Διατάξεις που αφορούν τον δημόσιο τομέα προστέθηκαν στη μορφή του πολυνομοσχεδίου όπως εισήχθη στη Βουλή. Πέρα από το ζήτημα των αποζημιώσεων για απόλυση δημοσίων υπαλλήλων, επίδομα ανεργίας καθώς και λοιπές παροχές που χορηγούνται από τον ΟΑΕΔ, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για παράταση διαθεσιμότητας και περιορισμούς προσλήψεων.

Συγκεκριμένα επισημαίνεται η δυνατότητα παράτασης της διαθεσιμότητας μέχρι την έκδοση οριστικών πινάκων και για τους «διαθέσιμους» σχολικούς φύλακες, δημοτικούς αστυνομικούς, καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οδηγούς και τεχνικό προσωπικό της Διεύθυνσης Κρατικών Αυτοκινήτων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Επίσης, σε ισχύουσα διάταξη του νόμου 4093/2012 προστίθεται εδάφιο το οποίο ορίζει ότι υπάλληλοι που δεν αποδέχονται την τοποθέτησή τους στο πλαίσιο της υοχρεωτικής μετάταξης, δεν έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για εκούσια μετάταξή τους και παραμένουν σε διαθεσιμότητα μέχρι τη λήξη του καθεστώτος διαθεσιμότητας.

Όσον αφορά τους περιορισμούς προσλήψεων στον δημόσιο τομέα σημειώνεται ότι οι εγκρίσεις πρόσληψης προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και συμβάσεων μίσθωσης έργου για το έτος 2011 περιορίζονται κατά ποσοστό 50% σε σχέση με τις αντίστοιχες εγκρίσεις του έτους 2010 και κατά 10% επιπλέον το 2012. Για το έτος 2013 το ποσοστό προσδιορίζεται σε 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και για τα έτη 2014, 2015 και 2016 σε 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.