Eurogroup στο Ζάππειο – Πράσινο φως για τη δόση – Ποια προαπαιτούμενα απαιτούνται(συνεχής ενημέρωση)

Πανηγυρικό χαρακτήρα για την ελληνική προεδρία της ΕΕ έχουν οι άτυπες συνεδριάσεις των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin που διεξάγονται στην Αθήνα το διήμερο 1-2 Απριλίου 2014.

Θερμό το κλίμα που επεκράτησε μετά τη συνέντευξη Τύπου από τους ευρωπαίους αξιωματούχους οι οποίοι όμως υποστηρίζουν ότι χρειάζονται οπωσδήποτε να γίνουν οι προαπαιτούμενες δράσεις οι οπ’οιες είναι

Για την πρώτη δόση: πλήρης εφαρμογή των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου

-Για τη δεύτερη δόση: κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων, θέσπιση πλαισίου για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στο Δημόσιο, νέο πρόγραμμα είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, μείωση περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών και εξασφάλιση πρόσβασης των ανασφάλιστων πολιτών σε υπηρεσίες υγείας.

-Για την τρίτη δόση: Ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων του Δημοσίου και συγχώνευση με το Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο του ιδιωτικού τομέα, αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ με παράλληλη εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς την επιχείρηση και νέο πλαίσιο χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων με έλεγχο του «πόθεν έσχες»

Το κείμενο του Eurogroup στα ελληνικά

13:35 Εληξε η συνέντευξη Τύπου

13.33 Ρεν (απαντώντας σε ερώτηση για τος ρυθμίσεις στο γάλα που μπήκαν στο Πολυνομοσχέδιο): Υπάρχουν κάποια πράγματα που ίσως πρέπει να τα μελετήσουμε αλλά δεν περιμένω μεγάλες αλλαγές

13:25 Η δήλωση του Eurogroup για την Ελλάδα

13:10
Ντράγκι: Πολύ σημαντικά τα επιτεύματα της Ελλάδας. Αρχίζουν να αποδίδουν οι μεγάλες προσπάθειες των τεσσάρων τελευταίων χρόνων

13:05 Ρεν: Η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη το 2014

12:55 Ντάισελμπλουμ: Δόση 8,3 δις: 6,3 δις ως το τέλος Μαίου και από 1 δις. ευρω το Ιούνιο και τον Ιούλιο με 6 προαπαιτούμενα για κάθε μια από τις τελευταίες δόσεις. Ο ίδιος τόνισε ότι το Eurogroup θα συνεργαστεί με την Ομάδα Δράσης του κ. Ράιχενμπαχ για τον καταρτισμό μιας Στρατηγικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές.

12:42 Αρχίζει η συνέντευξη Τύπου Ρεν, Ντάισελμπλουμ, Ντράγκι, Ρέγκλινγκ

12:40 Τελείωσε το Eurogroup

11:40 Συνεχίζεται το Eurogroup για τα υπόλοιπα θέματα της Συνόδου

11:35 Τελείωσε η συζήτηση για την Ελλάδα. Το εξαιρετικά καλό κλίμα που επεκράτησε στη σύσκεψη θα αντανακλάται και στη δήλωση (statement) που αναμένεται

Η συνεδρίαση του Eurogroup ξεκίνησε με τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών και προεδρεύοντος κ. Γιάννη Στουρνάρα. Στη συνέχεια πήραν τον λόγο τα μέλη της τρόικας τα οποία έκαναν μια πολύ καλή αναφορά για την οικονομία της Ελλάδας.

Μετά τις 10:30 άρχισαν οι τοποθετήσεις των υπουργών Οικονομικών των χωρών μελών της Ευρωζώνης.

Τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin καλύπτουν 582 εκπρόσωποι ξένων Μέσων ενημέρωσης, δημοσιογράφοι και τεχνικοί.

Σημειώνεται, ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η δόση των 8,3 δις. ευρώ από την Ευρώπη, θα κατανέμεται σε τρεις υποδόσεις: Μια ύψους 6,3 δις. ευρώ τον Απρίλιο, μια ύψους 1 δις. ευρώ τον Ιούνιο και μία ύψους 1 δις. ευρώ τον Ιούλιο.
Οι προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση των συγκεκριμένων ποσών, έχουν ως εξής:
-Για την πρώτη δόση: πλήρης εφαρμογή των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου
-Για τη δεύτερη δόση: κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων, θέσπιση πλαισίου για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στο Δημόσιο, νέο πρόγραμμα είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, μείωση περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών και εξασφάλιση πρόσβασης των ανασφάλιστων πολιτών σε υπηρεσίες υγείας.
-Για την τρίτη δόση: Ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων του Δημοσίου και συγχώνευση με το Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο του ιδιωτικού τομέα, αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ με παράλληλη εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς την επιχείρηση και νέο πλαίσιο χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων με έλεγχο του «πόθεν έσχες».
Τμήμα της πρόσφατης συμφωνίας με την τρόικα, αποτελούν, εξάλλου, η νέα αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, η θέσπιση νέου μισθολογίου στο Δημόσιο με αξιολόγηση των υπαλλήλων, η επανεξέταση του πρόσφατου πλαισίου τις ομαδικές απολύσεις και η προώθηση μιας νέας εργαλειοθήκης (από τον ΟΟΣΑ ή άλλον ανάλογου κύρους διεθνή οργανισμό) για το χονδρεμπόριο, τις τηλεπικοινωνίες, το ηλεκτρονικό εμπόριο και τη μεταποίηση.

Το πρόγραμμα των συνεδριάσεων

Πανηγυρικό χαρακτήρα για την ελληνική προεδρία της ΕΕ έχουν οι άτυπες συνεδριάσεις των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin που διεξάγονται στην Αθήνα το διήμερο 1-2 Απριλίου 2014.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων, οι οποίες θα φιλοξενηθούν στο Ζάππειο Μέγαρο, άρχισε στις 09.00 το πρωί της Τρίτης με τη συνεδρίαση του Eurogroup (συμμετέχουν οι 18 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης) στην οποία αναμένεται ότι θα δοθεί η πολιτική έγκριση της (τμηματικής) εκταμίευσης δόσεων ύψους 8,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM).

Προσερχόμενος στο Ζάππειο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας δήλωσε: «Θα συζητήσουμε για το χρονοδιάγραμμα των δόσεων και την αξιολόγηση της τρόικας».

Ο Ολι Ρεν επίσης προσερχόμενος δήλωσε: «Ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις στην Ελληνική Βουλή. Περιμένουμε σήμερα πολιτική υποστήριξη και έγκριση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff Level agrement). Η τελική απόφαση θα βγει αργότερα».

«Είναι ωραία να βρίσκομαι στην Ελλάδα καθώς η χώρα εμφανίζει πρωτογεννές πλεόνασμα και επιστρέφει στην ανάπτυξη» δήλωσε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ερωτηθείς για το πότε αναμένεται η απόφαση για το ελληνικό χρέος ο πρόεδρος του Eurogroup απάντησε: «Περιμένουμε τις ανακοινώσεις της Eurostat προς το τέλος του μήνα. « Η απόφαση αναμένεται στη διάρκεια του καλοκαιριού ή και μετά το καλοκαίρι» ενώ εξήγησε ότι αυτή η συζήτηση δεν είναι το παρόντος και ότι σήμερα θα συζητηθεί το αποτέλεσμα της αξιολόγησης της τρόϊκας και οι προτάσεις που υπάρχουν για την χορήγηση των δόσεων.

Εκτός από τον πρόεδρο του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίοςπροεδρεύει των συνεδριάσεων του Ecofin και τον ευρωπαίο Επίτροπο Ολι Ρεν (Οικονομικών Υποθέσεων) στις συναντήσεις του διημέρου αναμένεται ότι θα παραστούν μεταξύ άλλων και οι Επίτροποι Μισέλ Μπαρνιέ (Εσωτερική Αγορά, Τράπεζες και Υπηρεσίες), ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Παρόντα στη συνεδρίαση του Eurogroup και τα στελέχη της τρόικας Ματίας Μορς (Ε.Ε) Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ).

Ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάθισαν δίπλα-δίπλα στην αίθουσα, πέντε λεπτά πριν την έναρξη του Eurogroup.

Η ατζέντα του Ecofin
Ο κ. Στουρνάρας θα προεδρεύσει την Τρίτη το απόγευμα και την Τετάρτη το πρωί στην άτυπη συνάντηση του Ecofin (των 28 υπουργών Οικονομικών της ΕΕ) η οποία περιλαμβάνει συζητήσεις για καίρια ζητήματα πανευρωπαϊκής σημασίας, όπως τις εξελίξεις όσον αφορά την Τραπεζική Ένωση, ειδικά μετά την έγκριση από την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων της συμβιβαστικής συμφωνίας που πέτυχε η Ελληνική Προεδρία, κατά τις διαπραγματεύσεις της με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης, τις κοινωνικές πτυχές της ανάπτυξης και της οικονομικής σταθερότητας στην Ευρώπη, τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της οικονομίας και ιδιαίτερα την ενίσχυση της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και την προετοιμασία των εαρινών συνόδων ΔΝΤ/Παγκόσμιας Τράπεζας και των Υπουργών Οικονομικών της ομάδας G20.
Η ενίσχυση της ανάπτυξης και η δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους, βρίσκεται ψηλά και στην ατζέντα της υπουργικής συνάντησης του Μηχανισμού Ευρωμεσογειακών Επενδύσεων και Εταιρικής σχέσης (FEMIP), όπου η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) θα παρουσιάσει στους Υπουργούς Οικονομικών τον Οδικό Χάρτη 2020, που περιγράφει τη νέα στρατηγική της για τη Μεσόγειο.
Κατά το γεύμα εργασίας, την Τρίτη 1η Απριλίου, οι Υπουργοί του Ecofin και οι διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για τα κοινωνικά προβλήματα της Ευρώπης και τις επιπτώσεις τους στην οικονομική ανάπτυξη, με βάση παρουσίαση σχετικού κειμένου από το Bruegel. Αργότερα, κατά την πρώτη συνεδρία του Ecofin, οι Υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για την οικονομική κατάσταση, τις προβλέψεις και τις αναπτυξιακές προοπτικές, εστιάζοντας και στην κατάσταση των χρηματαγορών.
Η Επιτροπή θα παρουσιάσει την Ανακοίνωσή της για τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της οικονομίας και η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων Υψηλού Επιπέδου θα παρουσιάσει την Εκθεσή της για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και έργων υποδομής με τίτλο «Χρηματοδότηση για την Ανάπτυξη». Στο τέλος της πρώτης συνεδρίας, οι Υπουργοί θα συζητήσουν και θα συμφωνήσουν σε προσχέδιο για τους Όρους Αναφοράς και τη Δήλωση της Διεθνούς Νομισματικής και Χρηματοοικονομικής Επιτροπής, η οποία προετοιμάστηκε από την Επιτροπή Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων για τις εαρινές συνόδους ΔΝΤ/Παγκόσμιας Τράπεζας και των Υπουργών Οικονομικών της ομάδας G20.
Στη συνέχεια, κατά τη 13η κοινή Υπουργική Συνάντηση ECOFIN/FEMIP την ίδια ημέρα, οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στις προκλήσεις και τη μόχλευση της αειφόρου ανάπτυξης, καθώς και στη νέα στρατηγική της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EΤΕπ) για τη Μεσόγειο με ορίζοντα το 2020. Η ενίσχυση της ανάπτυξης και η δημιουργία θέσεων εργασίας, ειδικά για τους νέους, θα αποτελέσουν βασική πτυχή αυτών των συζητήσεων. Επιπρόσθετες θεματικές θα αποτελέσουν οι τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης και διαφοροποίησης των εργαλείων της EΤΕπ για τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα και την αύξηση της δραστηριότητας για το κλίμα στην περιοχή της Μεσογείου.
Η Τραπεζική Ενωση την Τρίτη
Η δεύτερη συνεδρία του ECOFIN, την Τετάρτη 2 Απριλίου, θα είναι αφιερωμένη στη Μεταρρύθμιση του Κανονιστικού Πλαισίου του Ευρωπαϊκού Τραπεζικού Συστήματος. Το πρώτο θέμα συζήτησης είναι η Δομική Μεταρρύθμιση του Τραπεζικού Συστήματος και βασίζεται στην παρουσίαση της πρότασης της Επιτροπής για τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με διαρθρωτικά μέτρα βελτίωσης της αντοχής των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Επιπλέον, οι Υπουργοί θα συζητήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις για την Τραπεζική Ένωση, ζήτημα υψίστης προτεραιότητας για την Ελληνική Προεδρία, λόγω της σημασίας της ως προϋπόθεσης για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της αύξησης της ρευστότητας στην ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς και της διασφάλισης της οικονομικής σταθερότητας. Οι εξελίξεις γύρω από τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης (SRM) και την εφαρμογή του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM), με παρουσίαση από την Επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου του, περιλαμβάνονται επίσης στην ατζέντα των συζητήσεων.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk