Η ανάπτυξη των νέων τεχνολογικών εφαρμογών, κυρίως στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, έχει αυξήσει τα τελευταία χρόνια την έκθεση του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, γεγονός που εντείνει τον προβληματισμό για τις επιπτώσεις τους στη δημόσια υγεία. Ασύρματα δίκτυα, όπως αυτά που επιτρέπουν την υψηλής ταχύτητας πρόσβαση στο Διαδίκτυο, συναντώνται σε σπίτια, εργασιακούς και δημόσιους χώρους, ενώ το κινητό τηλέφωνο έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Όλοι μας, είτε ζούμε κοντά σε κάποιο σταθμό βάσης κινητής τηλεφωνίας είτε όχι, ακόμα και αν δεν χρησιμοποιούμε κινητό τηλέφωνο, είμαστε εκτεθειμένοι σε διάφορα είδη ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, όπου και αν βρισκόμαστε.
Οι Έλληνες και οι Ιταλοί είναι πάντως, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, οι πιο ανήσυχοι σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία από την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία (ΗΜΠ), με τη συντριπτική πλειοψηφία, ποσοστό 81% και στις δύο χώρες, να δηλώνουν ότι είναι αρκετά ως πολύ ανήσυχοι. Η άγνοια, η παραπληροφόρηση και η καχυποψία που μας χαρακτηρίζει αποτελούν κάποιους από τους λόγους που έχουν διαρραγεί οι σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα το κοινό, την επιστημονική κοινότητα και τις ελεγκτικές αρχές.
Διημερίδα
Με θέμα τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία (ΗΜΠ) και τις πιθανές επιδράσεις τους στην υγεία, θα διεξαχθεί στην Αθήνα διήμερο συνέδριο, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σήμερα, Πέμπτη 27, και αύριο, Παρασκευή 28 Μαρτίου. Η εκδήλωση αυτή αποτελεί ξεχωριστή ευκαιρία για τη χώρα μας, καθώς για πρώτη φορά θα συνδυαστεί η παρουσίαση της επιστημονικής γνώμης της Επιτροπής SCENIHR (συμβουλευτικό όργανο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) με τη συνεδρίαση ομάδων εργασίας της ΕΕ, εκπροσώπων κρατών-μελών και εμπλεκομένων φορέων. Η εκδήλωση γίνεται με πρωτοβουλία της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) σε συνδιοργάνωση με τη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Καταναλωτών (DG SANCO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.
Όπως επισημαίνει μιλώντας στο «Βήμα» ο πρόεδρος της ΕΕΑΕ δρ Χρήστος Χουσιάδας, «η παρουσίαση της νέας επιστημονικής γνώμης, η οποία έχει τεθεί σε πανευρωπαϊκή διαβούλευση έως τη 16η Απριλίου 2014, αποτελεί ορόσημο για την ΕΕ, καθώς θα σηματοδοτήσει εάν θα ληφθεί απόφαση για μελλοντικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Συνοψίζοντας το συμπέρασμα της επιστημονικής γνώμης της SCENIHR, αυτό είναι σε γενικές γραμμές ότι δεν έχει βρεθεί αιτιακή σχέση ανάμεσα στα ανώτατα θεσπισμένα όρια έκθεσης του κοινού και προβλήματα στην υγεία. Ακόμη, μέσω της έκθεσης προδιαγράφονται επιστημονικοί τομείς που χρίζουν περαιτέρω ανάλυσης.
Επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα
«Στόχος μας είναι με την εκδήλωση αυτή να αντικρούσουμε τα επιχειρήματα αμφισβήτησης του ελληνικού ρυθμιστικού πλαισίου, το οποίο και υπάρχει και είναι ιδιαίτερα αυστηρό, αλλά και να αναδείξουμε ότι το θέμα είναι πολυδιάστατο» επισημαίνει ο κ. Χουσιάδας στο «Βήμα». Από την πλευρά της η ΕΕΑΕ ως ρυθμιστική αρχή, είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια των ακτινοβολιών και την προστασία του πληθυσμού, των εργαζομένων και του περιβάλλοντος από αυτές.
Ειδικότερα, εκτός από τον έλεγχο των τεχνικών μελετών ραδιοεκπομπών που υποβάλλουν οι εταιρείες – κάτοχοι κεραιών, διενεργεί και επί τόπου μετρήσεις προκειμένου να διαπιστωθεί η συμμόρφωση με τα θεσπισμένα όρια έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Επίσης, εκδίδει γνωματεύσεις συμμόρφωσης για κάθε εγκατάσταση και δημοσιεύει υποδείγματα μελετών για διάφορες κατηγορίες κεραιών. Μια ακόμη από τις πολλές αρμοδιότητες της αρχής, είναι ο έλεγχος των περιβαλλοντικών μελετών και η έκδοση σύμφωνης γνώμης, που αποτελεί προϋπόθεση για την αδειοδότηση σταθμών κεραιών.
Τα αποτελέσματα των μελετών και ελέγχων της ΕΕΑΕ σε ολόκληρη τη χώρα, είτε διενεργήθηκαν αυτεπάγγελτα είτε μετά από αίτημα φορέα ή και μεμονωμένου πολίτη, δημοσιεύονται -σε εύληπτη μορφή- και είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα www.eeae.gr. Επισημαίνεται ότι η ΕΕΑΕ δεν αδειοδοτεί τις εγκαταστάσεις εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Έχοντας ως αποστολή της την προστασία από την ακτινοβολία, συνεργάζεται με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), τις Περιφέρειες και άλλους εμπλεκόμενους στο σύστημα αδειοδότησης φορείς.