Τουρισμός χωρίς καταχρήσεις για ευεξία σε σώμα και ψυχή

Για χρόνια η έννοια των διακοπών ήταν ταυτισμένη με την υπερβολή σε φαγητό, ποτό και ελάχιστο ύπνο.

Για χρόνια η έννοια των διακοπών ήταν ταυτισμένη με την υπερβολή σε φαγητό, ποτό και ελάχιστο ύπνο.

Σήμερα όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν προορισμούς οι οποίοι τους βοηθούν να διατηρηθούν ή να γίνουν πιο υγιείς όταν ταξιδεύουν, ενώ ορισμένοι κάνουν ένα ταξίδι με μοναδικό σκοπό την προσωπική τους βελτίωση.
Με τις θεραπείες να απομακρύνονται από τα φάρμακα και να στρέφονται σε πιο ολιστική προσέγγιση, τα healthy hotels, ξενοδοχεία που πρεσβεύουν έναν υγιή τρόπο ζωής, όπως και τα yoga retreats είναι η νέα τάση στην ευεξία και ένα δυναμικά αναπτυσσόμενο τμήμα της αγοράς.

«Οι άνθρωποι είναι ολοένα και πιο ευαισθητοποιημένοι σε σχέση με το σώμα και την ψυχή τους»
σημειώνει ο Complex General Manager της Starwood Hotels & Resorts στην Costa Navarino κ. Μισέλ Κοτρέ, αναφερόμενος στο παγκόσμιο λανσάρισμα του Westin Well-Being Movement, μιας πρωτοβουλίας η οποία έχει σχεδιαστεί για την ευεξία των φιλοξενουμένων και συνάδει με τη φιλοσοφία της αλυσίδας.
Προσαρμογή των υπηρεσιών


«Χρειάζεται να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να έχουν επιλογές για να διατηρήσουν τον τρόπο ζωής τους και στις διακοπές. Δεν θέλουμε να διακόψουν ό,τι κάνουν στο σπίτι τους» τονίζει. Ο ίδιος συμπληρώνει ότι οι επισκέπτες όλο και περισσότερο «ασχολούνται με ήπια εκγύμναση ή αθλήματα», κάτι που δικαιολογεί την υιοθέτηση υπηρεσιών ή παροχών από τις τουριστικές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Κοτρέ, οι κύριες αγορές που έχουν υιοθετήσει αυτές τις συνήθειες είναι οι αγγλοσαξονικές (ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία) καθώς και η Γερμανία, ενώ «οι Ελληνες δεν απέχουν από αυτό» σχολιάζει αναφερόμενος στη συμμετοχή στο Fitness Festival που πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως τις 25 Μαρτίου.
Την ίδια ώρα τα «προϊόντα» αυτά λειτουργούν και ως κίνητρα για την επιμήκυνση της περιόδου λειτουργίας των προορισμών και των ξενοδοχείων, καθώς τοποθετούνται στρατηγικά στα άκρα της σεζόν. «Το κίνητρο είναι σαφές. Για να μεγαλώσει η σεζόν, πρέπει να προσανατολιστούμε σε niche αγορές» σημειώνει ο ιδρυτής της True Greece κ. Χρήστος Στεργίου. Η προσέγγιση αυτών των αγορών γίνεται είτε σε επίπεδο ξενοδοχείων ή ακόμα και προορισμών, τονίζει. Η θεματική αυτή είναι «σε πλήρη αρμονία με τις παγκόσμιες τάσεις. Παλιά ήταν τα spas σε έξαρση» εξηγεί.
Προορισμοί yoga retreats στην Ελλάδα βρίσκονται κυρίως στην Κρήτη, τη Μύκονο, την Αμοργό, την Πάρο, την Πελοπόννησο (Μεσσηνία, Μάνη), τη Σαντορίνη, τη Φολέγανδρο, με τα θεματικά πακέτα all inclusive διακοπών να ξεκινούν από 520 ευρώ για μία εβδομάδα και να ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ για 25 ημέρες διαμονής.
Ενδιαφέρον και από Ελλάδα


Αντίστοιχα, ένα ιδιωτικό νησί έξω από την Εύβοια με την ονομασία Silver Island Yoga είναι προορισμός αποκλειστικά για γιόγκα. Το προϊόν έχουν υιοθετήσει boutiques και μεγαλύτερα ξενοδοχεία στη χώρα. Μεταξύ αυτών, η εβδομάδα Yoga και Pilates στο Petra Hotel & Suites στην Πάτμο (30 Απριλίου – 4 Μαΐου) με «έντονο ενδιαφέρον από την ελληνική αγορά», όπως σημειώνει ο κ. Στεργίου, το Hellenic Healthy Holidays στο ξενοδοχείο Emelisse στην Κεφαλλονιά τον Απρίλιο και τον Μάιο και στη συνέχεια από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως και τον Νοέμβριο.
Επίσης το Yoga Retreat από τις 16 έως 22 Απριλίου στο Porto Elounda Golf and Spa Resort και το πρόγραμμα «Ever-lasting Euphoria» στο ξενοδοχείο Οut of the Blue, Capsis Elite Resort στην Κρήτη.

«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει τόπος θεραπείας για όλο αυτόν τον κόσμο ο οποίος αναζητά ήλιο, αέρα, φαγητό και καθαρή ενέργεια»,
κάνοντας έτσι δυνατή τη λειτουργία των προορισμών και των ξενοδοχείων και τους έξι μήνες του χειμώνα, σημειώνει ο Yoga Instructor και ιδιοκτήτης του κέντρου Triopetra Yoga Retreat που λειτουργεί σε δωδεκάμηνη βάση στο Ρέθυμνο, κ. Τζώρτζης Κασιμάτης.

Κόστος 300 ευρώ την εβδομάδα


Η κίνηση είναι ανοδική τα τελευταία χρόνια και η κρίση βοήθησε καθώς «στρέφει τον άνθρωπο στις εσωτερικές του ανάγκες» υποστηρίζει. Την ίδια ώρα «είναι ένα απολύτως προσιτό προϊόν», με το κόστος για μία εβδομάδα να ξεκινά από 300 ευρώ.

«Κινούμαστε γύρω από yoga studios στον κόσμο και μας γνωρίζουν μέσω των δασκάλων»
εξηγεί, οι οποίοι ταξιδεύουν με κοινό που τους ακολουθεί. Από την άλλη, οι ξένοι «είναι έτοιμοι να βάλουν αεροπλάνα για τον χειμώνα» επισημαίνει αναφερόμενος σε επαφή από τη σκανδιναβική αγορά στον Σύλλογο Εναλλακτικού Τουρισμού Κρήτης για έναν μεγάλο αριθμό κλινών, η οποία ωστόσο δεν προχώρησε γιατί «χρειάζεται να υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές στα ξενοδοχεία», όπως θέρμανση και κάποιοι εσωτερικοί χώροι.
Αγορά ύψους 439 δισ.δολαρίων
  • Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση Global Wellness Tourism Economy του SRI International, ο τουρισμός ευεξίας παγκοσμίως έχει κύκλο εργασιών 439 δισ. δολάρια.
  • Η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για πιο «υγιή» ταξίδια κάθε είδους σημαίνει ότι αυτή η κατηγορία θα μεγαλώνει κατά 9% ετησίως ως το 2017, φθάνοντας τα 678,5 δισ. δολάρια, 50% ταχύτερα από ό,τι ο γενικός τουρισμός.
  • Τα στοιχεία, φυσικά, δεν περνούν απαρατήρητα από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι οποίες λανσάρουν προγράμματα υγείας και ευεξίας για να προσελκύσουν τη δαπάνη των πελατών αυτού του προσανατολισμού.
  • Οι τελευταίοι μάλιστα δαπανούν κατά μέσο όρο 130% περισσότερο, από τους τουρίστες της γενικής κατηγορίας. Ο τουρισμός ευεξίας αντιπροσωπεύει ποσοστό 6% των διεθνών και εσωτερικών ταξιδιών. Ειδικότερα τα ταξίδια για spa αναλογούν σε ποσοστό 41% της αγοράς, με το υπόλοιπο 59% να καλύπτεται από κατηγορίες όπως τα «υγιή ξενοδοχεία», οι ιαματικές πηγές, τα θέρετρα και οι προορισμοί γιόγκα και ήπιας άσκησης, καθώς και η διατροφή με βιολογικά προϊόντα.
«Η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει το σύγχρονο Ασκληπιείο της Ευρώπης»
Ο μέσος πελάτης των yoga retreats ανήκει σε ένα μέσο προς υψηλό οικονομικό επίπεδο, έχει ανώτερη εκπαίδευση, είναι μέσης ηλικίας και έρχεται από δυτικές χώρες, κυρίως Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, με τις πέντε βασικές χώρες να είναι οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Γαλλία και η Αυστρία, καλύπτοντας το 63% της παγκόσμιας αγοράς. Τελευταία πολλαπλασιάζονται τα αιτήματα από ξενοδοχεία για διαλογισμό, γιόγκα και διατροφή, ενώ αναπτύσσεται ένα δυνατό ρεύμα και στην Ελλάδα, λέει ο ιδιοκτήτης του καναλιού Body in Balance κ. Απόστολος Σαραντάρης, καθώς «ο κόσμος διαπιστώνει βελτίωση με αυτές τις πρακτικές στην αντιμετώπιση του άγχους και των σύγχρονων ασθενειών» και προσθέτει ότι πριν από δύο χρόνια στην Αθήνα λειτουργούσαν 400 στούντιο γιόγκα. Ο ίδιος σημειώνει ότι γίνονται συζητήσεις με ξενοδοχεία στη χώρα, με τα οποία αναμένεται να γίνουν συμφωνίες συνεργασίας τόσο για τη στελέχωση των μονάδων με εκπαιδευμένο προσωπικό όσο και για την προώθησή τους σε αγορές του εξωτερικού. Το κανάλι λειτουργεί μέσα σε ένα διεθνές δίκτυο μεταξύ των 14 χωρών στις οποίες εκπέμπει, παρουσιάζοντας εκτός από μαθήματα και πρακτικές, προορισμούς και θέρετρα στα οποία αυτά λαμβάνουν χώρα. «Η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει το σύγχρονο Ασκληπιείο της Ευρώπης» λέει ο κ. Σαραντάρης, υπογραμμίζοντας ότι «είναι πολύ κοντά» στη Δύση σε σχέση με άλλους προορισμούς οι οποίοι αναπτύσσονται σε αυτή την κατεύθυνση της ευεξίας, όπως η Ινδία, η Ταϊλάνδη και το Μπαλί.
Παράλληλα τονίζει την ανάγκη να αφυπνιστούν φορείς και Τοπική Αυτοδιοίκηση, πέρα από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, με στόχο την αξιοποίηση του ιαματικού και θερμαλιστικού πλούτου στη χώρα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk