Το ΔΝΤ ανακοίνωσε το οικονομικό πακέτο στήριξης της Ουκρανίας

Σε συμφωνία με την Κυβέρνηση της Ουκρανίας για ένα διετές πρόγραμμα στήριξης ύψους μεταξύ 14 -18 δισ. δολαρίων ήλθε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η συνολική συνδρομή της διεθνούς κοινότητας προς την Ουκρανία θα ανέλθει στα 27 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα Πέμπτη ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για την Ουκρανία Νικολάι Γκεοργκίεφ, κλιμάκιο του Ταμείου στο Κίεβο αξιολόγησε κατά την περίοδο 4 – 25 Μαρτίου την τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας και συζήτησε με τις τοπικές Αρχές το πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης που θα μπορούσε να υποστηρίξει το ΔΝΤ .

Η αποστολή του ΔΝΤ ήλθε σε συμφωνία σε επίπεδο στελεχών με τις αρχές της Ουκρανίας για ένα διετές πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης. Η οικονομική στήριξη από την ευρύτερη διεθνή κοινότητα θα ανέλθει κατά τα επόμενα δύο χρόνια στα 27 δισ. δολάρια και από το ποσό αυτό , η βοήθεια από το ΔΝΤ θα κυμαίνεται μεταξύ 14-18 δισ. δολαρίων.

« Η συμφωνία που επιτεύχθηκε με τις αρχές υπόκειται σε έγκριση από τη Διοίκηση του ΔΝΤ και το Εκτελεστικό Συμβούλιο . Η εξέταση του ζητήματος από το Εκτελεστικό Συμβούλιο αναμένεται τον Απρίλιο , μετά την έγκριση εκ μέρους των αρχών ενός ολοκληρωμένου πακέτου δράσεων με στόχο τη σταθεροποίηση της οικονομίας και τη δημιουργία συνθηκών για βιώσιμη ανάπτυξη», τόνισε ο Γκεοργκίεφ.

Σύμφωνα με το στέλεχος του Ταμείου οι μακροοικονομικές ανισορροπίες της Ουκρανίας έγινε μη βιώσιμες κατά το προηγούμενο έτος, με την υπερτιμημένη συναλλαγματική ισοτιμία να οδηγεί το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών πάνω από το 9% του ΑΕΠ , και την έλλειψη ανταγωνιστικότητας να οδηγεί σε στασιμότητα των εξαγωγών και του ΑΕΠ.

Με σημαντικές υποχρεώσεις για εξωτερικές πληρωμές και περιορισμένη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρέους , τα διεθνή αποθέματα της χώρας μειώθηκαν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα το τελευταίο δίμηνο. Το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2013 ήταν 4,5% του ΑΕΠ, ωστόσο η κυβέρνηση έχει συσσωρεύσει σημαντικές ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ το έλλειμμα της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου Naftogaz έφθασε το 2013 σχεδόν το 2% του ΑΕΠ, κυρίως λόγω της απότομης αύξησης των πωλήσεων σε τιμές κάτω του κόστους . «Χωρίς πολιτικές προσαρμογές, το συνδυασμένο έλλειμμα του προϋπολογισμού της Naftogaz θα διευρυνθεί σε πάνω από 10% του ΑΕΠ το 2014», υπογράμμισε ο Γκεοργκίεφ, προσθέτοντας πως με την πάροδο του χρόνου , το πρόγραμμα θα επικεντρωθεί στη βελτίωση της διαφάνειας των λογαριασμών και στην αναδιάρθρωση της Naftogaz ώστε να μειωθεί το κόστος της και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της.

Το ΔΝΤ ανακοίνωσε πως το Ουκρανικό πρόγραμμα θα επικεντρωθεί στη νομισματική και συναλλαγματική πολιτική, στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στις δημοσιονομικές πολιτικές, στον τομέα της ενέργειας, στη βελτίωση της διακυβέρνησης και της διαφάνειας και στο επιχειρηματικό κλίμα .

Η νομισματική πολιτική θα έχει ως στόχο την εσωτερική σταθερότητα των τιμών , διατηρώντας παράλληλα μια ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία . Αυτό θα βοηθήσει στην εξάλειψη των εξωτερικών ανισορροπιών , στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας , στην υποστήριξη των εξαγωγών και της ανάπτυξης , ενώ θα διευκολυνθεί και η σταδιακή ανοικοδόμηση των διεθνών αποθεμάτων . Στο ίδιο πλαίσιο, δωδεκάμηνοι στόχοι θα τεθούν για τον πληθωρισμό.

Οι μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα θα επικεντρωθούν στη διασφάλιση ότι οι τράπεζες είναι υγιής καλά κεφαλαιοποιημένες και υπάρχει ρευστότητα, στην αναβάθμιση του ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου της , συμπεριλαμβανομένης της συμμόρφωσης με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές και την εποπτεία σε ενοποιημένη βάση και στη διευκόλυνση της αναδιάρθρωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό τομέα .

Η δημοσιονομική πολιτική θα δώσει προτεραιότητα στις δαπάνες και σε μεσοπρόθεσμη βάση θα εφαρμοστεί βαθύτερη δημοσιονομική προσαρμογή. Η αρχική σταθεροποίηση το 2014 θα επιτευχθεί μέσω ενός συνδυασμού μέτρων για αύξηση εσόδων και μείωση δαπανών. Για το 2015-2016 το πρόγραμμα θα προβλέπει τη σταδιακή περικοπή δαπανών με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος περίπου στο 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2016.

Το ΔΝΤ ανακοίνωσε ακόμη πως θα προετοιμάσει μια ολοκληρωμένη διαγνωστική μελέτη για την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη βελτίωση της διακυβέρνησης , για την εφαρμογή των νόμων και των κανονισμών , αλλά και την αποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος , και της φορολογικής διοίκησης .

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk