Το σχέδιο για τη διάσωση του Νηρέα και της Σελόντα

Ετοιμο είναι το σχέδιο διάσωσης των δύο μεγάλων των κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών Νηρέα και Σελόντα, που εκπόνησαν οι πιστώτριες τράπεζες.

Ετοιμο είναι το σχέδιο διάσωσης των δύο μεγάλων των κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών Νηρέα και Σελόντα, που εκπόνησαν οι πιστώτριες τράπεζες. Μετά την αποτίμηση των δύο εταιρειών από τις ελεγκτικές εταιρείες και τη μέτρηση των αποθεμάτων, η αναδιάρθρωση των χρεών τους και η ανάληψη του ελέγχου, καθώς και του management από τις τράπεζες έχει εισέλθει στην τελική ευθεία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος», έχει αποφασισθεί να μετοχοποιηθούν χρέη 60 εκατ. ευρώ του Νηρέα και 50 εκατ. ευρώ της Σελόντα. Παράλληλα, τμήμα του βραχυπρόθεσμου δανεισμού των δύο εταιρειών θα μετατραπεί σε μακροπρόθεσμο με χαμηλές δόσεις, ενώ για τα υπόλοιπα δάνεια θα υπάρξει περίοδος χάριτος 10 ετών. O δανεισμός του Νηρέα ανέρχεται συνολικά στα 222 εκατ. ευρώ και της Σελόντα στα 154 εκατ. ευρώ.
Συνεντεύξεις για managers


Με το σχέδιο αυτό επιτυγχάνεται η βιωσιμότητα των δύο εταιρειών, οι τράπεζες γίνονται βασικοί μέτοχοι και οι έως τώρα ιδιοκτήτες περιορίζουν σημαντικά τα ποσοστά τους. Ταυτόχρονα, οι τράπεζες δεν χάνουν λεφτά, κάτι που ήταν και η κύρια προτεραιότητά τους ώστε να υλοποιηθεί αυτή η συμφωνία.
Το σχέδιο θα περάσει από τις ετήσιες γενικές συνελεύσεις των δύο εταιρειών στα τέλη Ιουνίου. Ηδη, οι τράπεζες έχουν δρομολογήσει τις διαδικασίες των συνεντεύξεων ώστε να επιλεγούν οι κατάλληλοι managers που θα «τρέξουν» τις δύο εταιρείες υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Σε μεταγενέστερο χρόνο οι τράπεζες θα επιδιώξουν τη συγχώνευση των δύο με άλλα σχήματα, όπως π.χ. η εταιρεία Ανδρομέδα.
Διαδικασία αναδιάρθρωσης


Αυτή την περίοδο ετοιμάζεται και η εγκύκλιος από την Τράπεζα της Ελλάδος με τις ρυθμίσεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Οι τράπεζες είχαν ξεκινήσει νωρίς τη διαδικασία αναδιάρθρωσης για τις ιχθυοκαλλιέργειες και ο κλάδος δεν εντάσσεται στις ρυθμίσεις της εγκυκλίου, η οποία όμως θα αποτελέσει πυξίδα για αναδιάρθρωση άλλων κλάδων όπως εκείνος της ακτοπλοΐας.
Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι τράπεζες δεν έχουν δώσει ακόμη τα 20 εκατ. ευρώ που είχαν ζητηθεί κατά την τελευταία συνάντηση στο υπουργείο Ανάπτυξης με αντικείμενο την ενίσχυση της ρευστότητας του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών και έχουν αρχίσει εκ νέου οι πωλήσεις ψαριών κάτω του κόστους από εταιρείες που αναζητούν εναγωνίως κεφάλαια κίνησης.
Εν τω μεταξύ, ενώ οι δύο μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου περνούν στα χέρια των τραπεζών, η τρίτη σε όγκο πωλήσεων, η Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία.
Το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να κηρύξει στάση πληρωμών και να καταθέσει αίτηση πτώχευσης, προκειμένου να εξασφαλίσει προστασία από τους πιστωτές και να διαφυλάξει τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας. Η απόφαση ελήφθη μετά την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που απέρριψε την αίτηση της Δίας για ένταξη στο άρθρο 99.
Δυσοίωνες οι προοπτικές


Μέλημα της διοίκησης είναι να συνεχίσει τις προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας με τις τράπεζες και τους λοιπούς πιστωτές.
Η αλήθεια πάντως είναι ότι οι προοπτικές για την εταιρεία δεν είναι ευοίωνες. Με αρνητικά ίδια κεφάλαια 67 εκατ. ευρώ και δάνεια 124 εκατ. ευρώ αλλά κυρίως με βασικούς πιστωτές αντίθετους στην επίτευξη συμφωνίας, θα χρειαστεί ένα μικρό θαύμα για να διατηρηθεί εν ζωή και να μη βρεθούν στον δρόμο 460 εργαζόμενοι.
Η εταιρεία ανήκε εδώ και δύο χρόνια στον γεωργιανό επιχειρηματία Κάχκα Μπεντουκίντζε, αλλά λόγω ενεχυρίασης μετοχών το 42% έχει περάσει στις τράπεζες.
Come back για την Ελλ. Ιχθ.
  • Και ενώ η Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες έχει εισέλθει σε περιδίνηση, μία άλλη εταιρεία του κλάδου βρίσκεται σε φάση επανόδου, καθώς βρίσκεται προ των πυλών νέα συμφωνία με τους πιστωτές της. Πρόκειται για την εταιρεία Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες που ήταν η πρώτη εταιρεία από τις μεγάλες του κλάδου που εμφάνισε προβλήματα ρευστότητας. Εντάχθηκε στο άρθρο 99 το 2010, κατάφερε να μειώσει τη δανειακή της έκθεση, αλλά στο τέλος του 2013 είχε πάλι δημιουργήσει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ύψους 12 εκατ. ευρώ, ενώ τα οικονομικά της μεγέθη μόνο ενθαρρυντικά δεν ήταν: αρνητικά ίδια κεφάλαια 3,7 εκατ. ευρώ, τζίρος μειωμένος στα 8,8 εκατ. ευρώ και ζημιές 9 εκατ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, όπως ενημέρωσε η εταιρεία, υπάρχει ήδησυμφωνία με την πλειονότητα των πιστωτών για νέα αναδιάρθρωση των υποχρεώσεών της. Στις 8 Απριλίου αναμένεται η έγκριση της συγκεκριμένης συμφωνίας εξυγίανσης άρθρου 106β Ν. 3588/2007 από την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων και στις 9 Απριλίου θα συζητηθεί το θέμα της αναδιάρθρωσης των υποχρεώσεων στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Στελέχη της αγοράς δεν βλέπουν με καλό μάτι αυτό το come back και θεωρούν πως συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό αφού, όπως υποστηρίζουν, τέτοιες κινήσεις δεν συμβαδίζουν με τον στόχο για εξυγίανση του κλάδου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk