Προβόπουλος: Επανασυνδέεται η Ελλάδα με τις αγορές

Ως πρώτες ενδείξεις επανασύνδεσης της Ελλάδας με τις αγορές χαρακτήρισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος τις επιτυχημένες αυξήσεις κεφαλαίου των Alpha Bank και Τράπεζας Πειραιώς, καθώς και η έκδοση ομολόγου από τη δεύτερη.
Μιλώντας στο πλαίσιο της έναρξης εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν στην Αθήνα το think tank Eurofi, η Ελληνική Προεδρία και η Τράπεζα της Ελλάδος, ο κεντρικός τραπεζίτης εμφανίστηκε βέβαιος ότι η δεύτερη φάση της ανακεφαλαιοποίησης θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα και στην υγιή χρηματοδότηση της οικονομίας.
Αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό περιβάλλον, υπογράμμισε ότι όσον αφορά μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική, θα ήταν επιθυμητό σε ευρωπαϊκό επίπεδο να αναπτυχθούν πρότυπα της αγοράς που θα επιτρέψουν να αυξηθεί η σχετική σημασία των αγορών μετοχών και ομολόγων ως πηγών χρηματοδότησης, πρόσθεσε.
«Αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει στην αύξηση των διαθέσιμων κεφαλαίων για μακροπρόθεσμες επενδύσεις, θα συμβάλει σε μακροπρόθεσμη διατηρήσιμη ανάπτυξη και θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα του τομέα των επιχειρήσεων σε περιόδους εντάσεων στον τραπεζικό τομέα» τόνισε ο ίδιος σχετικά.

Εξάλλου, ο κ. Προβόπουλος σημείωσε ότι κατά γενική ομολογία η κρίση ανέδειξε αδυναμίες της αρχικής αρχιτεκτονικής της ΟΝΕ, προσθέτοντας ωστόσο ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα αντέδρασαν στην κρίση με τολμηρές πολιτικές και σημαντικές μεταρρυθμίσεις της αρχικής αρχιτεκτονικής.

«Τα μέτρα αυτά θα συμβάλουν ώστε η οικονομική και νομισματική ένωση να είναι πιο αποτελεσματική και ανθεκτική στις κρίσεις στο μέλλον» εξήγησε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «οι καρποί των προσπαθειών είναι ήδη εμφανείς σε επίπεδο της ζώνης του ευρώ, ιδίως στις αγορές κρατικών ομολόγων, όπου οι συνθήκες έχουν εξομαλυνθεί σε σημαντικό βαθμό».
Επιπλέον, σημείωσε ότι ορατά οφέλη υπάρχουν επίσης σε επιμέρους χώρες, όπως η Ελλάδα, όπου η κρίση, παρόλο που ήταν βαθιά, αποτέλεσε αφορμή για την εξυγίανση και ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα και παράλληλα για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα αποφέρουν σημαντικά οφέλη στο μέλλον.

Ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκε και στο μηχανισμό εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων στο πλαίσιο της υπό δημιουργία τραπεζικής ένωσης, χαρακτηρίζοντας ικανοποιητικά τα αποτελέσματα των πρόσφατων διαπραγματεύσεων για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης.

Επεσήμανε δε ότι εξασφαλίζεται η δημιουργία ενός βιώσιμου τραπεζικού συστήματος για τη ζώνη του ευρώ μέσω της ομαλής εξυγίανσης προβληματικών τραπεζών έτσι ώστε να προστατεύεται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Μάλιστα, τόνισε ότι και πάλι, η Ελλάδα αποτελεί ένα πρώτης τάξεως παράδειγμα εφαρμογής αυτού του σεναρίου.
«Μετά την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών το 2012, επακολούθησε διαδικασία μετασχηματισμού του τραπεζικού συστήματος, με σειρά εξαγορών και συγχωνεύσεων» τόνισε σχετικά.
Και κατέληξε τονίζοντας ότι οι τράπεζες περιόρισαν σε μεγάλο βαθμό την προσφυγή τους στη χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα, σχηματίζοντας ταυτόχρονα προβλέψεις για επισφαλή δάνεια. «Έτσι μπόρεσαν να προσελκύσουν ιδιώτες επενδυτές» είπε ο κ. Προβόπουλος.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk