Αντ. Σαμαράς: Παίρνει επάνω του τη μάχη των εκλογών

Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Αντ. Σαμαράς έκανε δυο κινήσεις που συζητήθηκαν ευρέως στη ΝΔ και προκάλεσαν πολλά σχόλια για το κατά πόσο μάχιμο είναι το κόμμα και το «γαλάζιο» κομμάτι της κυβέρνησης.

Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Αντ. Σαμαράς έκανε δυο κινήσεις που συζητήθηκαν ευρέως στη ΝΔ και προκάλεσαν πολλά σχόλια για το κατά πόσο μάχιμο είναι το κόμμα και το «γαλάζιο» κομμάτι της κυβέρνησης. Η πρώτη ήταν η σύσκεψη που συγκάλεσε ο Πρωθυπουργός για τη μάχη στον Δήμο Αθηναίων και η δεύτερη όταν έστειλε το μήνυμα στους βουλευτές εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για το πολυνομοσχέδιο. Με τις ενέργειές του ο κ. Σαμαράς έδειξε με σαφή τρόπο ότι μπαίνει προσωπικά ο ίδιος στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών αλλά και των ευρωεκλογών, που θεωρείται κρίσιμη και στην οποία θα εξαχθούν και πολιτικά συμπεράσματα. Σε μια χρονική στιγμή που πολλοί υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ είτε αδιαφορούν και «σφυρίζουν αδιάφορα» είτε απέχουν για να μην «καούν πολιτικά», ο Πρωθυπουργός αναλαμβάνει ενεργό δράση.
Οσοι γνωρίζουν καλά τον κ. Σαμαρά δεν ξαφνιάστηκαν όταν τις προηγούμενες ημέρες τηλεφωνούσε ο ίδιος σε πρόσωπα για να τους καλέσει να συστρατευτούν με υποψηφίους της ΝΔ σε κεντρικούς δήμους, όπως η Αθήνα, αλλά και σε περιφέρειες, όπως η Αττική. «Ο,τι δεν μπορεί να κάνει το κόμμα κεντρικά το αναλαμβάνει ο ίδιος ο Σαμαράς» έλεγε πρόσωπο που έχει πλήρη εικόνα του κομματικού μηχανισμού, ο οποίος παρουσιάζει πολλά προβλήματα.
Η προσοχή του Μεγάρου Μαξίμου στρέφεται κυρίως στη μάχη του Δήμου Αθηναίων και της Περιφέρειας Αττικής, αφού θεωρούνται δυο πεδία που θα επηρεάσουν και τις πολιτικές εντυπώσεις. Το ενδεχόμενο να μην είναι στον δεύτερο γύρο οι κ.κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος και Γ. Κουμουτσάκος δεν θέλουν να το σκέφτονται στο πρωθυπουργικό επιτελείο και πλέον ρίχνουν όλο το βάρος τους σε αυτές τις αναμετρήσεις. Παράλληλα μεγαλύτερη υποστήριξη θα δοθεί λίαν συντόμως και στους κ.κ. Ι. Ιωαννίδη και Στ. Καλαφάτη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και για τον Δήμο Θεσσαλονίκης αντίστοιχα.
Ομως, τα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν και δεν έχουν αντιμετωπιστεί. Στον Δήμο Αθηναίων ο κ. Σπηλιωτόπουλος παραιτήθηκε από βουλευτής και ανέστειλε την κομματική του ιδιότητα για να ενισχύσει την υποψηφιότητά του. «Το κλίμα αλλάζει για τον Αρη προς το καλύτερο» μεταδίδεται από το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά ο «αντάρτης» κ. Ν. Κακλαμάνης είναι η απρόβλεπτη μεταβλητή στην πολιτική εξίσωση για τον Δήμο. Ο κ. Κακλαμάνης επιμένει και δηλώνει σε όλους ότι δεν παραιτείται ούτε από βουλευτής ούτε από υποψήφιος δήμαρχος, αλλά ο κ. Σπηλιωτόπουλος επιμένει πως θα περάσει στον δεύτερο γύρο και εκεί όλα είναι ανοικτά.
Την περασμένη Δευτέρα έγινε ειδική σύσκεψη στο πρωθυπουργικό γραφείο, παρουσία του κ. Σαμαρά, όπου παραβρέθηκαν ο κ. Σπηλιωτόπουλος και οι βουλευτές της Α’ Αθηνών Φωτεινή Πιπιλή, Π. Παυλόπουλος, Ανδρ. Ψυχάρης και Β. Κικίλιας. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε να στηρίξουν τον κ. Σπηλιωτόπουλο που σιγά-σιγά ολοκληρώνει το ψηφοδέλτιό του, ενώ μεσοβδόμαδα παρουσίασε και τη διακήρυξη του συνδυασμού του «Αθήνα Μπορείς» με έμβλημα μια… νεραντζιά!
Προβλήματα εξακολουθεί και αντιμετωπίζει ο κ. Κουμουτσάκος στην Περιφέρεια Αττικής, καθώς μέχρι στιγμής η υποψηφιότητά του δεν έχει τη δυναμική που θα ανέμεναν πολλοί. Μέχρι να γίνει η «στροφή 180 μοιρών» που είναι και το όνομα του συνδυασμού του και να αλλάξει πρόσωπο η Αττική, όπως τονίζει ο ίδιος, πρέπει να γίνει μεγαλύτερη κινητοποίηση πολλών παραγόντων στη ΝΔ, βουλευτών, δημάρχων και στελεχών. Μέχρι στιγμής παρατηρείται αδιαφορία και κυριολεκτικά ο κ. Κουμουτσάκος «τρέχει μόνος» στην κούρσα με τη βοήθεια λίγων και εκλεκτών, δίνοντας την αίσθηση ότι στον δεύτερο γύρο θα αναμετρηθεί ο νυν περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός με τη Ρένα Δούρου που είναι η μόνη υποψηφιότητα του ΣΥΡΙΖΑ η οποία δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα σε υποψήφιο της ΝΔ.

Πιστεύει σε πρωτιά στις ευρωεκλογές
Ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται πεπεισμένος, όπως λένε συνομιλητές του, ότι η ΝΔ θα είναι πρώτη στις ευρωεκλογές, αν και αρκετοί υπουργοί εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί.
Από το επιτελείο του επισημαίνουν ότι η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχει κλείσει, σημειώνουν πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν καταγράφει δυναμική και τονίζουν ότι το πρόβλημα τη βραδιά των εκλογών θα μεταφερθεί στην Κουμουνδούρου.
Ενδιαφέρον όμως έχει η εκτίμηση που κάνει ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, ο οποίος τονίζει σε συνομιλητές του ότι οι εταιρείες δημοσκοπήσεων δεν μπορούν να καταγράψουν με αξιοπιστία τις τάσεις των ψηφοφόρων διότι ένα μεγάλο ποσοστό δεν ανιχνεύεται.
Ο κ. Καραμανλής πιστεύει ότι οι όποιες εξελίξεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό θα επηρεαστούν σαφώς από το πολιτικό κλίμα που θα δημιουργηθεί το βράδυ της 25ης Μαΐου, με βάση τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Πάντως στο Μέγαρο Μαξίμου είναι αισιόδοξοι, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν σε περιφέρειες και δήμους, λέγοντας ότι «πολλοί θα εκπλαγούν και οι Κασσάνδρες θα διαψευσθούν και σε αυτή τη μάχη».
Κορυφαία στελέχη της ΝΔ αναφέρουν ότι οι μάχες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αττική και Κεντρική Μακεδονία δεν έχουν κριθεί ακόμη. Υποστηρίζουν ότι στον Πειραιά θα είναι νικηφόρο το αποτέλεσμα, αλλά και σε κρίσιμους μεγάλους δήμους, ενώ θεωρούν ότι μπορούν να κερδίσουν περιφέρειες από την πρώτη Κυριακή, όπως στη Στερεά Ελλάδα με τον κ. Κ. Μπακογιάννη και στην Ηπειρο με τον κ. Αλ. Καχριμάνη, ενώ μιλούν για νίκες σε Θεσσαλία, Πελοπόννησο και Δυτ. Μακεδονία, με τους κ.κ. Κ. Αγοραστό, Π. Τατούλη (έχει γαλάζιο αντάρτικο) και Γ. Δακή.
Με την προσωπική σφραγίδα του Πρωθυπουργού κλείνει σιγά-σιγά το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Μέχρι στιγμής έχουν «κλειδώσει» η κυρία Νίκη Τζαβέλλα, οι κ.κ. Εμμ. Κεφαλογιάννης και Κ. Μουσουρούλης που θα παραιτηθούν από βουλευτές, οι κ.κ. Φ. Κρανιδιώτης, Εμμ. Μαυρομμάτης (πρώην ευρωβουλευτής), Ελ. Δημητρίου, Δ. Δαβέττας, οι κυρίες Ελίζα Βόζεμπεργκ και Ρόδη Κράτσα. Μεγάλη γκρίνια υπάρχει από «καραμανλικούς» και «μητσοτακικούς» για τον κ. Γ. Κύρτσο. Στη Βουλή θα παραμείνουν οι κ.κ. Αδ. Γεωργιάδης και Μ. Βορίδης, ανοικτό είναι το τι θα γίνει με την Αννα Ασημακοπούλου (εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ), ενώ αρνητική εμφανίζεται εσχάτως η κυρία Κατερίνα Παπακώστα. Δεν θα είναι υποψήφιος ο δημοσιογράφος κ. Εμμ. Κοττάκης, ενώ αντίθετα υποψήφια αναμένεται να είναι η δημοσιογράφος Μαρία Σπυράκη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk