Η Bertelsmann θα διαθέσει €3 δισ. για εξαγορές

Με επενδύσεις 3 δισ. ευρώ αντιδρά ο κορυφαίος σε τζίρο εκδοτικός όμιλος της Ευρώπης Bertelsmann στην «κόπωση» που εμφανίζει τα τελευταία χρόνια (αλλά όχι πέρυσι…) η κερδοφορία του.

Με επενδύσεις 3 δισ. ευρώ αντιδρά ο κορυφαίος σε τζίρο εκδοτικός όμιλος της Ευρώπης Bertelsmann στην «κόπωση» που εμφανίζει τα τελευταία χρόνια (αλλά όχι πέρυσι…) η κερδοφορία του. Ο διευθύνων σύμβουλος της Bertelsmann Τόμας Ράμπε διευκρίνισε ότι πρώτη προτεραιότητα του ομίλου είναι ο κλάδος της εκπαίδευσης, ο οποίος θα απορροφήσει ένα μεγάλο μερίδιο των επενδυτικών κεφαλαίων που θα διατεθούν.
Η Bertelsmann ελέγχει τη βρετανική εκδοτική εταιρεία Penguin Random House, που ειδικεύεται σε λεξικά και εκπαιδευτικά έντυπα εκμάθησης της αγγλικής γλώσσας – παρεμπιπτόντως, στην Ελλάδα πωλούνται σε τιμές διπλάσιες και τριπλάσιες από τις τιμές που πωλούνται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σημειωτέον ότι μειοψηφικό μερίδιο μετοχών στην Penguin Random House κατέχει και η βρετανική Pearson, η οποία εκδίδει τους «Financial Times». Μια επίσης σημαντική θυγατρική της Bertelsmann είναι ο όμιλος μέσων ενημέρωσης RTL.

«Διατηρούμε τα ισχυρά ερείσματά μας στην αγορά, διαθέτουμε υψηλή κερδοφορία και υψηλή ρευστότητα, ενώ έχουμε και χαμηλά επίπεδα χρεών. Αυτό που μας λείπει είναι μια ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική. Και μας λείπει λόγω των γενικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης στην Ευρώπη, οι οποίες επλήγησαν τα τελευταία χρόνια από την κρίση»
δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τόμας Ράμπε. Οι δηλώσεις του μάνατζερ της Bertelsmann έγιναν με αφορμή την ανακοίνωση της αύξησης κατά 2% των εσόδων του γερμανικού ομίλου τη χρονιά που πέρασε συγκριτικά με το 2012. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο Ράμπε παραπονέθηκε για την κερδοφορία του ομίλου, παρά το ότι πέρυσι αυξήθηκε από τα 612 εκατ. στα 870 εκατ. ευρώ – ήταν η καλύτερη χρονιά της τελευταίας 20ετίας.
Ο Ράμπε είπε επίσης ότι η Bertelsmann θα διαθέσει πάνω από 100 εκατ. δολάρια στο ταμείο μιας εκπαιδευτικής κοινοπραξίας στην οποία συμμετέχει προκειμένου αυτή να προχωρήσει σε εξαγορές. Οι επεκτατικές κινήσεις του ομίλου θα γίνουν το δεύτερο τρίμηνο του 2014. Σημειωτέον ότι το 2013 η Bertelsmann κατάφερε να μειώσει τα χρέη της στα 636 εκατ. ευρώ. Γεγονός που, όπως παραδέχθηκε ο Ράμπε, της λύνει τα χέρια για να υλοποιήσει τα επεκτατικά σχέδιά της. «Η πρώτη επιταγή που θα υπογράψουμε θα είναι της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ» είπε ο μάνατζερ.
Ο Τόμας Ράμπε αποκάλυψε ότι η εταιρεία του θα επενδύσει στα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στον κλάδο της μουσικής βιομηχανίας. Οπως ο ίδιος είπε, ο όμιλος έχει βάλει ως στόχο την αύξηση των εσόδων της θυγατρικής της «μουσικής» εταιρείας BMG από τα 300 στα 500 εκατ. ευρώ εντός της προσεχούς τριετίας. Αποκάλυψε επίσης ότι η Bertelsmann θα αυξήσει την έκθεσή της στον κλάδο των ιντερνετικών μέσων ενημέρωσης. Και οι επενδύσεις θα γίνουν στην «πατρίδα» του ομίλου, τη Γερμανία. «Η προθυμία των Γερμανών να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να παρακολουθούν κινηματογραφικές ταινίες, ενημερωτικές εκπομπές και αθλητικά γεγονότα υπολείπεται συγκριτικά με την προθυμία των άλλων Ευρωπαίων. Η ζήτηση για συνδρομητικές υπηρεσίες είναι υποτονική στη Γερμανία» παραδέχθηκε ο γερμανός μάνατζερ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk