Διαρροή;

Καμιά φορά, μέσα στις πολλές καταδικαστικές φράσεις και άλλες οξύτατες αντιπαραθέσεις, κρύβεται, παρεισφρέει, κάποια που την ανομολόγητη αλήθεια… ομολογεί.

Διαρροή; | tovima.gr
Καμιά φορά, μέσα στις πολλές καταδικαστικές φράσεις και άλλες οξύτατες αντιπαραθέσεις, κρύβεται, παρεισφρέει, κάποια που την ανομολόγητη αλήθεια… ομολογεί.
Και ίσως να είναι αυτή πάνω στην οποία η απειλούμενη ειρήνη μπορεί να ελπίζει. Ετσι, προχθές, ο πρόεδρος Ομπάμα, αφού κατελόγισε, μαζί με τους «ανύπαρκτους Ευρωπαίους», στους Ρώσους όσα νόμιζε ότι έπρεπε, άφησε να του διαφύγει η εξής φράση: «Οι Ρώσοι δεν μπορούν να πετύχουν την ασφάλεια μέσω της ωμής βίας». Κάτι δεν διαρρέει σε αυτή τη διατύπωση; Οτι οι Αμερικανοί – και ίσως και κάποιοι άλλοι – αποδέχονται κάποιο πρόβλημα ασφάλειας στην Ουκρανία; Και ότι, συνεπόμενα, οι Ρώσοι έχουν δικαίωμα γι’ αυτό να ανησυχούν;
Ας ξεκινήσουν λοιπόν από αυτή τη διαπίστωση, από αυτή τη διαρροή, οι συνομιλίες. Και ας παραδεχθεί επιτέλους η ΕΕ ότι στην Ουκρανία υπάρχει απειλή σοβαρή για τους δημοκρατικούς θεσμούς από διάφορους ναζιστές αλλά και από υστερικούς εθνικιστές (το υστερικούς είναι βέβαια πλεονασμός) η οποία απειλή σε μια άλλη Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει: σε μία που ενώ θα ζητεί, υποκριτικά, τη βοήθεια της δημοκρατικής Ευρώπης, ταυτόχρονα θα την προδίδει κατρακυλώντας ακόμα περισσότερο προς ένα πολίτευμα βαθύτατα αυταρχικό και… ευρύτερα επικίνδυνο.
Και όλα αυτά δεν είναι τόσο μακριά από εμάς. Ολοι συνεξαρτόμεθα. Ακόμα και στην Επαρχία.
O κ. Γιάννης Μεταξάς είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk