Πολυνομοσχέδιο: Σκληρές ρυθμίσεις για τα φαινόμενα διαφθοράς

Σκληραίνει το θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς με διατάξεις του υπουργείου Δικαιοσύνης που συμπεριλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σκληραίνει το θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς με διατάξεις του υπουργείου Δικαιοσύνης που συμπεριλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ειδικότερα ποινή κάθειρξης αλλά και χρηματική ποινή πάνω από 150.000 ευρώ προβλέπεται για τα δώρα που εισέπραξαν ακόμα και ο πρωθυπουργός ή και άλλα μέλη της κυβέρνησης καθώς και άλλοι δημόσιοι λειτουργοί. Παράλληλα εισάγονται επιεικείς διατάξεις για εκείνους που καταγγέλλουν υποθέσεις διαφθοράς εισφέροντας σημαντικά στοιχεία Για πρώτη φορά προβλέπεται ακόμα και αναστολή της δίωξης με απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου αν τα πρόσωπα αυτά είναι ήδη κατηγορούμενοι και σε άλλες υποθέσεις
Ειδικότερα τροποποιούνται διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και εισάγονται οι εξής πρωτοποριακές αλλαγές:
– Πρωθυπουργός ή άλλο μέλος της κυβέρνηση που ζητάει και λαμβάνει ο ίδιος ή μέσω τρίτου οποιαδήποτε ωφελήματα ως αντάλλαγμα της υπηρεσίας του τιμωρείται με κάθειρξη ή χρηματική ποινή από 15.000 -150.000 ευρώ. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και το μέλος του Κοινοβουλίου ή μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων που εισπράττουν ωφελήματα για αποφάσεις τους ή για εκλογή που αποφασίζεται.
– Με τις ποινές της κάθειρξης και της χρηματικής ποινής ως 150000 ευρώ τιμωρούνται και όσοι δωροδοκούν πολιτικά πρόσωπα.
– Διευθυντής επιχείρησης τιμωρείται με φυλάκιση τριών χρόνων αν δεν είχε την επιμέλεια να ελέγξει τον υπάλληλό του και να τον αποτρέψει από πράξη παροχής ωφελημάτων.
– Όποιος υπάλληλος λαμβάνει ωφελήματα για πράξη ή παράλειψή του τιμωρείται με φυλάκιση ενός χρόνου και χρηματική ποινή 5.000-50.000 ευρώ. Αν η πράξη γίνεται κατ’ επάγγελμα τότε η τιμωρία θα είναι ως τρία χρόνια φυλάκιση και η χρηματική ποινή από 10.000 ως 100.000 ευρώ.
– Όποιος προσφέρει ή υπόσχεται ωφέλημα σε υπάλληλο τιμωρείται με την ίδια ποινή.
– Με κάθειρξη τιμωρείται και ο δικαστικός λειτουργός ο οποίος λαμβάνει και δώρα ή ωφελήματα αλλά και όποιος δωροδοκεί δικαστικό λειτουργό.
– Με φυλάκιση τουλάχιστον ενός χρόνου τιμωρείται όποιος δωροδοκείται στον ιδιωτικό τομέα.
Μέτρα επιείκειας εισάγονται για όσους αποκαλύψουν υποθέσεις διαφθοράς είτε αποκαλύπτοντας οι ίδιοι οι ενεχόμενοι στοιχεία. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το στάδιο των αποκαλύψεων. Προβλέπεται από αναστολή της δίωξης ή αναστολή της απόφασης που εκδίδεται στην πρωτόδικη δίκη.
Ως μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος χαρακτηρίζεται όποιος βοηθάει σε υποθέσεις διαφθοράς και δεν εμπλέκεται ο ίδιος. Σε αυτή την περίπτωση ο εισαγγελέας απέχει από την άσκηση δίωξης.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk