Χατζηδάκης: Ακούμε απόψεις και συζητάμε για να βρούμε λύσεις για το γάλα

Ανοιχτός σε βελτιώσεις όσον αφορά την επίμαχη διάταξη για την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του γάλακτος, εμφανίστηκε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης στην Βουλή προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις των βουλευτών της συμπολίτευσης που κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι έκανε πίσω από την συμφωνηθείσα διατύπωση στο πνεύμα της πρότασης Τσαυτάρη.

Ανοιχτός σε βελτιώσεις όσον αφορά την επίμαχη διάταξη για την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του γάλακτος, εμφανίστηκε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης στην Βουλή προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις των βουλευτών της συμπολίτευσης που κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι έκανε πίσω από την συμφωνηθείσα διατύπωση στο πνεύμα της πρότασης Τσαυτάρη.

Αν και επί της ουσίας υπεραμύνθηκε της ρύθμισης δηλώνοντας ότι ούτε καταστροφική είναι για την ελληνική αγελαδοτροφία ούτε επιζήμια για τον καταναλωτή, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι «είμαστε εδώ για να ακούσουμε απόψεις και να συζητήσουμε και να βρούμε λύσεις στο πλαίσιο της επιστήμης και της κοινής λογικής». «Με περιορισμένα περιθώρια αλλά πάντως συζητάμε», ήταν το «μήνυμα» που εξέπεμψε προς τους βουλευτές, τονίζοντας ότι «κάθε άλλο παρά σκοπό έχουμε να βλάψουμε την ελληνική αγελαδοτροφία, αλλά από την άλλη δεν μπορούμε να αδιαφορούμε για την υψηλή τιμή του ελληνικού γάλακτος».

Όπως είπε άλλωστε «είναι καταστροφικό που επιχειρούμε να μην έχουμε το τρίτο πιο ακριβό γάλα μετά την Κύπρο και την Ιταλία;», επισημαίνοντας ότι μεσοσταθμικά η τιμή του ελληνικού γάλακτος ήταν 1,28 ευρώ όταν σε Ισπανία και Πορτογαλία ήταν κάτω από 0,80 ευρώ. «Είναι αρνητικό ότι εισάγουμε για πρώτη φορά εμείς οι ανάλγητοι και νεοφιλελεύθεροι το ελληνικό σήμα και είναι καταστροφικό που εισάγουμε το γάλα ημέρας;», διερωτήθηκε με δηκτικό πνεύμα, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε ένθεν κακείθεν.

Αναφέρθηκε επίσης και σε άλλες μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο επισημαίνοντας μάλιστα ότι ως προς την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ «έχει πράγματι καλά νέα για τους καταναλωτές και για την ομαλή λειτουργία της αγοράς», καθώς περιλαμβάνει «μεταρρυθμίσεις που οφείλαμε ως πολιτικό σύστημα να τις έχουμε κάνει εδώ και δεκαετίες». «Τις χρωστάμε στον καταναλωτή», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι το πολυνομοσχέδιο «θέλει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας με την απελευθέρωση της αγοράς και την κατάργηση περιττών και ανόητων περιοριστικών φραγμών ώστε να έχουμε πτώση των τιμών και να υπάρξει ορατό όφελος σε περίοδο κρίσης».

Όπως τόνισε «ακόμα και αν δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση τα μέτρα αυτά θα έπρεπε να τα ψηφίσουμε». «Ήταν ήδη μνημονιακή υποχρέωση από την κυβέρνηση Παπαδήμου και είναι προαπαιτούμενη δράση», συμπλήρωσε. Υποστήριξε δε την επιλογή του ΟΟΣΑ «για τον ίδιο λόγο που τον επέλεξε η Αυστραλία, η Ιαπωνία και ο Καναδάς», όπως είπε, σημειώνοντας ότι από τις 555 προτάσεις που υπέβαλλε ο διεθνής οργανισμός, η κυβέρνηση περιορίστηκε στις 329, ενώ σχετικά με την κριτική για το κόστος της επίμαχης έρευνας είπε ότι η αμοιβή των 936.000 ευρώ είναι «όσο ήταν το μισό έλλειμμα του ΟΣΕ σε ημερήσια βάση». «Έχουμε αποφασίσει να υιοθετήσουμε το 82% των συστάσεων του Οργανισμού και ένα 8%, μετά από διαπραγμάτευση με την τρόικα, τροποποιημένο όπως συμφωνήθηκε μετά από τις προτάσεις της κυβέρνησης», ενημέρωσε τους βουλευτές.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις είπε ότι «είναι αναμενόμενες και δεν εκπλήττουν». «Έχουμε να κάνουμε με μικρότερα ή μεγαλύτερα προνόμια που είχαν διασφαλιστεί από διάφορες επαγγελματικές ομάδες. Οι παρατάξεις που κυβέρνησαν στο παρελθόν αποφάσισαν να έρθουν και να καταργήσουν αυτά τα προνόμια. Οι παρατάξεις που ήταν στην αντιπολίτευση καλούν εμάς που διορθώνουμε λάθη του παρελθόντος να τα συνεχίσουμε. Θέλετε να συνεχίσετε τα παλιά λάθη του ΠαΣοΚ και της ΝΔ», είπε απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και υπεραμύνθηκε των ρυθμίσεων: «Υποστηρίζω ότι στην ανάγκη που έχουμε βρεθεί μέτρα σαν και αυτά είναι κοινωνική πολιτική ώστε ο πολίτης να μην πληρώνει μη συνταγογραφούμενα φάρμακα ακριβότερα, ο αναγνώστης να μην αγοράζει βιβλία σε τιμές από 50-100% ακριβότερα και ο καταναλωτής να μην πληρώνει το γάλα 34% ακριβότερο από τον μέσο κοινοτικό όρο», είπε.

«Γιατί να μην λειτουργών τα φαρμακεία περισσότερες ώρες; Γιατί είναι κακό να μην καταργηθεί η ενιαία τιμή του βιβλίου. Γιατί είναι κακό να επιτραπούν εκπτώσεις στα Outlook. Γιατί είναι κακό να αγοράζουμε το ψωμί με το ζύγι και όχι με το μάτι; Γιατί είναι αρνητικό που καταργούμε υποχρεώσεις που περιορίζουν τους παίκτες στο εμπόριο τσιμέντου; Γιατί είναι αρνητικό που καταργούμε περιορισμούς για την ίδρυση ξενοδοχειακών μονάδων;», διερωτήθηκε ενδεικτικά.

Απαντώντας δε στις προσωπικές επιθέσεις που δέχθηκε είπε: «Δεν υπάρχουν πολιτικοί χαρακτηρισμοί αλλά προσωπικοί χαρακτηρισμοί και βαριές επιθέσεις. Εδώ γνωριζόμαστε και ξέρουμε ποιοι είναι καθαροί και ποιοι όχι. Ξέρουμε ότι τέτοιες επιθέσεις δεν μας αγγίζουν, εξάλλου τις επιθέσεις σε λίγες μέρες ή λίγους μήνες κανένας δεν τις θυμάται παρά μόνο εγώ», κατέληξε, δηλώνοντας υπερήφανος για την δέσμη των μεταρρυθμίσεων που εισηγείται.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk