«Παιχνίδια» καρδιοχειρουργών με τις ζωές μικρών ασθενών

Σοβαρό έλλειμμα επικοινωνίας και εμπιστοσύνης μεταξύ των γιατρών που στελεχώνουν το Ειδικό Κέντρο Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών στα Παιδιά (ΕΚΑΣΚΑΠ), το οποίο λειτουργεί στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»,

Σοβαρό έλλειμμα επικοινωνίας και εμπιστοσύνης μεταξύ των γιατρών που στελεχώνουν το Ειδικό Κέντρο Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών στα Παιδιά (ΕΚΑΣΚΑΠ), το οποίο λειτουργεί στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», διαπιστώνεται στο πόρισμα της επιτροπής που διενήργησε ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ). Το πόρισμα, με ημερομηνία 6 Μαρτίου 2014, βασίστηκε στις καταθέσεις των γιατρών του Κέντρου για την αντιμετώπιση δύο περιστατικών που έχασαν τη μάχη με τον θάνατο κατόπιν καταγγελιών σχετικά με τη λειτουργία των Καρδιοχειρουργικών Τμημάτων. Τρεις διακεκριμένοι χειρουργοί, οι κ.κ. Αχ. Λιούλιας (συντονιστής διευθυντής της Θωρακοχειρουργικής Κλινικής του Σισμανογλείου), Ν. Γιαννόπουλος (αναπληρωτής διευθυντής της Παιδοκαρδιοχειρουργικής Κλινικής του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου) και Φ. Μητρόπουλος (αναπληρωτής διευθυντής της Παιδοκαρδιοχειρουργικής Κλινικής του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου), υπογράφουν το πόρισμα.
«Κακό κλίμα» και θάνατοι


«Αβίαστα από όλες τις καταθέσεις προκύπτει η έλλειψη αγαθής, ειλικρινούς, με εκτίμηση και με εμπιστοσύνη συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων» διαπιστώνουν οι συντάκτες του πορίσματος, οι οποίοι κάνουν λόγο για «κακό κλίμα». Σε αυτό, σημειώνουν, υπάρχει και η συμμετοχή – εμπλοκή φορέων, συλλόγων ή μέσων ενημέρωσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επιστημονικά αμιγώς προβλήματα.

«Πολλαπλές αναφορές, διοικητικές εμπλοκές, νομικές – δικαστικές εκκρεμότητες καθιστούν το μείγμα εκρηκτικό πάνω από τις ζωές μικρών ασθενών»
αναφέρουν χαρακτηριστικά. Παρατηρούν μάλιστα ότι υπάρχει αυξημένη νοσηρότητα στο Κέντρο, αφού από τις 49 επεμβάσεις οι 19 έπρεπε να επαναληφθούν, ενώ σημειώνουν ότι καταγράφηκαν τέσσερις θάνατοι στους 21 ασθενείς που χειρουργήθηκαν με εξωσωματική κυκλοφορία. Την ίδια στιγμή αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν αρχειοθετημένα προγράμματα χειρουργείου, βιβλίο χειρουργείου πλήρες σε εγγραφές, καθώς και «πρακτικά χειρουργείου ενυπόγραφα και «κλειδωμένα» ή «κλειστά» για εξωγενείς και ετεροχρονισμένες παρεμβάσεις».
Οι συντάκτες του πορίσματος αναφέρονται σε δύο περιπτώσεις μικρών ασθενών που δεν είχαν αίσια έκβαση. Στην πρώτη καταλογίζουν ευθύνες στους γιατρούς. Το παιδί απεβίωσε κατά τη διάρκεια της επέμβασης λόγω αιμορραγίας.

«Αίτιο της αιμορραγίας ήταν ο διαταμείς αρτηριακός πόρος που απολινώθηκε με απλή απολίνωση». Πρόκειται για το ράμμα που γίνεται σε ένα αγγείο προκειμένου να μην αιμορραγεί. «Δεν εξασφαλίστηκε με δεύτερη απολίνωση και κατά κανόνα «ραφή – απολίνωση» η μοναδική απλή απολίνωση, κάτι που γίνεται τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή πρακτική. Εκ του αποτελέσματος (αιμορραγία που οδήγησε στον θάνατο) συμπεραίνεται ότι υπήρξε αδυναμία άμεσου και αποτελεσματικού ελέγχου της αιμορραγίας» επισημαίνουν.

Ανασκευές καταθέσεων


Οι γιατροί που συνέταξαν το πόρισμα σημειώνουν ότι προσκομίστηκε από γιατρό οπτικό υλικό (βιντεοσκόπηση) της προσπάθειας ανάταξης του παιδιού με μαλάξεις και ερωτούν για «τη σκοπιμότητα της λήψης και τη νομιμότητα της λήψης και μάλιστα κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες ευθύνης και απώλειας μιας μικρής ζωής».
Κατά την εξέταση των εμπλεκομένων χειρουργών οι γιατροί που διενήργησαν την ΕΔΕ διαπίστωσαν μεταξύ άλλων ότι συμμετείχε στο χειρουργείο γιατρός που εκείνη την περίοδο δεν υπηρετούσε στο νοσοκομείο. Γι’ αυτόν τον λόγο «ελέγχεται η νόμιμος συμμετοχή του». Επίσης διαπίστωσαν ότι οι χειρουργοί ανασκεύαζαν καταθέσεις τους. «Σε διαδοχικές καταθέσεις του ο κ… (σ.σ.: αναφέρεται το όνομα του γιατρού), ενώ αρχικά φαίνεται ότι περιγράφει την επέμβαση απέχοντας ουσιαστικά της ευθύνης των κυρίων χειρουργικών χρόνων, ακολούθως με έμφαση δηλώνει ότι δεν θυμάται αν μετείχε ή όχι».
Επίσης σε άλλο σημείο αναφέρουν: «Προκύπτει αβίαστα από τις καταθέσεις η αδυναμία συνεργασίας μεταξύ των κ.κ… (σ.σ.: αναφέρονται τα ονόματα δύο γιατρών), όταν ερωτώμενος ο ένας για ποιον λόγο τον αναφέρει ο συνάδελφός του ως μετέχοντα στην επέμβαση απαντά ότι τούτο είναι πράξη μιας συνεχούς κατασυκοφάντησής του».
«Ελλειψη εμπιστοσύνης»


Η δεύτερη περίπτωση, παρότι επίσης δεν είχε αίσιο τέλος, αντιμετωπίστηκε ορθώς, συμπεραίνει η έκθεση. Ωστόσο, από τις καταθέσεις προκύπτει και εδώ έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των γιατρών σε ό,τι αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης του περιστατικού.

«Αντικείμενο αντιπαράθεσης προβάλλει η ανάγκη ή όχι διατομής του πνευμονικού δακτυλίου κατά συνέχεια της αρτηριοτομής στην πνευμονική και, αν έγινε, από ποιον έγινε διεγχειρητικά. Ενώ από τη μελέτη του ιατρικού φακέλου και τις διεγχειρητικές διαπιστώσεις φαίνεται ότι τούτο ήταν αναγκαίο και υποχρεωτικό, στις καταθέσεις των κ.κ…
(σ.σ.: καταγράφονται τα ονόματα δύο γιατρών) ο καθένας αναφέρει ότι το έκανε ο άλλος».
Ετσι, σύμφωνα με το πόρισμα, δύο βασικά στοιχεία που αναδεικνύονται είναι:
 • Η πολύ κακή συνεργασία μεταξύ των γιατρών «όταν καταλήγουν να καταθέτουν αντίθετα γεγονότα δύο άμεσοι συνεργάτες στην ίδια επέμβαση, αποδίδοντας πιθανολογούμενη ευθύνη και έλλειψη εμπιστοσύνης».
 • Ελλειψη εμπιστοσύνης και συνεννόησης μεταξύ των χειρουργών στην ίδια επέμβαση, «όπου ο ένας υποχρεούται να βοηθά τον άλλον».
Οι διαπιστώσεις
Προβλήματα στη διοικητική και επιστημονική λειτουργία
Οι συντάκτες του πορίσματος διαπίστωσαν σε ό,τι αφορά τη διοικητική συγκρότηση και λειτουργία του Κέντρου ότι:
 • Δεν υπάρχουν προγράμματα χειρουργείου αρχειοθετημένα.
 • Δεν υπάρχει βιβλίο χειρουργείου πλήρες σε εγγραφές στο χειρουργείο.
 • Δεν υπάρχουν πρακτικά χειρουργείου ενυπόγραφα και «κλειδωμένα» ή «κλειστά» για εξωγενείς ή ετεροχρονισμένες παρεμβάσεις.
 • Οι κάρτες του Αναισθησιολογικού Τμήματος είναι ελλιπείς.
 • Διαπιστώνεται ότι επί σειρά ετών μετέχουν στο χειρουργείο άτομα που εκείνη τη χρονική περίοδο δεν ανήκαν στη δύναμη του νοσοκομείου ή υπηρετούσαν σε άλλα νοσοκομεία της ημεδαπής ή αλλοδαπής χωρίς να υπάρχουν ενδεχομένως πάντα οι προβλεπόμενες ενέργειες (άδεια φορέων – διοίκησης).
 • Αναφορικά με την επιστημονική λειτουργία διαπιστώθηκε:
 • Αυξημένος χρόνος στις εκτελεσθείσες επεμβάσεις τόσο στη συνολική διάρκεια όσο και στον καθαρό χρόνο εξωσωματικής κυκλοφορίας.
 • Ιδιαίτερα αυξημένος χρόνος νοσηλείας στην Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ).
 • Αυξημένη νοσηρότητα (14 επανεπεμβάσεις σε 49 επεμβάσεις) και τέσσερις θάνατοι σε 21 ασθενείς που χειρουργήθηκαν με εξωσωματική κυκλοφορία.
 • Μη τήρηση της προτεραιότητας με βάση το κριτήριο της επείγουσας χειρουργικής αντιμετώπισης κατά την κατάρτιση του καταλόγου προς εγχείρηση, όπως προκύπτει από τις περιπτώσεις τριών μικρών ασθενών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk