Παράπλευρη απώλεια των ταραχών στην Ουκρανία αποτελούν οι πρόσφυγες της Συρίας. «Στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως και αλλού, λειτουργούμε με τα πρωτοσέλιδα. Από τότε που τα μονοπωλεί η Ουκρανία, έχουμε ξεχάσει το θέμα της Συρίας. Στη σοσιαλιστική ομάδα προσπαθούμε να το κρατήσουμε στο τραπέζι», λέει στο «Βήμα» η ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά την Παρασκευή. Μόλις επέστρεψε από τον Ζαατάρι, τον μεγαλύτερο καταυλισμό σύρων προσφύγων στην Ιορδανία, τον οποίο επισκέφθηκε μαζί με τον Χάνες Σβόμποντα, επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο.
Ο Ζαατάρι, στα σύνορα της Ιορδανίας με τη Συρία, φιλοξενεί 120.000 πρόσφυγες ενώ η Ιορδανία έχει υποδεχθεί συνολικά περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες από τη Συρία (πολλοί μένουν σε σπίτια Ιορδανών). Το πρόβλημα όμως δεν έχει τέλος όσο δεν έχει τέλος και ο εμφύλιος. «Καθημερινά συνεχίζουν να μπαίνουν στην Ιορδανία γύρω στους 4.000 πρόσφυγες από τη Συρία», προσθέτει η κυρία Κοππά. Λόγω των αναγκών, «ετοιμάζεται και νέος καταυλισμός χωρητικότητας άλλων 120.000 ατόμων».
Η ευρωβουλευτής, που εξελέγη με το ΠαΣοΚ και στις Ευρωεκλογές του Μαΐου θα είναι υποψήφια με τη ΔΗΜΑΡ, βρήκε «καλά οργανωμένο» το Ζαατάρι. «Ο καταυλισμός ηλεκτροδοτείται σε μεγάλο βαθμό, διαθέτει μικρομαγαζάκια και σχετική ασφάλεια _ καθώς μειώθηκαν οι βιασμοί που σημειώνονταν τον πρώτο καιρό της λειτουργίας του. Το 75% όσων φιλοξενούνται στο Ζαατάρι είναι παιδιά. Στην αρχή διαμένουν σε σκηνές και στη συνέχεια σε κοντέινερ που τους παρέχει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτών των ανθρώπων είναι ότι δεν έχουν καμία ελπίδα ότι θα επιστρέψουν στα σπίτια τους και στον φυσιολογικό τρόπο ζωής τους».
Στο Ζαατάρι κάθε πρωί στις 6 φθάνει το φρέσκο ψωμί. «Αμέσως δημιουργείται πανικός που διαρκεί επί μία ώρα καθώς όλοι σπρώχνονται για το ποιος θα το πρωτοπάρει ενώ το ψωμί φθάνει για όλους», λέει. Το ίδιο συμβαίνει και με τα φορτηγά που μπαίνουν στον καταυλισμό στη διάρκεια της μέρας κουβαλώντας τρόφιμα. «Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν τίποτα να κάνουν όλη μέρα. Η μόνη τους δραστηριότητα είναι να περιμένουν τα φορτηγά προσπαθώντας να αποκτήσουν ένα διακύβευμα για να περάσει η ώρα τους».
Η Ιορδανία φιλοξενεί εδώ και δεκαετίες δύο εκατομμύρια παλαιστίνιους πρόσφυγες. Οι καταυλισμοί τους έχουν εξελιχθεί πλέον σε πόλεις. Με την ίδια απειλή να μονιμοποιηθεί το προσωρινό βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι οι σύροι πρόσφυγες καθώς η κατάσταση στη χώρα τους δεν δείχνει να εκτονώνεται. Αντίθετα, μακριά από το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας επιδεινώνεται διαρκώς.
Παραδείγματα της επιδείνωσης είναι οι καταγγελίες που έρχονται διαρκώς από τη Συρία. Το «Βήμα» έλαβε την Τετάρτη διαμαρτυρία από σύρους Κούρδους ότι η οργάνωση τζιχαντιστών «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας» (που θεωρητικά πολεμά στο πλευρό της αντιπολίτευσης) δολοφονεί και τρομοκρατεί ενεξέλεγκτα στην περιοχή Κομπανί, στη βόρεια Συρία, η οποία ήταν σχετικά ήρεμη μέχρι πρόσφατα. Άλλες καταγγελίες αφορούν την αύξηση των βιασμών γυναικών ως όπλο πολέμου από τις δυνάμεις του προέδρου Ασαντ.