Ραγδαία αύξηση θανατικών εκτελέσεων σε Ιράν και Ιράκ το 2013

Το Ιράν και το Ιράκ ευθύνονται για τη ραγδαία παγκόσμια αύξηση των εκτελέσεων το  2013, αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία στην ετήσια έκθεσή της για τη θανατική ποινή. Συνολικά 778 εκτελέσεις έγιναν σε ολόκληρο τον κόσμο το 2013, αύξηση σχεδόν 15% σε σχέση με το 2012, αναφέρει η έκθεση. Ωστόσο, δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία για την Κίνα και τη Βόρειο Κορέα.

Το Ιράν και το Ιράκ ευθύνονται για τη ραγδαία παγκόσμια αύξηση των εκτελέσεων το 2013, αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία στην ετήσια έκθεσή της για τη θανατική ποινή.

Η έκθεση της Οργάνωσης

Συνολικά 778 εκτελέσεις έγιναν σε ολόκληρο τον κόσμο το 2013, αύξηση σχεδόν 15% σε σχέση με το 2012, αναφέρει η έκθεση. Τουλάχιστον 369 άνθρωποι εκτελέστηκαν στο Ιράν και 169 στο Ιράκ.

Ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης, ο Σαλίλ Σετί, τόνισε ότι «οι χώρες εκείνες που εμμένουν στη θανατική ποινή βρίσκονται στην λάθος πλευρά της ιστορίας».

Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που στο Ιράκ παρατηρείται εντυπωσιακή αύξηση των εκτελέσεων, σύμφωνα με την έκθεση, καθώς από το 2012 έχουν αυξηθεί κατά 30%. Οι περισσότεροι από τους εκτελεσθέντες «καταδικάστηκαν με βάση ασαφείς αντιτρομοκρατικούς νόμους».

Στο Ιράν υπάρχουν αξιόπιστες ενδείξεις ότι δεκάδες εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν εν κρυπτώ, γεγονός που ανεβάζει τον πραγματικό αριθμό σε περισσότερες από 700, αναφέρει η οργάνωση.

Επίσης, σημειώθηκε αύξηση στον αριθμό των θανατικών ποινών που επιβλήθηκαν ανά τον κόσμο -από 1.722 σε 58 χώρες που ήταν το 2012 ανήλθαν σε 1.925 σε 57 χώρες το 2013.

Τα στοιχεία του 2013 δεν περιλαμβάνουν την Κίνα, η οποία κατά την οργάνωση έχει προχωρήσει σε εκτελέσεις χιλιάδων ανθρώπων, αλλά ούτε και τη Βόρεια Κορέα, όπου η οργάνωση υποστηρίζει ότι πραγματοποιήθηκαν πολύ περισσότερες εκτελέσεις από τις 70 για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία.

Η έκθεση καταγγέλλει τις ΗΠΑ, τη μοναδική χώρα της αμερικανικής ηπείρου που πραγματοποίησε εκτελέσεις τον περασμένο χρόνο, επειδή αγνόησε τους διεθνείς κανονισμούς που ορίζουν ότι άτομα με νοητικά προβλήματα δεν θα πρέπει να εκτελούνται.

Η οργάνωση επικαλείται την περίπτωση του Τζον Φέργκιουσον, ο οποίος εκτελέστηκε τον Αύγουστο στη Φλόριντα, παρότι είχε διαγνωστεί με σχιζοφρένεια.

Ωστόσο, η έκθεση αναφέρει ότι η γενική τάση προς την κατάργηση της θανατικής ποινή εξακολουθεί να υφίσταται με τον αριθμό των χωρών εκείνων όπου συνεχίζονται οι εκτελέσεις να έχει μειωθεί από 37 σε 22 τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Καμία εκτέλεση δεν πραγματοποιήθηκε στην Ευρώπη ή στην Κεντρική Ασία για πρώτη φορά από το 2009 καθώς η Λευκορωσία -η μοναδική χώρα όπου εξακολουθεί να ισχύει η θανατική ποινή- δεν προχώρησε σε εκτελέσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk