Με έναν πολύ σημαντικό καλεσμένο θα διεξαχθεί το 15ο Συνέδριο Ιατρικής Χημείας στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών από τις 9 έως τις 11 Απριλίου. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Χάραλντ τσουρ Χάουζεν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης της Γερμανίας, και βραβευμένος με Νομπέλ Ιατρικής και Φυσιολογίας. Ο τίτλος της ομιλίας του, που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον από την επιστημονική κοινότητα της πόλης, θα είναι «Ο ρόλος των λοιμώξεων στην ανθρώπινη καρκινογένεση –Οι μηχανισμοί και οι προοπτικές».
Το συνέδριο διοργανώνεται από το διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ιατρική Χημεία» των Τμημάτων Χημείας, Ιατρικής, Φαρμακευτικής του Πανεπιστήμιο Πατρών το οποίο εφέτος συμπληρώνει δεκαεπτά χρόνια λειτουργίας (1997-2014) και αποτελεί το πρώτο πρόγραμμα στην Ελλάδα με τον τίτλο Euromaster, τον οποίο και έλαβε έπειτα από διεθνή αξιολόγηση.
Στο ίδιο συνέδριο έχουν μιλήσει στο παρελθόν παγκοσμίου κύρους ερευνητές μεταξύ των οποίων και ο κάτοχος Νομπέλ για την ανακάλυψη διπλής έλικας DNA Τζέιμς Ντ. Γουότσον, και οι επίσης νομπελίστες Άντριου Β. Σάλι, Ζαν-Μαρί Λεν και Άντα Γιόνατ.
Ο καθηγητής Χάραλντ τσουρ Χάουζεν έχει τιμηθεί με το Νομπέλ το 2008 για την ανακάλυψη του ρόλου του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) που βασίζεται στο DNA, και η οποία οδήγησε στο πρώτο αντικαρκινικό εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου.
Επιπροσθέτως ο καθηγητής Τσουρ Χάουζεν πρωτοστάτησε στην υποστήριξη της Ελλάδας και των ελληνικών πανεπιστημίων αποστέλλοντας επιστολή στην ηγεσία της Ευρώπης που τιτλοφορούνταν «Support for Greece». Τη συνυπέγραψαν 24 νομπελίστες, μεταξύ των οποίων και οι Τζ. Γουότσον, Α. Σάλι και Ζ.-Μ. Λεν.
Παράλληλα, τον περασμένο Ιανουάριο ο καθηγητής Τσουρ Χάουζεν αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής και του Τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τότε σε συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια ο γερμανός νομπελίστας είχε αναφερθεί στη φυγή ελλήνων επιστημόνων το εξωτερικό και ειδικότερα στη Γερμανία, διαπιστώνοντας μάλιστα ότι υπάρχει τάση να μην επιστρέφουν στη χώρα τους. «Αυτή η τάση θα πρέπει να αναστραφεί» είχε καταλήξει τότε ο καθηγητής.