Δραγασάκης: Δίνει διευκρινίσεις για τη φράση «η κρίση είναι δική μας»

Ουδέποτε είπα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συστημική δύναμη και η κρίση «είναι δική μας» υπό την έννοια ότι είναι πρωτίστως κρίση του ελληνικού καπιταλισμού. Αυτό δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του κόμματος Γιάννης Δραγασάκης, μετά τις εσωκομματικές αντιδράσεις που προκάλεσαν οι διαβεβαιώσεις του ενώπιον γερμανών βουλευτών.

Ουδέποτε είπα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συστημική δύναμη και η κρίση «είναι δική μας» υπό την έννοια ότι είναι πρωτίστως κρίση του ελληνικού καπιταλισμού. Αυτό δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του κόμματος Γιάννης Δραγασάκης, μετά τις εσωκομματικές αντιδράσεις που προκάλεσαν οι διαβεβαιώσεις του ενώπιον γερμανών βουλευτών.

Ο κ. Δραγασάκης είχε δηλώσει ενώπιον των γερμανών βουλευτών ότι «εάν ο ελληνικός λαός αναδείξει τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, θα ήθελα να διαβεβαιώσετε τον γερμανικό λαό ότι θα έχετε στην Ελλάδα μια αξιόπιστη πολιτική δύναμη, η οποία υποστηρίζει τον τερματισμό της λιτότητας και την έξοδο από την κρίση μέσα στα πλαίσια της ευρωζώνης».

Μάλιστα τους διαβεβαίωσε ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε πλήρη επίγνωση ότι η κρίση είναι δική μας, ότι πρέπει να κάνουμε βαθιές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, στη δημόσια διοίκηση, στη λειτουργία του κράτους, στην αντιμετώπιση της διαφθοράς. Αλλά για να τα κάνουμε αυτά, πρέπει να βρούμε μια λύση στο πρόβλημα του χρέους και της λιτότητας, δεν μπορούμε να τα κάνουμε σε συνθήκες κοινωνικής και οικονομικής κατάρρευσης».

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την ενόχληση της Αριστερής πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Δημήτρης Στρατούλης διαβεβαίωσε την Παρασκευή από τον Real fm ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως στροφή».

Την Παρασκευή ο κ. Δραγασάκης διευκρίνισε για τις δηλώσεις του: «Σε ό,τι αφορά στη συζήτηση που είχαμε στη Βουλή με τους Γερμανούς βουλευτές, μίλησα θετικά. Τι είμαστε και τι θέλουμε να κάνουμε. Δεν είμαστε αυτό που σας λένε, γιατί λένε διάφορα για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είμαστε μια υπεύθυνη δύναμη, όχι υπεύθυνη συστημική δύναμη, όπως έγραψαν κάποιοι συνάδελφοί σας σε μια εφημερίδα, αλλά μια υπεύθυνη πολιτική δύναμη που αυτά που λέει τα εννοεί».

«Σχετικά με τη αναφορά μου στην κρίση, ότι η κρίση είναι και «δική μας», εννοούσα φυσικά ότι είναι κρίση του ελληνικού καπιταλισμού κατά πρώτο λόγο και δεν ευθύνεται ο ελληνικός λαός. Αν έκανα διάλεξη θα πρόσθετα και τα άλλα που έχω γράψει άπειρες φορές, ότι είναι μέρος της ευρύτερης ευρωπαϊκής κρίσης και έκφραση της παγκόσμιας κρίσης του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού. Εδώ μιλούσαμε για έναν δίλεπτο χαιρετισμό, όπου ήθελα να πω αυτό που εκείνη τη στιγμή θεώρησα αναγκαίο να ακουστεί από τους Γερμανούς βουλευτές, που ήταν όλων των πολιτικών αποχρώσεων» πρόσθεσε.

«Έχουμε κουραστεί να λέμε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένα τρίγωνο της αμαρτίας, που είναι οι τράπεζες, το πολιτικό σύστημα, τα επιχειρηματικά συμφέροντα της διαπλοκής, και αυτός είναι ο πυρήνας της κρίσης. Το να φτάσει κανείς να αποδώσει στον Δραγασάκη π.χ. την άποψη ότι, λέγοντας πως η κρίση είναι και δική μας, εννοούσε ότι ο ελληνικός λαός φταίει για την κρίση, το θεωρώ επιστημονική φαντασία ή μάλλον κακή πρόθεση και σκόπιμη διαστρέβλωση των απόψεών μου» συμπλήρωσε.

«Κατ’ αρχήν από τη διατύπωσή μου έλειπε ένα «και», «και δική μας». Φυσικά με τη φράση «δική μας» δεν εννοούσα του ελληνικού λαού, των θυμάτων της κρίσης, αλλά του συστήματος που έχουμε στην Ελλάδα. Πρέπει να σας θυμίσω ότι τα έχουμε γράψει αυτά από παλιά» κατέληξε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk