Αλέξης Μητρόπουλος: Η Ελλάδα μετατρέπεται σε εργασιακό νταχάου

Οξεία είναι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αφορούν σε νέες εργασιακές ανατροπές. Σε ανακοίνωσή του, ο υπεύθυνος του Τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αλέξης Μητρόπουλος κάνει λόγο για «εργασιακό νταχάου», με «στόχο κυβέρνησης και δανειστών να είναι ο εργαζόμενος-είλωτας, ο συνταξιούχος-ζητιάνος, ο μικρομεσαίος-διωκόμενος, ο αγρότης-πένητας». Ποιες είναι οι ανατροπές, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οξεία είναι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αφορούν σε νέες εργασιακές ανατροπές.

Σε ανακοίνωσή του, ο υπεύθυνος του Τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αλέξης Μητρόπουλος κάνει λόγο για «εργασιακό νταχάου», με «στόχο κυβέρνησης και δανειστών να είναι ο εργαζόμενος-είλωτας, ο συνταξιούχος-ζητιάνος, ο μικρομεσαίος-διωκόμενος, ο αγρότης-πένητας».

Ο κ. Μητρόπουλος αναφέρει ότι «με το νέο Μνημόνιο, κυβέρνηση και τρόικα μετατρέπουν τη χώρα σε ένα απέραντο «εργατικό Ελντοράντο» χωρίς αρχές, χωρίς κανόνες, χωρίς έλεγχο, χωρίς προστασία, χωρίς κοινωνική νομιμοποίηση. Στόχος κυβέρνησης και δανειστών είναι ο εργαζόμενος-είλωτας, ο συνταξιούχος-ζητιάνος, ο μικρομεσαίος-διωκόμενος, ο αγρότης-πένητας.

»Κυβέρνηση και τρόικα προωθούν τον πιο ακραίο, επιθετικό, αναχρονιστικό νεοφιλελευθερισμό στη Διοίκηση και τις Εργασιακές Σχέσεις. Δημιουργούν ένα κράτος – «παρία» («rogue») με τον βίαιο ακρωτηριασμό του, την κατάργηση των βασικών κοινωνικών υποδομών και την παράδοση πολλών κρίσιμων κρατικών λειτουργιών στο ιδιωτικό νομαδικό κεφάλαιο».

Όπως επισημαίνεται από το ΣΥΡΙΖΑ το πολυνομοσχέδιο:

-Επιβάλλει το σύστημα του καθαρού κατώτατου μισθού («single minimum wage system») χωρίς προσαυξήσεις και επιδόματα λόγω σπουδών, οικογένειας, προϋπηρεσίας κ.ά.

-Καταργεί την παραδοσιακή διμερή εργασιακή σχέση (εργοδότης-εργαζόμενος) και τη μετατρέπει σε τριμερή (εργοδότης-Εταιρία Ενοικίασης (ΕΠΑ)-εργαζόμενος), στα πλαίσια της οποίας ο εργαζόμενος ουδέποτε θα δημιουργεί δικαιώματα.

-Μειώνει στο μισό τις επικουρικές συντάξεις προαναγγέλλοντας την κατάργησή τους και εφαρμόζοντας τη «ρήτρα θανάτου» (άρθρο 42 ν.4052/2012*) και άλλες απάνθρωπες αρχές για σύγχρονο ευρωπαϊκό σύστημα συντάξεων.

-Καταργεί ασφαλιστικές εισφορές στα πλαίσια της εξίσωσης μισθών και εισφορών με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία (ν. 4046/2012, σελ. 713) στερώντας πολύτιμους κοινωνικούς πόρους από τα Ταμεία σε μία περίοδο προϊούσας κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος με επιλογή δανειστών και κυβέρνησης.

-Καταργεί επιδόματα δεκαετιών (γάμου, τέκνων, μητρότητας, στράτευσης κατάρτισης κ.ά.) που στήριζαν οικονομικά τα μέλη των πιο φτωχών οικογενειών.

Σύμφωνα με τον Αλ.Μητρόπουλο το «νέο μνημόνιο» είναι «αγγελτήριο θανάτου για τον άνεργο, τον εργαζόμενο, τον συνταξιούχο, τον μικρομεσαίο, τον ελεύθερο παραγωγό, τη νεολαία μας», καθώς:

  • Απαξιώνει δραματικά την τιμή της εργατικής δύναμης
  • Προαναγγέλλει το κραχ στα Ταμεία
  • Προετοιμάζει την κοινή γνώμη για την αδυναμία καταβολής των συντάξεων στο προσεχές μέλλον
  • Μειώνει στο μισό τις επικουρικές συντάξεις
  • Καταργεί ό,τι απέμεινε από το Ελληνικό Εργατικό Δίκαιο των αγώνων, των θυσιών και του αίματος

«Το νέο Μνημόνιο είναι η μαχαιριά στην καρδιά της περήφανης χώρας μας. Είναι η «δολοφονία» του λαού μας. Είναι η «ταφόπλακα» για την ανάπτυξη. Δεν πρέπει να ψηφιστεί και δεν θα ψηφιστεί. Ο περήφανος λαός μας δεν πρέπει να παρασυρθεί από τις εικονικές και ανώδυνες διαφοροποιήσεις σε επιμέρους κεφάλαια του Μνημονίου, ούτε να δελεαστεί από το μοίρασμα των ψιχίων του «πλεονάσματος του αίματος»» τονίζει ο Αλ.Μητρόπουλος.

«Ο ελληνικός λαός, με περηφάνια και αξιοπρέπεια, δεν πρέπει να δεχτεί την απόλυτη καταστροφή του, κυρίως της νέας γενιάς. Ο Μάιος της ανατροπής και της ελπίδας, της αξιοπρέπειας και της περηφάνιας, της επανάκτησης της εθνικής κυριαρχίας πλησιάζει. Το μήνυμα θα είναι βροντερό και αδυσώπητο» υπογραμμίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk