Αμάνθιο Ορτέγα: Ο Mr Zara θέλει να κατακτήσει και το real estate

Σε λίγες μέρες ο Αμάνθιο Ορτέγα θα κλείσει τα 78 του χρόνια, όμως ελάχιστα ή σχεδόν καθόλου στοιχεία έχουν γίνει γνωστά για το παρελθόν αλλά και το παρόν του πλουσιότερου άνδρα της Ευρώπης και τέταρτου πλουσιότερου στον κόσμο.

Σε λίγες μέρες ο Αμάνθιο Ορτέγα θα κλείσει τα 78 του χρόνια, όμως ελάχιστα ή σχεδόν καθόλου στοιχεία έχουν γίνει γνωστά για το παρελθόν αλλά και το παρόν του πλουσιότερου άνδρα της Ευρώπης και τέταρτου πλουσιότερου στον κόσμο.
Ο ιδρυτής του ομίλου μόδας Inditex, που είναι ευρέως γνωστός για τα καταστήματα λιανικής πώλησης ένδυσης και αξεσουάρ Zara, μπορεί να αποσύρθηκε από την πρώτη γραμμή των επιχειρήσεών του πριν από τρία χρόνια, αλλά συνεχίζει να απασχολεί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης με τις επενδύσεις του.
Ο ισπανός επιχειρηματίας, με προσωπική περιουσία που ανέρχεται στα 64 δισ. δολάρια, βάλθηκε κατά τα φαινόμενα να κατακτήσει και την αγορά των ακινήτων αφού φέρεται να έχει ήδη επενδύσει 10 δισ. δολάρια στην απόκτηση κατοικιών, γραφείων και άλλων κτιρίων στις μεγαλύτερες αγορές-«φιλέτα» του πλανήτη.
Μόνο τους τελευταίους τέσσερις μήνες ο Ορτέγα ξόδεψε σχεδόν ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την αγορά κατοικιών σε ανερχόμενη περιοχή του Μανχάταν, στο West End του Λονδίνου, στο Rodeo Drive του Μπέβερλι Χιλς και στο Passeig de Gracia της Βαρκελώνης, επισημαίνει σε πρόσφατο δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.
39.000 δολάρια ανά τετραγωνικό


Η πιο πρόσφατη αγορά υψηλού προφίλ του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία ήταν αντί 410 εκατ. στερλινών για το Devonshire House, ένα κτίριο γραφείων της δεκαετίας του 1920 στην περιοχή Μέιφεαρ του Λονδίνου. Για τη συγκεκριμένη συμφωνία ο Ορτέγκα κατέβαλε 39.000 δολάρια ανά τετραγωνικό μέτρο, μια από τις υψηλότερες τιμές που έχει ποτέ πληρώσει κανείς για ένα κτίριο γραφείων αυτού του μεγέθους στον κόσμο, σύμφωνα με τη Real Capital Analytics, την αμερικανική εταιρεία επενδύσεων που εστιάζει αποκλειστικά στην αγορά ακινήτων.
Αστατη η αγορά του λιανεμπορίου


Οι ειδικοί της αγοράς ακινήτων εκτιμούν ότι ο Ορτέγα στρέφεται στη συγκεκριμένη επενδυτική δραστηριότητα ως μια ασφαλή μακροπρόθεσμη επένδυση, τη στιγμή που τα πράγματα στην αγορά του λιανικού εμπορίου είναι εξαιρετικά άστατα. Το τελευταίο διάστημα η Inditex έχει υποβιβαστεί από διάφορους οίκους αξιολογήσεων εξαιτίας της επιβραδυνόμενης ανάπτυξης στη βιομηχανία της μόδας, αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα του αμερικανικού πρακτορείου.
Χάρη στα μεγάλα αποθέματα ρευστού που διαθέτει και στηριζόμενος σε προσφορές των οποίων η αποπληρωμή γίνεται εξ ολοκλήρου σε μετρητά ο Ορτέγα συναγωνίζεται έντονα και τις περισσότερες φορές με επιτυχία τα μεγαλύτερα θεσμικά κεφάλαια του κόσμου και επαγγελματίες επενδυτές ακινήτων, όπως η αμερικανική Tishman Speyer Properties. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το 2011 ο Ορτέγα πήρε μέσα από τα χέρια της Tishman Speyer τον πιο διάσημο ουρανοξύστη της Μαδρίτης, τον Πύργο Πικάσο, καταθέτοντας προσφορά ύψους 400 εκατ. ευρώ σε μετρητά.
Στη μισή τιμή ο Πύργος Πικάσο


Παρά το γεγονός, όμως, ότι ο ισπανός επιχειρηματίας δαπανά δισεκατομμύρια στην αγορά ακινήτων στις ακριβότερες πόλεις του κόσμου δεν πράττει το ίδιο και στην πατρίδα του. Μετά τη «φούσκα» της ισπανικής αγοράς ακινήτων – που έσκασε το 2008 και ουσιαστικά αποτέλεσε την αιτία για το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στη χώρα – η αξία των ακινήτων στην τοπική αγορά έχει πέσει δραματικά. Ο Ορτέγα εκμεταλλευόμενος τα οικονομικά δεινά της χώρας έχει καταφέρει να αποκτήσει μεγάλα «φιλέτα» με έκπτωση ακόμη και 50% της αξίας που είχαν προ κρίσης. Τα 400 εκατ. ευρώ που πλήρωσε ο Ορτέγα για τον Πύργο Πικάσο, ύψους 43 ορόφων, ήταν λιγότερο από το μισό της αξίας του πριν από λίγα χρόνια, όταν σύμφωνα με δηλώσεις του πρώην ιδιοκτήτη του κτιρίου η αποτίμησή του το 2007 ανερχόταν σε 850 εκατ. ευρώ, τονίζει το Bloomberg.

€900 εκατ. μερίσματα
  • Σχεδόν 900 εκατ. ευρώ σε μερίσματα θα πάρει ο Αμάνθιο Ορτέγα, ως κύριος μέτοχος της Inditex. Την περασμένη Τετάρτη, στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του οικονομικού έτους 2013-2014, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ανακοίνωσε ότι θα προτείνει στη γενική συνέλευση των μετόχων που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Ιούλιο την καταβολή μερίσματος 2,42 ευρώ ανά μετοχή, 10% υψηλότερα σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Από αυτά, με την προϋπόθεση ότι η πρόταση θα εγκριθεί από τη γενική συνέλευση, το 50% θα καταβληθεί στις αρχές Μαΐου και το υπόλοιπο τον ερχόμενο Νοέμβριο.
  • Ο Ορτέγα είναι ο κύριος μέτοχος του γίγαντα του λιανικού εμπορίου ενδυμάτων, με ποσοστό 59,29%, και κατέχει πάνω από 369,6 εκατ. μετοχές της εταιρείας. Η αντίστοιχή αμοιβή του το περασμένο έτος ανήλθε σε 813,1 εκατ. ευρώ.
  • Εκτός όμως από τα μερίσματα, κατά τα φαινόμενα, η οικονομική κρίση που πλήττει την Ισπανία και έχει οδηγήσει πολλές οικογένειες κάτω από το όριο της φτώχειας δεν έχει επηρεάσει τις αμοιβές των στελεχών της Inditex. Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση που υποβλήθηκε από τον όμιλο Inditex στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (CNMV) της Ισπανίας, οι αποδοχές των διοικητικών στελεχών της εταιρείας την περασμένη χρονιά ανήλθαν σε 8.010 εκατ. ευρώ, σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με το 2012 (8.018 εκατ. ευρώ).

Ενας δισεκατομμυριούχος που κρατά low profile
Ο Αμάνθιο Ορτέγα αποφεύγει επαφές με κρατικούς λειτουργούς ενώ έχει παραχωρήσει μόλις τρεις συνεντεύξεις

Ο Αμάνθιο Ορτέγα είναι ένας άνθρωπος που ζει έξω από τη φήμη και τον εντυπωσιασμό που προκαλούν τα δισεκατομμύρια της προσωπικής του περιουσίας. Εχει παραχωρήσει μόλις τρεις συνεντεύξεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ως το 1999 δεν είχε δημοσιευθεί ποτέ καμία φωτογραφία του. Δεν έχει δώσει καμία ομιλία σε κάποιο συνέδριο, δεν έχει συμμετάσχει ποτέ σε τελετές απονομής βραβείων ή επιχειρηματικές ημερίδες.
Οι δημόσιες εμφανίσεις του είναι μηδαμινές και δεν διαθέτει προσωπικό προφίλ σε κανένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ταυτόχρονα απαγορεύει στους συνεργάτες του να δημιουργήσουν εκείνοι για τον ίδιο.
Αποφεύγει επίμονα τις επαφές του με δημόσια πρόσωπα και κρατικούς λειτουργούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχει αποδεχθεί καμία από τις προσκλήσεις που έχει απευθύνει ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι στους επιχειρηματίες της χώρας.
Ο Ορτέγα διατηρεί χαμηλό προφίλ, αποφεύγει το επίσημο ντύσιμο και προτιμά να γευματίζει με τους υπαλλήλους του και όχι σε κάποιο ακριβό εστιατόριο. Τα λίγα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία είναι από αφηγήσεις τρίτων.
Ο Ορτέγα δεν δαπανά χρήματα για τηλεοπτικές ή άλλου είδους διαφημίσεις και συνεπώς η επιχείρησή του δεν ασκεί άμεση επιρροή στα μέσα ενημέρωσης ενώ ποτέ δεν έχει γράψει επιστολή προς τον εκδότη κάποιας εφημερίδας ή περιοδικού.

«Γιατί θα έπρεπε να με ξέρουν εφόσον εγώ δεν θέλω να ξέρω τίποτε και για κανέναν; Εχω αρκετά χρήματα για να χρηματοδοτώ μόνος μου τον εαυτό μου, χωρίς τη βοήθεια των τραπεζών, και δεν συμμετέχω σε καμία άλλη επιχείρηση πέραν των δικών μου. Δεν κάνω ξέπλυμα χρήματος σε οικονομικούς παραδείσους παρά ξοδεύω τα χρήματά μου στον τομέα που, όπως και όλος ο υπόλοιπος κόσμος, θεωρώ πιο ασφαλή: τα ακίνητα. Ποιος νοιάζεται λοιπόν για το τι κάνω και λέω;»
φέρεται να δηλώνει ο ίδιος στους ελάχιστους ανθρώπους που έχουν το προνόμιο να βρίσκονται κοντά του.
Ωστόσο η στάση αυτή που διατηρεί ο Ορτέγα απέναντι στη δημοσιότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με αρκετές κριτικές. «Το μέγεθος της περιουσίας του Ορτέγα είναι άνευ προηγουμένου στην Ισπανία. Αν ο οραματιστής αυτός άνδρας έχει βρει το κλειδί της επιτυχίας, ίσως θα μπορούσε να μοιραστεί το όραμά του με τη χώρα για τον τρόπο επίλυσης της κρίσης» γράφει χαρακτηριστικά η ισπανική εφημερίδα «El Mundo».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk