Ο υπόγειος πόλεμος για το γάλα

Κρίση στην κυβέρνηση προκάλεσαν οι χειρισμοί στο θέμα του γάλακτος. Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάξ. Χαρακόπουλος παραιτήθηκε κατηγορώντας τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη ότι δεν τήρησε τη συμφωνία σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της ποιότητας και της χρονικής διάρκειας του παστεριωμένου γάλακτος.

Κρίση στην κυβέρνηση προκάλεσαν οι χειρισμοί στο θέμα του γάλακτος. Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάξ. Χαρακόπουλος παραιτήθηκε κατηγορώντας τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη ότι δεν τήρησε τη συμφωνία σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της ποιότητας και της χρονικής διάρκειας του παστεριωμένου γάλακτος. Ο υπουργός Ανάπτυξης αρνήθηκε την υιοθέτηση της πρότασης (σ.σ.: για έλεγχο από επιστημονική επιτροπή) επικαλούμενος την τρόικα και ανακοίνωσε ενώπιον 30 βουλευτών ρύθμιση σύμφωνα με την οποία «η διάρκεια συντήρησης του παστεριωμένου γάλακτος θα γίνεται με ευθύνη του παρασκευαστή, έπειτα από έγκριση των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων κατά τις προβλέψεις του κοινοτικού δικαίου» (…). Στο νομοσχέδιο, η διατύπωση αντικαταστάθηκε από την άνευ ουσίας φράση «και υπόκειται σε ελέγχους των αρμοδίων αρχών», αναφέρει στη δήλωσή του.

Η κρίση εκκολαπτόταν εδώ και μέρες. Ως και την Παρασκευή το βράδυ υπήρχαν διαρκή πισωγυρίσματα, πότε με τις διατυπώσεις της επίμαχης ρύθμισης, πότε με το mail που έστειλε την Παρασκευή ο Ματίας Μορς στον υπουργό Οικονομικών Ι. Στουρνάρα μέσω του οποίου διεμήνυε ότι χωρίς την απελευθέρωση της αγοράς γάλακτος δεν ισχύει ούτε η υπόλοιπη συμφωνία. Το πολυνομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή δύο λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, προκειμένου να μη χαθεί η προθεσμία και να ξεκινήσει η συζήτηση το μεσημέρι του Σαββάτου όπως είχε προγραμματιστεί, χωρίς όμως τις αλλαγές που είχαν συμφωνηθεί. Μόλις ένα τέταρτο νωρίτερα είχε μπει και η τελευταία υπογραφή στο πολυνομοσχέδιο, αυτή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρη, με εντολή του Ευ. Βενιζέλου, ύστερα από τη δέσμευση από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου ότι οι διατυπώσεις στη ρύθμιση για το γάλα θα αλλάξουν στη Βουλή. Ολο αυτό το διάστημα υπήρχε συνεχής επικοινωνία του κ. Βενιζέλου με τον Αντ. Σαμαρά όσο και μεταξύ των Δ. Σταμάτη, Αθ. Τσαυτάρη, Κ. Χατζηδάκη, Χρ. Πρωτόπαπα και Τ. Ρήγα.

Οι βουλευτές και ο κ. Χαρακόπουλος δεν γνώριζαν για τις νυχτερινές συνεννοήσεις και το Σάββατο το πρωί, προτού ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή και δοθούν εξηγήσεις, έγινε η έκρηξη. Η παραίτηση του κ. Χαρακόπουλου θεωρείται ότι υπαγορεύθηκε περισσότερο από προσωπικά και όχι από πολιτικά κίνητρα. Η απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση ήταν προδιαγεγραμμένη, οπότε προτίμησε μια ηρωική έξοδο, διαμηνύοντας ότι δεν θα καταψηφίσει το πολυνομοσχέδιο. Αλλά και οι χειρισμοί Χατζηδάκη καθιστούν προβληματική την παραμονή του στην κυβέρνηση, καθώς συγκεντρώνει τις αντιδράσεις από φίλους και εχθρούς.

Η πρώτη συντονισμένη απόπειρα να δοθεί λύση στο αδιέξοδο με το γάλα έγινε την Τρίτη το βράδυ, την ημέρα του Ευαγγελισμού, όταν ο Ευ. Βενιζέλος προσκάλεσε αιφνιδίως τους στενούς συνεργάτες του στο υπουργείο Εξωτερικών, συμπεριλαμβανομένου του κ. Τσαυτάρη. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εξήγησε τι σημαίνει παστερίωση, τι ρόλο παίζουν οι κλιματικές συνθήκες σε κάθε χώρα για τη συντήρηση του γάλακτος, πώς θα καταργηθούν οι ποσοστώσεις στην ΕΕ για μια σειρά προϊόντα, μεταξύ των οποίων και το γάλα, και ότι οι μεγάλες γαλακτοπαραγωγές χώρες όπως η Ολλανδία και η Γερμανία πιέζουν για ευνοϊκές ρυθμίσεις διάθεσης του. Το σημείο-«κλειδί», είπε ο κ. Τσαυτάρης, για να λυθεί το πρόβλημα είναι να οριστεί ποιο γάλα θεωρείται παστεριωμένο μικρής διάρκειας και ποιο υψηλής θερμικής επεξεργασίας μεγάλης διάρκειας. Η συζήτηση κατέληξε στη διατύπωση της πρότασης η οποία φάνηκε να γίνεται γενικά αποδεκτή.

Ενώ φάνηκε να διευθετείται το πρόβλημα, οι πιέσεις εντάθηκαν με την αιφνιδιαστική ανάμειξη του κ. Μορς. Το Μέγαρο Μαξίμου κράτησε χαμηλούς τόνους για αυτή την παρέμβαση. Στο ΠαΣοΚ όμως δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους. «Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία που παραβιάζει τις αρχές της επιστήμης και της υγιεινής. Αν επιμείνει ο Μορς, τότε να δώσει εξηγήσεις για αυτή την ωμή εξυπηρέτηση συμφερόντων στον Μπαρόζο και στον Ντράγκι» σχολίαζαν. Ο κ. Μορς δεν επέμεινε, αλλά προέκυψε ζήτημα ερμηνείας ενός κοινοτικού κώδικα και μιας κοινοτικής νομοθεσίας που δεν συνέπιπταν στον ορισμό της παστερίωσης του γάλακτος, και αυτή η σύγκρουση ταλαιπώρησε το Σάββατο τα επιτελεία της ΝΔ και του ΠαΣοΚ στη Βουλή.

Επαναδιατύπωση της διάταξης
Η προσπάθεια σκόνταφτε διαρκώς στον ορισμό της παστερίωσης. Η διατύπωση στο πολυνομοσχέδιο ότι «το παστεριωμένο γάλα υφίσταται επεξεργασία τουλάχιστον στους +71,7 βαθμούς Κελσίου» προκάλεσε νέο κύκλο δυσπιστίας στους βουλευτές. Και δικαίως, αφού η λέξη «τουλάχιστον» άφηνε ανοιχτό το περιθώριο να γίνεται επεξεργασία και σε υψηλότερους βαθμούς, μόνο που σε αυτή την περίπτωση το γάλα δεν μπορεί να ονομάζεται παστεριωμένο.

Και όλα αυτά ενώ είχε προηγηθεί πολυήμερη συζήτηση για το θέμα του γάλακτος, η οποία ξεκίνησε προτού επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, με μια επίσκεψη του κ. Τσαυτάρη στον κ. Κ. Χατζηδάκη. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εξήγησε το θέμα και δεν έκρυψε τους φόβους του ότι θα προκληθούν αντιδράσεις αν δεν γίνει σωστή διαχείριση. «Προσέξτε το» φέρεται να προειδοποίησε τους συνεργάτες του υπουργού Ανάπτυξης. Τα λόγια του, όπως φάνηκε, έπεσαν στο κενό.

Ακόμη και όταν βρέθηκε ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά της τρόικας και των βουλευτών της ΝΔ και του ΠαΣοΚ, ο κ. Χατζηδάκης δεν ζήτησε βοήθεια. «Αν με είχε φωνάξει στη διαπραγμάτευση, δεν θα είχαμε αυτά τα προβλήματα» λέγεται ότι είπε ο κ. Τσαυτάρης στη σύσκεψη της Τρίτης στο υπουργείο Εξωτερικών.

Οροι Βόρειας και Νότιας Κορέας
Τα δύο υπουργεία, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, αντιμετώπισαν το θέμα του γάλακτος με όρους Βόρειας και Νότιας Κορέας. Το ένα κατεδάφιζε τα επιχειρήματα του άλλου, χωρίς ωστόσο να αναμειγνύονται οι υπουργοί στον καβγά. «Ο έλληνας καταναλωτής πληρώνει ακριβότερα από τους άλλους Ευρωπαίους το γάλα» έλεγε το υπουργείο Ανάπτυξης. «Οι διαφορές δεν είναι τόσο δραματικές» απαντούσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. «Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη δεν υπάρχει φρέσκο γάλα» υποστήριζε το υπουργείο Ανάπτυξης. «Πρόκειται για τραγικό ψέμα» αντέτεινε η άλλη πλευρά. «Η κατάργηση του περιορισμού των 5 ημερών για το φρέσκο γάλα θα οδηγήσει σε μειώσεις των τιμών». «Στην Ελλάδα το γάλα μακράς διάρκειας πωλείται ακριβότερα από το φρέσκο. Οι περισσότερες ημέρες θα ευνοήσουν τις πολυεθνικές βιομηχανίες».

Το έδαφος είχε στρωθεί και όταν ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάξ. Χαρακόπουλος απείλησε με παραίτηση ήταν σαν να έπεσε το πρώτο κομμάτι του ντόμινο. Αμέσως ανέβασαν τους τόνους οι κ.κ. Θ. Μωραΐτης, Μιχ. Κασσής, Ν. Σηφουνάκης, Γ. Βλάχος, Ι. Τζαμτζής και άλλοι επτά βουλευτές της ΝΔ, θέτοντας σε κίνδυνο τη σταθερότητα της κυβέρνησης.

Την Τετάρτη το βράδυ οι κ.κ. Τσαυτάρης και Χατζηδάκης συναντήθηκαν ξανά, λέγεται ότι υπήρξε και άνωθεν προτροπή για αυτή τη συνάντηση, σε πολύ καλό κλίμα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Χατζηδάκης επιθυμούσε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε και όταν ανέλυσε με τον συνάδελφό του όλες τις παραμέτρους του είπε ότι ο ίδιος συμφωνεί με τις προτεινόμενες αλλαγές αλλά θα πρέπει να το συζητήσει και με την τρόικα. Η τρόικα έδωσε το πράσινο φως και ο κ. Χατζηδάκης εκμυστηρεύθηκε σε έμπιστους συνομιλητές του ότι δεν πίστευε πως το θέμα με το γάλα θα έπαιρνε τέτοιες διαστάσεις.

ΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Κρίση εμπιστοσύνης
Οι χειρισμοί του υπουργού Ανάπτυξης έχουν διαταράξει τη σχέση του με τη Χαρ. Τρικούπη, όπου μιλούν ευθέως για κρίση εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του κ. Χατζηδάκη. Δεν είναι μόνο το γάλα, είναι και ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε τις αντιδράσεις των ιδιοκτητών ταξί καλώντας τον κ. Θ. Λυμπερόπουλο στο γραφείο του, προκαλώντας το ειρωνικό σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου του ΠαΣοΚ κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλου στο twitter: «Μεταρρυθμίσεις με τον Θύμιο να συμφωνεί… δεν υπάρχουν. Τελικά από “μεταρρυθμιστές υπουργούς” πάμε καλά… από μεταρρυθμίσεις όμως;;;». Επίσης, στη διάταξη για το ωράριο το καταστημάτων τις Κυριακές είχε συμφωνηθεί η πειραματική εφαρμογή σε δύο περιοχές, η διάταξη στο πολυνομοσχέδιο γράφει «σε τρεις τουλάχιστον» – πάλι η λέξη «τουλάχιστον» προκαλεί καχυποψία για τις προθέσεις του υπουργείου Ανάπτυξης. Τρίτο δείγμα, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα: «Πώς ο Αδωνις κατάφερε να πείσει την τρόικα να μην μπουν τα ΜΗΣΥΦΑ στα ράφια των σουπερμάρκετ και ο Χατζηδάκης δεν μπορούσε;» διερωτάται κεντρικό στέλεχος της Χαρ. Τρικούπη. Με άλλα λόγια, τα στελέχη του ΠαΣοΚ θεωρούν ότι ο κ. Χατζηδάκης δεν διαπραγματεύτηκε με την τρόικα και δεν αντέδρασε σε εμφανώς κατευθυνόμενες απαιτήσεις της αλλά, προσθέτουν, αυτό είναι ένα θέμα που αφορά τον κ. Σαμαρά. Την παραίτηση του κ. Χατζηδάκη από την κυβέρνηση ζήτησε ο κ. Α. Λοβέρδος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk