Ευ. Μυτιληναίος: «Το 2013 ήταν το πιο δύσκολο έτος της κρίσης»

Σε νέες επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προχωρεί ο όμιλος Μυτιληναίου.

Σε νέες επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προχωρεί ο όμιλος Μυτιληναίου.
Το επενδυτικό πρόγραμμα θα προσεγγίσει τα 190 εκατ. ευρώ με στόχο να ενισχυθεί η εγκατεστημένη ισχύς κατά 130 MW. Η ίδια συμμετοχή του ομίλου θα ανέλθει στα 50 εκατ. ευρώ.

«Το 2013 ήταν ίσως το πιο δύσκολο έτος της κρίσης. Στη γενική συνέλευση θα προχωρήσουμε σε εκτιμήσεις για το 2014, κατά τη διάρκεια του οποίου ο τζίρος δεν θα διαφοροποιηθεί σε σχέση με το 2013, αλλά αναμένουμε καλύτερα περιθώρια, μικρότερα χρηματοοικονομικά κόστη, ενώ και οι ενδείξεις για τις διεθνείς τιμές του αλουμινίου είναι θετικές».
Αυτό δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μυτιληναίου κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλώντας σε αναλυτές με αφορμή τα αποτελέσματα του ομίλου για το 2013, επισημαίνοντας ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια απομόχλευσης του δανεισμού, καθώς πέρυσι ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε από 725 εκατ. ευρώ σε 510 εκατ. ευρώ, ενώ σχεδόν το σύνολο του βραχυπρόθεσμου δανεισμού μετετράπη σε μακροπρόθεσμο.
Την περυσινή χρήση ο όμιλος Μυτιληναίου πέτυχε ιστορικό ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 231,9 εκατ. ευρώ από 171,2 εκατ. ευρώ το 2012, κατά την πρώτη χρονιά στην οποία κατεγράφη πλήρης λειτουργία του συνόλου του ενεργειακού χαρτοφυλακίου. Τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν σε 22,5 εκατ. ευρώ έναντι 19,1 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.
O ενοποιημένος κύκλος εργασιών έφτασε τα 1,403 δισ. ευρώ έναντι 1,454 δισ. ευρώ το 2012.
Η ΜΕΤΚΑ κατέγραψε την ισχυρότερη επίδοση και το 2013 καθώς ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 606,5 εκατ. ευρώ, με το 89,8% να προέρχεται από έργα εκτός Ελλάδας. Τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 101,9 εκατ. ευρώ από 92,7 εκατ. ευρώ το 2012.
Το Αλουμίνιον της Ελλάδος επηρεάστηκε από τις αδύναμες διεθνείς τιμές αλουμινίου στο LME, την ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, το υψηλό ενεργειακό κόστος αλλά και τη φορολογία. Τα EBITDA ανήλθαν σε 48,2 εκατ. ευρώ έναντι 29 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος παρουσιάζοντας αύξηση λόγω της απόφασης της Μόνιμης Διαιτησίας για την προμήθεια της ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ.
Ο τομέας ενέργειας ενίσχυσε σημαντικά τα μεγέθη του ομίλου το 2013. Τα EBITDA παρουσίασαν αύξηση σε 89,1 εκατ. ευρώ έναντι 65,1 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2012 και αντιστοιχούν στο 38,4% των συνολικών EBITDA του ομίλου.
Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, ο όμιλος εξετάζει την έκδοση ομολόγου, κάτι όμως που θα εξαρτηθεί από το επιτόκιο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk