Μπαίνουν τα φάρμακα στα πολυκαταστήματα από την… πίσω πόρτα. Με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο παρέδωσε το απόγευμα της Πέμπτης στις κοινοβουλευτικές ομάδες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ ο αρμόδιος υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης, καταργείται, μεταξύ άλλων, το άρθρο 13 του Νόμου 5607 του 1932 (ΦΕΚ 300Α) το οποίο απαγόρευε τη συστέγαση φαρμακείων με άλλα καταστήματα. Το 1932 τα ονόμαζαν μπακάλικα και μανάβικα. Σήμερα, 82 χρόνια μετά, τα ονομάζουν σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα.
Ειδικότερα, το άρθρο 13 που καταργείται από το υπουργείο Ανάπτυξης, έλεγε: «Απαγορεύεται η συστέγασις φαρμακείου, φαρμακεμπορείου ή φαρμακαποθήκης μεθ’ οιουδήποτε ετέρου καταστήματος. Φαρμακείον, φαρμακεμπορείον ή φαρμακαποθήκη, στεγαζόμενον μεθ’ ετέρου καταστήματος κλείεται δι’ αποφάσεως του Υπουργού Υγιεινής, μέχρις εγκαταστάσεως εις ίδιον κατάστημα». Ο νόμος «περί κωδικοποιήσεως και συμπληρώσεως της φαρμακευτικής νομοθεσίας», υπογράφεται από το Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αλέξανδρο Ζαϊμη, τον Υπουργό επί της Υγιεινής Β. Βαρδόπουλος και τον Υφυπουργό της Δικαιοσύνης Ι. Μπουρνιά.
Με την κατάργηση της παραπάνω διάταξης, δεν εισάγονται παραπλεύρως μόνο τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ) στα σούπερ μάρκετ, αλλά και τα Συνταγογραφούμενα, δηλαδή αυτά που περιλαμβάνονται στη «θετική» λίστα και αποζημιώνονται από τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς.
Επίσης:
– Τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα θα πωλούνται από χώρο φαρμακείου, με απελευθέρωση των τιμών τους προς τα κάτω έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016. Ωστόσο, την 1η Ιανουαρίου 2017 έρχεται η πλήρης απελευθέρωση της τιμής των ΜΥΣΥΦΑ (μειώσεις ή αυξήσεις).
– Επιτρέπεται ένας μη αδειούχος φαρμακοποιός να κατέχει όποιο ποσοστό του εταιρικού κεφαλαίου επιθυμεί σε μία εταιρεία εκμεταλλεύσεως φαρμακείου. Θα μπορεί ο μη αδειούχος να κατέχει ακόμη και το 99% και ο αδειούχος το 1%.
– Καταργούνται διατάξεις, με αποτέλεσμα να παρέχεται η δυνατότητα σε έναν φαρμακοποιό να κατέχει όσες άδειες ιδρύσεως φαρμακείου επιθυμεί.
– Καταργείται κάθε έλεγχος σε σχέση με τη λειτουργία των φαρμακείων, καθώς θα μπορούν να ανοίγουν και να κλείνουν όποτε οι ιδιοκτήτες τους το επιθυμούν, χωρίς προειδοποίηση. Κατ’ αυτόν τον τρόπο επί της ουσίας καταργούνται και οι διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις των φαρμακείων.
– Καταργούνται οι αποστάσεις μεταξύ των φαρμακείων, τα χωροταξικά κριτήρια ιδρύσεως φαρμακείου, ενώ δίδεται η δυνατότητα ίδρυσης νέων φαρμακείων απέναντι από Νοσοκομεία, ανεξαρτήτως της δυναμικότητας τους.
– Το φαρμακοπωλείο (ο μπροστινός χώρος του φαρμακείου με τα καλλυντικά και άλλα παραφαρμακευτικά προϊόντα) μπορεί να έχει επιφάνεια ακόμη και πέντε τετραγωνικών μέτρων, αντί των ελάχιστων 30 τετραγωνικών που ισχύουν σήμερα.
Κλείνουν τα φαρμακεία επ’ αόριστον

Σε έξαλλη κατάσταση είναι οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι δηλώνουν ότι θα κλείσουν τα φαρμακεία τους επ’ αόριστον και όχι μόνο μέχρι την Κυριακή.
«Μας εξαπάτησαν, παραβίασαν ευθέως την ευρωπαϊκή νομοθεσία και νομολογία. Είναι επικίνδυνοι. Οι πολίτες της χώρας μαζί με τους εκπροσώπους των επαγγελματικών τάξεων θα κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να απαλλαγούμε μία και καλή απ αυτούς και τη συμμορία συμφερόντων που εξυπηρετούν και να ξαναστήσουμε σιγά σιγά τη χώρα στα πόδια της από τα συντρίμμια», δηλώνει ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Γιάννης Δαγρές.
Ο κ. Δαγρές, με δηλώσεις του προς «Το Βήμα», ζητεί «την παραίτηση του κ. Χατζηδάκη, άνοιγμα λογαριασμών όλων των συνεργατών του, παρακολούθηση της επαγγελματικής πορείας τους για την επόμενη διετία ώστε να δούμε με τι είδους τυχόν ανταλλάγματα οι άνθρωποι αυτοί ξεπούλησαν πραξικοπηματικά τα συμφέροντα της χώρας για χάρη πέντε σουπερμαρκετάδων και καταστημάτων πολυθενικών συμφερόντων. Ζητώ έλεγχο και την αποπομπή του κ. Κυριτσάκη του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, έλεγχο του πόθεν έσχες του και άνοιγμα των λογαριασμών του».