Θετικό κλίμα με επίκεντρο τις τράπεζες

Θετικό παραμένει το επενδυτικό κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών με το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών που συνεχίζουν να τοποθετούνται σε ελληνικούς τίτλους.

Θετικό παραμένει το επενδυτικό κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών με το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών που συνεχίζουν να τοποθετούνται σε ελληνικούς τίτλους. H αγορά δείχνει να προεξοφλεί και την ψήφιση σήμερα του πολυνομοσχεδίου που συμπεριλαμβάνει τον νέο νόμο για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, τις διαρθρωτικές αλλαγές του ΟΟΣΑ και φορολογικές ρυθμίσεις.

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι τράπεζες καθώς, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο, οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των πιστωτικών ιδρυμάτων θα μπορούν να γίνουν σε τιμές αγοράς.
Αυτό στην ουσία ανοίγει τον δρόμο για την ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank, ενώ σημειώνεται πως η διοίκηση της τελευταίας αλλά και στελέχη της Εθνικής συμμετείχαν τις τελευταίες ημέρες σε επενδυτικό συνέδριο της Morgan Stanley στο Λονδίνο.
Οι τροπολογίες του πολυνομοσχεδίου γα τις τράπεζες αφορούν τη δομή και τα καθήκοντα του ΤΧΣ, ενώ κυρίως το νομοσχέδιο καλύπτει τις προϋποθέσεις νέων αυξήσεων κεφαλαίων στα ιδρύματα στα οποία είναι μέτοχος. Ορίζει ότι τιμή μιας νέας αύξησης δεν δεσμεύεται από προηγούμενες και ότι το ΤΧΣ θα αναθέσει σε ανεξάρτητους εκτιμητές τον προσδιορισμό της εύλογης αξίας της μετοχής και η αξιολόγηση θα συνυπολογίζεται στον καθορισμό της τιμής της νέας προσφοράς.
Επιπροσθέτως, εισάγει την έννοια των απαιτούμενων δράσεων για την ελαχιστοποίηση τυχόν πρόσθετων κρατικών ενισχύσεων, ωστόσο υπό συνθήκες (αυξημένη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην ανακεφαλαιοποίηση, μικρά υπόλοιπα μειωμένων εξασφαλίσεων) και έπειτα από έγκριση της ΕΕ μπορεί να αποφευχθεί το bail-in.
Ορίζονται και οι τρόποι με τους οποίους το ΤΧΣ θα μπορούσε να μειώνει τη συμμετοχή του στις τράπεζες που περιλαμβάνουν τη μη συμμετοχή σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, την πώληση των μετοχών ή την ανταλλαγή μετοχών με άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα, τα οποία στην περίπτωση αυτή μπορεί να είναι τα warrants. Με πράξη Υπουργικού Συμβουλίου θα ορίζονται και οι σχετικές λεπτομέρειες, ωστόσο το εν λόγω νομοθέτημα εισάγει την ευελιξία στο ΤΧΣ να επαναγοράσει τα warrants.
Εν τω μεταξύ, επενδυτές από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία κάλυψαν το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης κεφαλαίου της Alpha Bank και της Πειραιώς, ενώ η συμμετοχή των ξένων επενδυτών επιβεβαιώνει σύμφωνα με αναλυτές ότι έχει αρχίσει να εκδηλώνεται έμπρακτο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς η οικονομία της οδεύει προς την ανάκαμψη ύστερα από τέσσερα χρόνια ύφεσης και αποκλεισμού της από τις αγορές χρέους.
Πρόωρες εκλογές
Οι σχετικά μικρές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τα επόμενα δύο χρόνια δεν καθιστούν αναπόφευκτο ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας. Η μορφή του ωστόσο μπορεί να ποικίλλει, εκτίμησε η Nomura, θεωρώντας πως οι τελικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τις πολιτικές εξελίξεις, προβλέποντας ότι το αργότερο ως το α’ τρίμηνο του 2015θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk