Να κλείσει τα ανοιχτά εσωκομματικά μέτωπα, ώστε να παρουσιαστεί χωρίς αναβολή την Κυριακή το ευρωψηφοδέλτιο της Ελιάς με τους 42 υποψηφίους,επιχειρεί ο Ευ. Βενιζέλος στην ομιλία του την Παρασκευή ενώπιον της ΚΟ και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ.

Οσον αφορά στο νομοσχέδιο και στην επικείμενη ψήφισή του από τη Βουλή ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ ανέφερε ότι σε αυτό αποτυπώνεται η «τελική συμφωνία» με τους δανειστές η οποία οδηγεί τη χώρα στην έξοδο από την κρίση. Τόνισε ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα σημάνει την είσοδο της χώρας στην «κανονικότητα» επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι σε εποπτεία, όπως, άλλωστε, θα είναι χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία.

Παράλληλα, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην αντιπολίτευση την οποία κατηγόρησε ότι λειτουργεί ως «εθνική πέμπτη φάλαγγα» εναντίον της χώρας.

Είπε χαρακτηριστικά: «Άκουσα κάποιους λεβέντες και μάγκες που θέλουν κούρεμα του χρέους. Αυτό το έχουμε ήδη κάνει».

Κατηγόρησε, επίσης, την αξιωματική αντιπολίτευση ότι λειτουργεί ως «εθνική πέμπτη φάλαγγα» εναντίον της χώρας, που «κλαίει» για το τι θα γίνουμε χωρίς βαρβάρους, χωρίς μνημόνιο.

Λένε, πρόσθεσε, ότι η χώρα παρουσιάζει ψεύτικα στοιχεία, δεν έχει πρωτογενές πλεόνασμα και «γλείφει την τρόικα», ζητώντας να μην αναγνωρίσει τα δημοσιονομικά επιτεύγματα.

Υπάρχουν, είπε ο κ. Βενιζέλος, δυο κατηγορίες στην πολιτική. Εκείνη της ανευθυνότητας, της γενικολογίας, της ευκαιριακής κριτικής, του «ταρτουφισμού», με κοινό παρονομαστή την ανευθυνότητα που την καθιστά επικίνδυνη. Η άλλη πολιτική, τόνισε, είναι εκείνη που καλείται να πάρει αποφάσεις, να ανοίξει νέους δρόμους, η πολιτική της αγωνίας και της ανάληψης του πολιτικού κόστους και αυτή, όπως είπε, «είναι η δική μας πολιτική».

Για το γάλα

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στην υπόθεση του γάλακτος, με την οποία, όπως τόνισε, ασχολήθηκε προσωπικά. Είπε ότι το αποτέλεσμα προστατεύει τον παραγωγό και την προοπτική του, την τοπική δραστηριότητα, τη γαλακτοβιομηχανία και τον καταναλωτή.

Χαρακτήρισε, μάλιστα, «πρώιμες» τις αντιδράσεις που προήλθαν ακόμα και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Και ζήτησε από τα μέλη της ΚΟ να μην «αδικούμε τον εαυτό μας» καθώς υπάρχει ιστορική επιτυχία της χώρας με καταλυτικό τον ρόλο της ΚΟ και την προσχώρηση στη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, τόσο της ΝΔ όσο και της ΔΗΜΑΡ, άσχετα από το γεγονός ότι η δεύτερη υπαναχώρησε.

Ο κ. Βενιζέλος συνδύασε την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με την έξοδο της χώρας από την κρίση, ενώ δεν έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Όπως ανέφερε, στο νομοσχέδιο αποτυπώνεται η συμφωνία με τους εταίρους- δανειστές, που είναι η «τελική συμφωνία» η οποία οδηγεί τη χώρα στην έξοδο από την κρίση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε επίσης ότι αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή είναι πολύ σημαντικό, γιατί θα σημάνει την είσοδο της χώρας στην «κανονικότητα». Αυτό σημαίνει, όπως ανέφερε, ότι η χώρα αποκαθιστά την υπερηφάνεια και κυρίως την ανεξαρτησία της. Αναγνώρισε, πάντως, ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι σε εποπτεία, όπως, άλλωστε, θα είναι χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία.

Έξι στοιχεία της στροφής της χώρας

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε σε έξι χαρακτηριστικά στοιχεία της στροφής της χώρας προς την έξοδο από την κρίση, τα οποία είναι:

  • Η επιβεβαίωση και η επισημοποίηση της επιτυχίας τού πρωτογενούς πλεονάσματος.
  • Η επιβεβαίωση, μέσω της συμφωνίας με την τρόικα, της βασικής δέσμευσης ότι δεν λαμβάνονται νέα δημοσιονομικά μέτρα τώρα και δεν θα ληφθούν ούτε αργότερα.
  • Επιβεβαιώνεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το οποίο βρίσκεται, σε ποσοστό 80% στα χέρια θεσμικών φορέων και όχι στα χέρια ιδιωτών, οι οποίοι, μετά το PSI, κατέχουν μόνο το 20% του σημερινού χρέους.
  • Οριστικοποιείται η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες είναι ισχυρές και μάχιμες.
  • Η Ελλάδα, μετά από επτά χρόνια σωρευτικής ύφεσης, γνωρίζει θετικό ρυθμό ανάπτυξης και αυτό είναι η αλλαγή σελίδας.
  • Επιβεβαιώνονται και συνεχίζονται οι διαρθρωτικές αλλαγές.

Για τις εκλογές και την Ελιά

Αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι είναι εκλογές «ειδικού σκοπού» και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι ετοιμάζει ερμηνεία του αποτελέσματος, μια συνδυαστική ερμηνεία, υπονομευτική για την πορεία της χώρας.

Πάντως, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση, την ευθύνη για το όποιο αποτέλεσμα φέρει ο λαός, ο οποίος πρέπει να απαντήσει στο δίλημμα ποιος και πώς οδηγεί τη χώρα στο τέλος της κρίσης και στην επάνοδο στην ομαλότητα. Και πρόσθεσε ότι κάθε πολίτης φέρει στο ακέραιο την ευθύνη για την πορεία της χώρας.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στο εγχείρημα της «Ελιάς» και στη συμμετοχή της στις ευρωεκλογές, στις οποίες, όπως είπε, αναμετράται η αλήθεια με το ψέμα. Τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν κρίνει το ίδιο όλα τα κόμματα και ότι βασικό του κριτήριο είναι η συμμετοχή στην κυβέρνηση, η υπεύθυνη στάση κάθε κόμματος.

Την προσεχή Κυριακή, είπε ο κ. Βενιζέλος, θα παρουσιαστεί το ευρωψηφοδέλτιο της «Ελιάς» το οποίο θα είναι ενωτικό, ανανεωμένο, αξιοκρατικό και δυναμικό και στο οποίο θα μετέχουν πολλά νέα πρόσωπα και ζήτησε από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου να είναι παρόντα στην εκδήλωση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στο θέμα των κυβερνήσεων συνεργασίας και για το παρόν και για μετά τις εθνικές εκλογές, οι οποίες, όπως τόνισε, θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, καλώντας και τον ΣΥΡΙΖΑ να μετέχει σε συμμαχική κυβέρνηση. Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι όλα αυτά θα φανούν κατά την προεδρική εκλογή του Μαρτίου 2015, «όπου ο καθένας θα βρεθεί και θα τοποθετηθεί ενώπιος-ενωπίω».

Αντιδράσεις για το ασυμβίβαστο

Την Πέμπτη κλείδωσε και η κάθοδος των δύο γραμματέων του κόμματος, του Νίκου Ανδρουλάκη και του Παύλου Χρηστίδη (επικεφαλής της Νεολαίας) στις Ευρωεκλογές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση για την κάθοδο του Ν. Ανδρουλάκη ελήφθη με τη διαβεβαίωση του προέδρου του ΠαΣοΚ ότι δεν διαπιστώνει ασυμβίβαστο μεταξύ της ιδιότητας του γραμματέα του κόμματος και του υποψηφίου ευρωβουλευτή.

Ωστόσο, αρκετά στελέχη υπενθυμίζουν ότι ο Ν.Ανδρουλάκης είχε θέσει ζήτημα ασυμβίβαστου στο Συνέδριο για τα στελέχη που είχαν και κρατική θέση και πρόσφατα για τον νυν βουλευτή που θα διεκδικήσει «σταυρό» για την Ευρωβουλή.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στελέχη θα ζητήσουν την παραίτηση του Ν. Ανδρουλάκη από τη θέση του γραμματέα του κόμματος, προκειμένου να κατέλθει επί ίσοις όροις με τους συνυποψηφίους του στις ευρωεκλογές.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου

Να σημειωθεί ότι εκτός ευρωψηφοδελτίου θα είναι τελικά, παραμένοντας εκπρόσωπος Τύπου, ο βουλευτής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, η αναπληρωτής υπουργός Φώφη Γεννηματά αλλά και παπανδρεϊκά στελέχη, των οποίων επίσης είχαν ακουστεί τα ονόματά τους, όπως οι κ. Γερουλάνος, Πεταλωτής κ.ά.

Αιχμές κατά υπουργών της κυβέρνησης

Αιχμές κατά υπουργών της ΝΔ ακούστηκαν στην συνεδρίαση της ΚΟ του ΠαΣοΚ. Ο κ. Ν. Σηφουνάκης είπε ότι «καρπούται αποκλειστικά ο Πρωθυπουργός το «μέγα επίτευγμα» της μείωση του ελλείμματος, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι τη διετία 2010-2011 – από τα 24 δις μειώθηκε στα 8 δις- ήταν τότε που πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που είχε γίνει ποτέ σε χώρα της Ευρώπης, και μάλιστα με τον κ. Σαμαρά τότε απέναντί μας, να εξαγγέλλει τα γνωστά Ζάππεια». Επίσης, πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει ούτε ως παράταξη ούτε ως βουλευτές να σιωπούμε και να στοιχιζόμαστε πίσω από άκρατες νεοφιλελεύθερες πολιτικές υπουργών της Ν.Δ. που στόχο έχουν να στηρίξουν τα μεγάλα μονοπώλια, θυσιάζοντας την παραγωγική μας βάση». Ειδικά για το θέμα που δημιουργήθηκε με το γάλα, κατηγόρησε την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης επειδή όπως είπε αντί να δώσει την πραγματική μάχη με τους εγχώριους μεσάζοντες ώστε να πέσει η τιμή στον καταναλωτή, επέλεξε να συνθλίψει τους εγχώριους παραγωγούς. «Χάρη στην έντονη πίεση και την τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία που ασκήθηκε έγιναν οι αναγκαίες αλλαγές, θα έπρεπε όμως ως ΠαΣοΚ συντεταγμένα να έχουμε επιδιώξει τις αλλαγές αυτές και όχι να αναστατώνουμε στο παρά ένα την κοινωνία».

Ο κ. Μιχ. Κασσής έβαλε ευθέως κατά του υπουργείου Ανάπτυξης, χαρακτηρίζοντας «ανεκδιήγητο» τον κ. Αθ. Σκορδά, εξαιτίας όσων είπε σε πρωινές εκπομπές την Παρασκευή, αυξάνοντας τις ημέρες που θεωρείται φρέσκο το γάλα. «Προσωπικά, συμφωνώ με τον Τσαυτάρη», πρόσθεσε.

Ο κ. Θ. Μωραίτης, εξήγησε από την πλευρά του γιατί αντέδρασε τόσο έντονα για το θέμα του γάλακτος. «Δεν υπήρχε λαϊκισμός στη στάση μου αλλά πρέπει να δώσουμε ένα σήμα για το παραγωγικό μοντέλο για το οποίο παλεύουμε», είπε και επιτέθηκε στον κ. Κ. Χατζηδάκη. «Κατανοώ τις νεοφιλελεύθερες εμμονές του, αλλά να μην μας «το παίζει» μεταρρυθμιστής. Αυτά να τα πει στον φίλο του τον Θύμιο Λυμπερόπουλο», τόνισε. Σε ότι αφορά τις ευρωεκλογές, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, σημείωσε ότι «σε 1,5 μήνα θα κριθούμε όλοι, γιατί οι ευρωεκλογές είναι μάχη επιβίωσης, θα δούμε τι αποτελέσματα θα φέρει ο καθένας στον νομό του». «Θα πρυτανεύσει ότι αποφασίσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα», είπε ο κ. Δημ. Κρεμαστινός, προσθέτοντας ότι ο ίδιος τις απόψεις του δεν τις έχει κρύψει.

Κριτική ακούστηκε και για τη στάση που κράτησε ο κ. Μαξ. Χαρακόπουλος, εμφανιζόμενος ως προστάτης των αγελαδοτρόφων. «Ουκ εά με καθεύδει το του Τσαυτάρη τρόπαιον», σχολίασε ο κ. Βενιζέλος. Δυσφορία εκφράστηκε από βουλευτές και για τον κ. Τ. Μπαλτάκο. Ο κ. Απ. Κακλαμάνης, επισήμανε ότι το ΠαΣοΚ θα πρέπει να υποστηρίζει τα επιτεύγματα του και όχι «να τα αφήνει όλα στον Σαμαρά. Με τη ΝΔ μας χωρίζουν τεράστιες πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές. Στην κυβέρνηση συμμετέχουμε για να συνεχιστεί η προσπάθεια και να σταθεί όρθια η χώρα». «Κανείς δεν έχει μιλήσει πιο σκληρά από εμένα για τον Χατζηδάκη και τον Μπαλτάκο, τόσο σε κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με υπουργούς όσο και δημόσια. Σας θυμίζω και την ανακοίνωση του Δημήτρη Καρύδη (σ.σ χαρακτήριζε τον κ. Μπαλτάκο ακροδεξιό και ρατσιστή). Το θέμα είναι να κατανοήσουμε όλοι τι σημαίνει διαπραγμάτευση, και αν θέλετε ρωτήστε τον Βασίλη Κεγκέρογλου και την Εύη Χριστοφιλοπούλου που είναι εδώ και τους άλλους υπουργούς του ΠαΣοΚ», είπε στη δευτερολογία του ο κ. Βενιζέλος. Και πρόσθεσε, ότι τα προβλήματα θα πρέπει να φτάνουν σε εκείνον και να επιλύονται συλλογικά, όχι να γίνεται μια πολιτική εντυπώσεων «γιατί διατηρούνται οι εντυπώσεις και η γκρίνια και όχι αυτά που πετυχαίνουμε. Όσες φορές υπηρετήσαμε μια κοινή απόφαση και μια κοινή ατζέντα κερδίσαμε. Το ΠαΣοΚ ποτέ δεν λειτούργησε λιγότερο αρχηγικό όσο με εμένα, το θέμα είναι να παίρνουμε πρωτοβουλίες».

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ διαβεβαίωσε τους βουλευτές -σχετικό προβληματισμό ανέπτυξε ο κ. Ι. Κουτσούκος- ότι το πολυνομοσχέδιο θα ελέγχεται σε κάθε στάδιο ώστε να μην υπάρξουν προσθήκες στο παραπέντε από υπουργούς της ΝΔ, οι οποίες δεν εμπίπτουν στη συμφωνία με την τρόικα, όπως συνέβη σε προηγούμενες ψηφοφορίες.

Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε επίσης ότι τον συντονισμό της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές θα αναλάβουν η κυρία Φώφη Γεννηματά και ο κ. Μιχ. Χρυσοχοίδης, ενώ τις αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές οι κ.κ. Κ. Σκανδαλίδης και Φ. Χατζημιχάλης.