Σταμάτης Κραουνάκης: Eίμαι αριστερός κατά παράδοση

Η αγκαλιά του Σταμάτη Κραουνάκη είναι μεγάλη. Είναι, όμως, μια αγκαλιά επιλεκτική, που ανοίγει μεν για όλους, αλλά τελικά λίγοι μπορούν να τη «διαβούν», εφόσον υπάρχουν κάποιοι κανόνες που ο ίδιος έχει θέσει στο ομότιτλο τραγούδι: «(…) να φάει τώρα πόρτα η συμφορά / Ερωτά μου / Σβήστε τα φώτα / ν’ ανάψει πάλι η αγκαλιά η μεγάλη / στη συννεφιά (…) / αυτό το παλιοχάλι να φάει γροθιά».
Τους ίδιους κανόνες ακολουθεί και στη νέα έκδοσή του, με τίτλο «Η λειτουργία των πόλεων», μια δουλειά ερωτική, συναισθηματική, ενίοτε και σκοτεινή σε κάποια σημεία της, που αποτελεί το σάουντρακ της ζωής του συνθέτη τα τελευταία έξι έτη. Ενα αστικό σάουντρακ, χωρίς να λείπουν τα λαϊκά στοιχεία, καθώς και αυτά της παραδοσιακής μουσικής (από την Κρήτη, που είναι και ο τόπος καταγωγής του). Υπάρχουν κομμάτια που φέρουν στοιχεία από τον κόσμο του μουσικού θεάτρου, υπάρχουν στίχοι που περιγράφουν τη σημερινή σκληρή πραγματικότητα, υπάρχει διάχυτη η προσωπικότητα του συνθέτη, στιχουργού και ερμηνευτή Σταμάτη Κραουνάκη. Δεν είναι όλα σε ένα, αλλά είναι δύο CD και κάποια κείμενά του (καθώς και δέκα σχέδια), τα οποία στην ούγια τους φέρουν το DNA του δημιουργού.
Στη «Λειτουργία των πόλεων», στίχους των Χαράλαμπου Βασιλειάδη, Ακη Δήμου, Κικής Δημουλά, Ιάκωβου Καμπανέλλη, Λάκη Λαζόπουλου, Παναγιώτη Μέντη, Κώστα Μπαλαχούτη, Λίνας Νικολακοπούλου, Γιώργου Χρονά ερμηνεύουν οι Λευτέρης Βογιατζής, Αναστασία Eδεν, Γιώργος Μαργαρίτης, Βίκυ Μοσχολιού, Χρήστος Μουστάκας, Κώστας Μπουγιώτης, Γιώτα Νέγκα, Καίτη Ντάλη, Ελένη Ουζουνίδου και η Γωγώ Τσαμπά.
«Ηθελα να ενθαρρύνω και τον εαυτό μου, και την πιάτσα, και τους συναδέλφους. Να ενθαρρύνω το αίσθημα της δημιουργικότητας τη δύσκολη ώρα». Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο ίδιος, μιλώντας στο BHmagazino, την ανάγκη της εν λόγω υπερπαραγωγής. Τριάντα ένα τραγούδια-συνθέσεις, δέκα κείμενά του και ισάριθμες ζωγραφιές. Πολλά δεν είναι όλα αυτά, όμως, σε μια εποχή που η λιτότητα σε όλους τους τομείς είναι επιβεβλημένη; «Εγώ πιστεύω ότι το έργο μιλάει» απαντά. «Δεν κάνω πολλά πράγματα, κάνω ένα πράγμα: τη δουλειά μου. Δεν μπορώ να μείνω έξω από τα γεγονότα αυτή την εποχή. Από αυτά που περνάει η χώρα. Αν δεν ήταν τα πράγματα τόσο δύσκολα, μπορεί να διάλεγα να κάνω μια αγρανάπαυση, να είχα αυτή την πολυτέλεια. Ομως από το 2010 είδα τι ήταν αυτό που έρχεται. Είχα πάντα το ένστικτο να μυρίζομαι την κατάσταση. Αυτό που έρχεται. Προτού έρθει ο βράχος στο κεφάλι μου». Ο Κραουνάκης έχει και την πολυτέλεια να βλέπει τα πράγματα που έρχονται και, πολύ περισσότερο, να τα περιγράφει.
Ο πολιτικός Κραουνάκης

«Κοίταξε, δεν με είδε κανείς να συμπράττω με το σύστημα. Το ότι ήμουν πρόσωπο αρεστό στο σύστημα είναι κάτι που δεν έχει πάψει. Είμαι ένας άνθρωπος επικοινωνιακός, τα λέω δυνατά και δημιουργώ θόρυβο. Απλώς δεν χρειαζόταν να το φωνάζω ότι δεν είμαι συστημικός». Στο «Κάτι ξυπόλητοι Ελληνες» γράφει και τραγουδάει ότι «όλα θα ξαναγεννηθούνε απ’ τη μεγάλη διαφορά / απ’ τα παιδιά που θα ‘ρθούνε / χώματα, βράχια, νερά…». Αριστερή προοπτική. «Είμαι αριστερός. Κατά παράδοσιν και εξ αφορμής. Μπαμπάς αριστερός και σόι κεντρώο. Το Κέντρο ήταν κάτι που δεν το κατάλαβα ποτέ και πάντοτε το σιχαινόμουν. Και σήμερα πουσάρεται τόσο πολύ επειδή είναι το θολό σημείο που τους εξυπηρετεί όλους».
Σειρά παίρνει τώρα το ΠαΣοΚ: «Ηρθε και τα ισοπέδωσε όλα. Εκανε την Αριστερά Δεξιά. Τα έκανε όλα τέλεια. Και τώρα πνέει τα λοίσθια, σαν μηχανισμός δεν έχει κανένα νόημα, την έκανε τη δουλειά του. Και βυθίζεται». Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, μόνο που ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει καμία όρεξη να απολογηθεί για αυτόν. «Για πολλούς λόγους, που δεν είναι της παρούσης. Κάπου θα απορροφηθεί και αυτός ο χώρος που προανέφερα. Δεν μιλάω για τα κέντρα εξουσίας, αλλά για τον ανώνυμο ψηφοφόρο, που ξεγελάστηκε, που παρασύρθηκε, που συνήθισε. Που τον βόλεψε. Κάπου θα απορροφηθεί και αυτός πάνω στην απελπισία. Ετσι κρίνω. Σαν συμπεριφορά, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το νέο ΠαΣοΚ… Δεν το βλέπω επειδή τυχαίνει να δουλεύω στο Κόκκινο. Σαφώς υπάρχουν καγκουράδες, αλλά υπάρχει και μια αριστερή συνιστώσα που είναι αρκετά σοβαρή, έως πολύ».
Ο Σταμάτης Κραουνάκης δεν είναι πολιτικός, αλλά μιλάει για την πολιτική. Δεν είναι ερμηνευτής, αλλά τραγουδάει στη «Λειτουργία των πόλεων». Δεν είναι στιχουρχός, αλλά γράφει στίχους, λόγια. Είναι συνθέτης που θέλει να βλέπει (σ)την επόμενη ημέρα. «Στη δουλειά αυτή είχα δύο γνώμονες. Ενα, να πάμε λίγο ψηλά να δούμε την ημέρα μετά τα σκουπίδια. Είχα ένα αίσθημα τέτοιο… Τι γράφω, λοιπόν, για την ημέρα που θα έρθει μετά; Ισως, προκαλώντας και το αίσθημα. Καμιά φορά πιστεύω πως όταν προκαλείς το καλό, μπορεί και να το κερδίσεις. Το δεύτερο ήταν την ώρα που μπήκα στα λαϊκά, να τα ακούσω από φωνές που δεν είναι συνηθισμένες. Είχα απωθημένο με την Καίτη Ντάλη, η Γωγώ Τσαμπά προέκυψε τελείως ξαφνικά, ο Γιώργος Μαργαρίτης ήρθε και αυτός στην ώρα του και η Γιώτα Νέγκα είναι, όπως θεωρώ εγώ, η σοβαρότερη λαϊκή τραγουδίστρια που έχουμε σήμερα. Με τη Γιώτα θέλω να κάνω πράμα. Μια συλλογή με τα καλύτερα λαϊκά μου, να μου τα ξαναπεί… Εδεν και Μπουγιώτης είναι σίγουρα οι δύο τραγουδιστές που θα με απασχολήσουν – θέλω να τους καθιερώσω σαν τους σταθερούς μου ερμηνευτές».
Επιμένω ότι ίσως έχει κάνει περισσότερα πράγματα από όσα χρειάζονταν: «Κράτησα για τον εαυτό μου αυτά που νόμιζα ότι θέλουν τη δική μου αίσθηση. Οταν μπαίνω σαν ερμηνευτής, αποστασιοποιούμαι από τον συνθέτη. Βάζω τον ηχολήπτη να με κρίνει. Παράδειγμα η «Αρκούδα», κομμάτι που λέει πάρα πολλά για μένα, το έδωσα στον Αρη Βλάχο να γράψει τη μουσική. Και το «Φίλα με» (Χρήστος Παπαδόπουλος). Για πρώτη φορά σε άλμπουμ δίνω βήμα και σε άλλους συνθέτες. Να σου πω και κάτι, είμαι σε μια ηλικία που δεν ξέρω πόσο θα τραγουδάω ακόμα. Εχω μάθει να χειρίζομαι τον εαυτό μου ως ερμηνευτή με απόσταση… Απολαμβάνω την ερμηνεία και κράτησα αυτά που πίστευα ότι πρέπει να πω εγώ. Δεν έχω κανένα βίτσιο. Ενίοτε βαριέμαι. Το live γουστάρω… Με τρέφει».
Τέχνη την ώρα της απόλυτης βίας

«Η λειτουργία των πόλεων» έχει γεύση σάουντρακ. Δεν το αρνείται. «Και το άλλο που ίσως έχει ενδιαφέρον να πω είναι ότι λειτούργησα και ως dj του εαυτού μου. Σκέφτηκα να φτιάξω δύο πράγματα που αν κάποιος κάνει τη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη, θα έχει να ακούει και να τον συντροφεύει… Την playlist την έφτιαξε η Δέσποινα (σ.σ.: Κραουνάκη). Απλώς δεν με λογόκρινα, ήθελα να φύγει το υλικό και να πετάξει για να μπω σε μια τρίτη περίοδο που ίσως είναι περισσότερο, λιγάκι πιο απόκοσμη…».
Ο Σταμάτης Κραουνάκης τραγουδάει «για τον αγωνιστή, τον ονειροπόλο, για την ουτοπία… Για να βρίσκουν όλοι να πάρουν κάτι μαζί τους» και, φυσικά, για να τον θυμούνται τα επόμενα χρόνια. Να μείνει το έργο του. Καλλιτέχνης χωρίς ματαιοδοξία δύσκολο να υπάρξει. «Φωτιά και μπούρμπερη. Αν είναι κάτι χρήσιμο, ας το κρατήσουν, αλλιώς, όλα φωτιά. Να έρθουν τα καλύτερα, χέστηκα. Σε καμία περίπτωση δεν με απασχολεί αυτό. Ισως με απασχολήσει πιο γέρο. Εχω τη χαρά να βλέπω ότι δεν έχουν σβήσει πράγματά μου μέσα στα χρόνια. Στη δύσκολη ώρα μπορώ να κάνω συντροφιά στους ανθρώπους μου… Μου είναι αρκετά αυτά που ζω. Δεν είναι μέσα στις ανησυχίες μου το τι θα γίνει μετά».
Του αρέσει να ζει το τώρα, γι’ αυτό αποφεύγει να τοποθετηθεί σχετικά με τη γεύση που θα αφήσει σε κάθε ακροατή «Η λειτουργία των πόλεων». «Δεν μπορώ να ξέρω τι θα πάρει ο καθένας ακούγοντάς την. Απλώς, ολοκληρώνοντας αυτό το μυθιστόρημα, με τις μουσικές και τα πιάνα του, θα μου άρεσε να θυμόμαστε ότι ο τύπος αυτός, την ώρα της απόλυτης βίας, μπόρεσε να συγκεντρωθεί και να το παραγάγει. Από την άλλη, πιστεύω ότι έχει αρκετά πράγματα που ο καθένας θα βρει και θα του κάνουν συντροφιά». Σε όλη τη συζήτηση ο Σταμάτης Κραουνάκης ξεχείλιζε από εφηβική δημιουργικότητα. «Ναι, ξαναγίνομαι έφηβος αυτόν τον καιρό. Είναι ώρα να ξαναβρούμε τη μελωδία μας, γι’ αυτό πάμε με αγάπη και όχι με θυμό…».
* «Η λειτουργία των πόλεων» αναμένεται να κυκλοφορήσει στo τέλoς Μαρτίου. Προπαραγγελίες μπορούν να πραγματοποιηθούν στην ιστοσελίδα www.stamdoc14.com, την οποία έχουν επιμεληθεί ο Κώστας Φραγκόπουλος και ο Χρήστος Μουστάκας, ενώ τα σχέδια υπογράφει ο street artist Blemobill.

**Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
BHMAgazino
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk