε είχε παραστεί στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τουκόμματος την Παρασκευή για να εκθέσει τις απόψεις και τις διαφωνίες του. Από την αρχή ήταν αντίθετος στη ρύθμιση για τις τράπεζες αλλά πριν από λίγες ημέρες είχεμεταδώσει ότι θα μελετήσει τη ρύθμιση που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή και έπειτα θα αποφασίσει. Την Κυριακή το απόγευμα υπήρχαν επαφές ανάμεσα σεσυνεργάτες των κ.κ. Βενιζέλου και Παπανδρέου, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζεται τι θα έπραττε τελικώς ο πρώην πρωθυπουργός.

Οργή υπάρχει και για τη στάση του κ. Απ. Κακλαμάνη, ο οποίος δήλωσε παρών στο ίδιο άρθρο. Μάλιστα, εκείνη τη στιγμή και ενώ συνεχιζόταν η ψηφοφορία, ο κ.Βενιζέλος μετακινήθηκε στα έδρανα, κάθισε δίπλα στον πρώην πρόεδρο της Βουλής και τον επέκρινε σφοδρά για τη στάση του. Ο κ. Κακλαμάνης, τις προηγούμενεςημέρες δεν είχε εκφράσει αντιρρήσεις για τις τράπεζες, ενώ τόσο στην ΚΟ όσο και λίγα λεπτά πριν από τη ψηφοφορία έλεγε ότι θα ψήφιζε το πολυνομοσχέδιο.Ωστόσο, δεν διέφυγε της προσοχής άλλων βουλευτών του ΠαΣοΚ ένα τηλεφώνημα που δέχτηκε λίγο πριν την ψηφοφορία από τον κ. Παπανδρέου, και το οποίοθεωρούν ότι τον επηρέασε για να μεταβάλλει τη στάση του. Γιʼ αυτό και έπειτα από την ψηφοφορία πολλοί βουλευτές τον πλησίασαν και τον κατηγόρησαν με βαριάλόγια για τον αιφνιδιασμό που τους επιφύλαξε.

Η ανακοίνωση του κ. Βενιζέλου:

«H K.O του ΠΑΣΟΚ ενεργώντας συλλογικά και υπεύθυνα, υπερψήφισε συνολικά το νομοσχέδιο με το οποίο συντελείται η τελική στροφή προς την έξοδο από την κρίσηκαι το μνημόνιο.
Το νομοσχέδιο απέκτησε την τελική του μορφή, χάρις στις τεράστιες προσπάθειες και τις βελτιωτικές παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ.

Η ρύθμιση, ειδικότερα, για την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος, αποτυπώνει το αποτέλεσμα μίας σκληρής διαπραγμάτευσης με τηντρόικα, δηλαδή με τους εταίρους και δανειστές μας και ιδίως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που επέμενε στην τήρηση συγκεκριμένων κανόνων του Ευρωπαϊκούδικαίου του ανταγωνισμού, όπως τους διατύπωσε αναλυτικά σε έγγραφό του ο αρμόδιος επίτροπος κ. Αλμούνια.

Κανένα άλλωστε μέλος της Κ. Ο. του ΠΑΣΟΚ δεν έθεσε ζήτημα σχετικά με τη ρύθμιση αυτή, ούτε στη προχθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ούτε στησημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Δεν έχει συνεπώς κανείς το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να εμφανίζεται ως δήθεν πιο ευαίσθητος στα θέματα αυτά από τους σημερινούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, πουσήκωσαν και σηκώνουν το βάρος της κρίσης, χωρίς να κατέχουν καμία θέση ευθύνης και δεν ανέχονται ούτε άμεσες ούτε έμμεσες προσβολές.

Οι υποκρισίες και τα προσωπικά πολιτικά παιχνίδια είναι αυτά που οδήγησαν τη χώρα και το πολιτικό σύστημα στη σημερινή του κατάσταση. Αυτές τις πρακτικές είναιπου οφείλουμε να ανατρέψουμε.
Όλοι κρινόμαστε, από την παράταξη και τον ελληνικό λαό
».

Η ανακοίνωση του κ. Παπανδρέου

«Πράγματι, οι υποκρισίες και τα προσωπικά πολιτικά παιχνίδια είναι αυτά που οδήγησαν τη χώρα και το πολιτικό σύστημα στη σημερινή του κατάσταση.

Αυτές τις πρακτικές είναι που οφείλουμε να ανατρέψουμε.

Πράγματι, ουδείς έχει το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να εμφανίζεται ως δήθεν πιο ευαίσθητος από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – που από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση,σήκωσαν και σηκώνουν ένα βάρος που δεν τους αναλογεί.

Όλοι κρινόμαστε από την παράταξη και τον Ελληνικό λαό».