Κρούσματα αιμορραγικού πυρετού Έμπολα καταγράφηκαν για πρώτη φορά στην πρωτεύουσα της Γουινέας Κονακρί, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της δυτικοαφρικανικής χώρας.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 66 θάνατοι στις απομακρυσμένες περιοχές της νοτιοανατολικής Γουινέας, ενώ ύποπτα κρούσματα εμφανίστηκαν τις τελευταίες μέρες και στη γειτονική Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε.

Σε μια προσπάθεια να εμποδίσει την εξάπλωση της ασθένειας, το υπουργείο Υγείας απαγόρευσε την κατανάλωση νυχτερίδων, οι οποίες θεωρούνται εκλεκτό έδεσμα στη Γουιάνα, πιστεύεται όμως ότι είναι οι βασικοί φορείς του ιού.

Ο ιός, ο οποίος σκοτώνει το 25 με 90 τοις εκατό των θυμάτων του ανάλογα με το στέλεχος, μεταδίδεται από τη σωματική επαφή είτε με ασθενείς είτε με άρρωστα άγρια ζώα που πωλούνται σε αγορές.

Προκαλεί εμέτους, διάρροια και ακατάσχετη εξωτερική και εσωτερική αιμορραγία.

Οι επιδημίες ξεσπούν συχνότερα σε τροπικές περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής κοντά σε υγρά τροπικά δάση. Είναι όμως η πρώτη φορά που εμφανίζεται στη Γουινέα.

Περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην πρωτεύουσα Κονακρί, δημιουργώντας φόβους για κλιμάκωση της επιδημίας.

Το πρώτο κρούσμα στην πρωτεύουσα αφορά έναν άνδρα που είχε επιστρέψει πρόσφατα από τα κεντρικά της χώρας, περιοχή όπου περιέργως δεν έχουν αναφερθεί άλλα περιστατικά.

Ο ασθενής πέθανε και τέσσερις συγγενείς του που εμφάνισαν συμπτώματα τέθηκαν σε καραντίνα.