foodchain

Κλαδάκια ή κομμάτια από τον κορμό ενός καλαμιού θα ήταν τα πρώτα ξυλάκια που χρησιμοποιήθηκαν σε Κίνα και Ιαπωνία για να πιάνουν οι άνθρωποι την τροφή τους σ’ εκείνα τα μέρη.

Κλαδάκια ή κομμάτια από τον κορμό ενός καλαμιού θα ήταν τα πρώτα ξυλάκια που χρησιμοποιήθηκαν σε Κίνα και Ιαπωνία για να πιάνουν οι άνθρωποι την τροφή τους σ’ εκείνα τα μέρη. Πάντως στη διάρκεια της δυναστείας Shang (1766-1122 π.Χ.) στην Κίνα τα χρησιμοποιούσαν ήδη. Και ο τρόπος μαγειρέματος στην Aπω Ανατολή έδεσε πολύ και με τη νοοτροπία των λαών αυτών και με τη χρήση τους από τότε.
Μια σημαντική διαφορά σε σχέση με τη Δύση είναι ότι εκεί σχεδόν πάντα υπήρχαν τα μαχαίρια στο τραπέζι. Είτε ήταν αυτά του οικοδεσπότη είτε των συνδαιτυμόνων που τα κουβαλούσαν μαζί τους όπου πήγαιναν για φαγητό. Και, όπως είναι γνωστό, για αιώνες το μαχαίρι χρησιμοποιήθηκε σαν να ήταν και πιρούνι. Στην κινεζική κουζίνα το μαχαίρι μένει στα χέρια του μαγείρου και το φαγητό βγαίνει από την κουζίνα κατατεμαχισμένο για να καταναλωθεί με τα ξύλινα αυτά σχεδόν μαγικά ραβδάκια αφού ο εξασκημένος άνθρωπος μπορεί να κάνει τα πάντα με αυτά. Το κόψιμο σε κομματάκια και το ψήσιμο στο κλασικό πλέον βαθύ τηγάνι wok, που φθάνει σε αρκετά υψηλές θερμοκρασίες, βοηθούν στο να βγουν αρκετά από τα αρώματα των τροφών και των μπαχαρικών που συνθέτουν ένα πιάτο. Και το περιεχόμενό του στη συνέχεια, χωρίς τη μεσολάβηση μεταλλικών αντικειμένων, καταναλώνεται. Ο τρόπος αυτός θεωρήθηκε τόσο αποτελεσματικός που το Πολυτεχνείο του Χονγκ Κονγκ, όταν του ανατέθηκε να κατασκευάσει ένα σύνθετο μηχάνημα για τη λήψη δειγμάτων από το έδαφος του Αρη, μετά το τρυπάνι για τη συλλογή των θραυσμάτων, χρησιμοποίησε μηχανισμό που μιμείται ακριβώς τον τρόπο σύλληψης των αντικειμένων με τα ξυλάκια και συνοδευτικά ένα «κινεζικό κουτάλι» για ακόμη περισσότερα δείγματα!
Οι διαφορές ανάμεσα στα κινεζικά και στα ιαπωνικά ξυλάκια είναι τουλάχιστον έξι:
– Τα κινεζικά φτιάχνονται από απλό ξύλο σχεδόν ακατέργαστο. (Μερικοί, προτού αρχίσουν να τρώνε, τρίβουν λίγο μεταξύ τους τα ξυλάκια αυτά για να λειανθούν και να μην υπάρχουν ενοχλητικές αγκίδες, κάτι που από τους Κινέζους θεωρείται αγένεια.)
– Τα ιαπωνικά είναι φτιαγμένα συνήθως από λακαρισμένο ξύλο.
– Τα κινεζικά έχουν μήκος 27 εκατοστά περίπου.
– Τα ιαπωνικά είναι στα 23 εκατοστά περίπου, άρα πιο κοντά.
– Ολα γίνονται πιο αιχμηρά στην άκρη αλλά τα κινεζικά καταλήγουν σε όχι αιχμηρές άκρες.
– Τα ιαπωνικά στη μία άκρη τους είναι πολύ μυτερά.
Σε Ιαπωνία και Κορέα τα σύνεργα αυτά του φαγητού εμφανίστηκαν γύρω στο 500 μ.Χ. Και ναι, υπάρχουν και τα κορεατικά αντίστοιχα σύνεργα, που όμως είναι πιο κοντά αλλά κυρίως είναι μεταλλικά. Κάποια εποχή μάλιστα ήταν φτιαγμένα από ασήμι, όχι μόνο λόγω τάσεων προς αντικείμενα κάποιας χλιδής αλλά και γιατί τα δηλητήρια που ήταν σε κυκλοφορία εκείνες τις εποχές αντιδρώντας με το στοιχείο του αργύρου αλλοίωναν την επιφάνεια της ασημένιας ράβδου δίνοντας σήμα ότι όχι μόνο λάκκο είχε το φαγητό αλλά και ήταν γεμάτο με κάτι δηλητηριώδες! Ας σημειώσουμε όμως εδώ ότι, όντας πολύ ολισθηρά τα ραβδάκια αυτά, επέβαλαν τελικά στους Κορεάτες να χρησιμοποιούν για το ρύζι κουτάλια, πάλι μεταλλικά, πλησιάζοντας κάπως στα δικά μας.
Η τάση όμως ήταν από την αρχή να διαφέρουν τα κουτάλια της Ανατολής από αυτά της Δύσης. Το κινεζικό κουτάλι, εκτός από την κοντή λαβή που έχει, διαφέρει από το δικό μας στον πυθμένα, όπου είναι σχεδόν επίπεδο. Ετσι όταν βγαίνει από τη σούπα ή τη σάλτσα έχεις περισσότερες πιθανότητες να γλιτώσεις εκείνες τις διαβολοσταγόνες που θα σημαδέψουν τα ρούχα σου και θα σε στιγματίσουν ως απρόσεκτο, ακόμη και ως λαίμαργο. Ακόμη όμως χειρότερη είναι μια άλλη τάση που εμφανίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα για το «κουταλοπίρουνο», δηλαδή τη συγχώνευση των δύο, ένα κουτάλι που έχει στην άκρη του μύτες πιρουνιού. Στα αγγλικά είναι γνωστό ως spork (spoon + fork = spork) ή και αντίστροφα ως foon (fork +spoon). Ενα υβρίδιο που αμφιβάλλω αν, πέρα από ορειβάτες ή πεζοναύτες, θα ευχαριστιόταν κάποιος να το κρατάει στο χέρι του για να φάει. Σκέτη τυραννία. Καλύτερα να παιδεύομαι από τα «γήινα» ξυλάκια παρά από τα σπορκ και τα φουν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk