Καθησυχαστικός ως προς το θέμα της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο εμφανίζεται ο Ευ.Βενιζέλος σε επιστολή του προς τους εκκλησιαστικούς, αυτοδιοικητικούς και κοινωνικο-οικονομικούς φορείς της Κρήτης. Εκφράζει, δε, «φόβο» ότι οι φορείς του νησιού «δεν έχουν πλήρη ενημέρωση» για τις προσπάθειες του υπουργείου Εξωτερικών να εξασφαλίσει εγγυήσεις ασφάλειας σε σχέση με το θαλάσσιο περιβάλλον.

Στην επιστολή του, ο κ. Βενιζέλος τονίζει ότι η Ελλάδα, διά του υπουργείου Εξωτερικών, επεδίωξε ευθύς εξαρχής -με έντονα διπλωματικά διαβήματα και σειρές επαφών- να μην πραγματοποιηθεί στη Μεσόγειο, αλλά στον Ατλαντικό, η εν πλω υδρόλυση του τμήματος του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, το οποίο πρέπει επιστημονικά να υπαχθεί στη διαδικασία αυτή.

Δυστυχώς, συνεχίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, παρά την ύπαρξη προσφοράς πορτογαλικού λιμένα στις Αζόρες, αυτό δεν κατέστη δυνατό, διότι η Ιταλία είχε ήδη διαθέσει λιμάνι στην Καλαβρία για τη μεταφόρτωση των υλικών, αλλά και, κυρίως, γιατί δεν υπήρξε από άλλες μεσογειακές χώρες αντίδραση αντίστοιχη με την ελληνική και διότι η διαδρομή στη Μεσόγειο είναι μικρότερη, καθώς το συριακό λιμάνι εκκίνησης βρίσκεται στη Μεσόγειο και οι καιρικές συνθήκες κρίνονται από τον Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).

Όπως σημειώνει, η Αθήνα, αφ’ ης στιγμής δεν κατέστη εφικτή η αποφυγή της εν πλω υδρόλυσης στη Μεσόγειο, εστίασε την προσοχή της στην ύπαρξη εγγυήσεων ασφαλείας σε σχέση με το θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου. Οι εγγυήσεις αυτές είναι, μεταξύ άλλων:

  • η διεξαγωγή της επιχείρησης σε εκτέλεση σχετικής απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον ίδιο τον ΟΗΕ και τον ΟΑΧΟ.
  • η διαβεβαίωση του ΟΗΕ, του ΟΑΧΑ, των ΗΠΑ και όλων των άλλων εμπλεκόμενων κυβερνήσεων ότι τίποτα δεν πρόκειται να ριφθεί στη θάλασσα και ότι θα εφαρμοστεί πλήρως η σχετική Διεθνής Σύμβαση.
  • η συμμετοχή στην επιχείρηση πλοίων της Δανίας και Νορβηγίας, δύο χωρών εγνωσμένης περιβαλλοντικής ευαισθησίας

Ο ΟΑΧΟ, τονίζεται επίσης στην επιστολή του κ. Βενιζέλου, προκήρυξε τη θέση του Επιστημονικού Διευθυντή Επαλήθευσης, για την οποία η Ελλάδα υποστηρίζει την υποψηφιότητα του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Σεϊμένη, ο οποίος, ούτως ή άλλως, έχει την εμπειρία που απαιτείται ώστε να λειτουργήσει ως εθνικός εμπειρογνώμονας.

Η εν πλω υδρόλυση θα διεξαχθεί υπό πλήρη διεθνή έλεγχο, υπογραμμίζεται επίσης από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, που τονίζει ότι ήδη ζητήθηκε και θα υπάρξει συμμετοχή στην επιχείρηση πλοίου του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο θα ακολουθεί το αμερικανικό σκάφος.

Η Ελλάδα έχει, συνεπώς, «κάνει και εξακολουθεί να κάνει όλα όσα είναι πολιτικώς και οργανωτικώς αναγκαία και εφικτά, εκδηλώνοντας την, με απόσταση, μεγαλύτερη ευαισθησία μεταξύ των μεσογειακών χωρών, ευρωπαϊκών και μη» δηλώνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, που επισημαίνει ότι «θα ήταν λάθος … να δημιουργήσουμε μόνοι μας μια αρνητική συζήτηση στη διεθνή τουριστική αγορά, όταν αλλά μεσογειακά κράτη δεν θέτουν καν το θέμα».

«Η Κρήτη, όπως όλες οι θαλάσσιες περιοχές της χώρας μας, πρέπει να έχει τη βεβαιότητα ότι έχουν διαμορφωθεί πλήρεις και πολλαπλές εγγυήσεις ασφαλείας για το θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου, ως προς την επιχείρηση καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας» καταλήγει.