Αδ. Γεωργιάδης: «Τα Πολυϊατρεία λειτουργούν κανονικά»

Τα Πολυϊατρεία λειτουργούν κανονικά, συνταγογραφούν και πραγματοποιούν εξετάσεις δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι «έχουμε πολύ δρόμο μέχρι να φτιάξουμε ένα σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που έχει ανάγκη ο τόπος».

Τα Πολυϊατρεία λειτουργούν κανονικά, συνταγογραφούν και πραγματοποιούν εξετάσεις δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι «έχουμε πολύ δρόμο μέχρι να φτιάξουμε ένα σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που έχει ανάγκη ο τόπος». Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, «ένα μεγάλο στοίχημα μέσα στο 2014 είναι να δώσουμε κάλυψη σε όσους δεν έχουν και συγκεκριμένα στους ανασφάλιστους».

Μιλώντας ο υπουργός στο συνέδριο των «Financial Times» για την Υγεία, ανέφερε ότι η πρόοδος της χώρας αναγνωρίζεται από όλον τον πλανήτη εκτός από τους έλληνες δημοσιογράφους. «Επιτυχία είναι η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και το ότι δεν έχουμε δραχμή. Καλύτερα υπουργός στην εποχή του Μνημονίου, γιατί η ανάγκη είναι ο καλύτερος σύμμαχος μιας κυβέρνησης και αναγκαστικά έγιναν όλες οι μεταρρυθμίσεις» επανέλαβε και πρόσθεσε: «Όποιος υπουργός προσπαθούσε να κάνει αυτές τις αλλαγές σε μη μνημιονιακή περίοδο θα είχε φύγει. Κρατήσαμε την Ελλάδα όρθια λέγοντας «ναι», διότι η Ευρώπη δεν εκβιάζεται και οι αλλαγές που συντελούνται στην Ελλάδα έχουν διεθνή χαρακτήρα, καθώς πολύ γρήγορα θα εφαρμοστούν και σε άλλες χώρες, αφού τα προβλήματα είναι κοινά».
Μεταρρυθμίζοντας το σύστημα και δυσάρεστες αποφάσεις για φαρμακοβιομηχανίες
Το ζητούμενο όλων των χωρών σήμερα, επισήμανε ο υπουργός Υγείας, είναι ότι θα καλυφθούν οι αυξημένες ιατροφαρμακευτικές ανάγκες του πληθυσμού που γηράσκει ενισχύοντας το σύστημα με νέες τεχνολογίες και φάρμακα αυξάνοντας τα κόστη, την ίδια ώρα που οι προϋπολογισμοί μειώνονται. «Η απάντηση σε αυτό το δίλημμα είναι ότι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο μεταρρυθμίζοντας το σύστημα και μεταφέροντας πόρους από εκεί που περισσεύουν. Χρέος μας είναι να το κάνουμε για να μεγαλώσουν τα παιδιά μας στο πολιτισμένο μέρος του πλανήτη» είπε.
Αναφερόμενος ο κ. Γεωργιάδης στην αγορά, είπε ότι πρέπει να φτιαχτεί ένα σταθερό περιβάλλον, με όρους γνωστούς εκ των προτέρων για την αποφυγή εκπλήξεων. Πρόσθεσε όμως, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας: «Δυσάρεστες αποφάσεις για εταιρείες μπορεί να υπάρχουν, όμως θα τις γνωρίζετε εκ των προτέρων».
Ο υφυπουργός Υγείας, κ. Αντώνης Μπέζας, στην ομιλία του επεσήμανε ότι μία από τις βασικότερες παραμέτρους εξόδου της χώρας από την κρίση είναι η ανασυγκρότηση του χώρου της Υγείας, η δημιουργία δηλαδή ενός βιώσιμου συστήματος και ο περιορισμός των ανισοτήτων. Για να γίνει όμως πραγματικότητα αυτή η ανασυγκρότηση, η μόνη λύση είναι η φυγή προς τα εμπρός και η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Και αυτό έγινε με τη δημιουργία του ΠΕΔΥ, που αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στον χώρο της Υγείας, από τη δημιουργία του ΕΣΥ.
Με το ΠΕΔΥ δημιουργείται ένα σύστημα καθολικό και λειτουργικό, στην υπηρεσία του πολίτη. Ένα σύστημα που θα παρέχει αποτελεσματική κοινωνική προστασία σε εκείνους που την έχουν ανάγκη. Που θα παρέχει δημόσιες υπηρεσίες σε όλους, με τρόπο αποτελεσματικό και φερέγγυο, με τρόπο που σέβεται τα χρήματα των φορολογουμένων.
Σεληνιακό τοπίο από τις πολιτικές του μνημονίου
Την άποψη ότι οι πολιτικές του μνημονίου έχουν αφήσει σεληνιακό τοπίο στην υγεία των ελλήνων πολιτών εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Ξανθός. Το τοπίο αυτό κυριαρχείται από φτωχοποίηση, κοινωνικό αποκλεισμό, απασφάλιση, λειτουργική κατάρρευση του συστήματος υγείας.
Το πρωτογενές πλεόνασμα, επεσήμανε ο κ. Ξανθός, προέρχεται όσον αφορά την υγεία από απλήρωτες εφημερίες, οφειλόμενα του ΕΟΠΥΥ, περικοπές φαρμάκων, απολύσεις στον χώρο της Υγείας. Δήλωσε ότι το ΠΕΔΥ είναι ένα νομοσχέδιο χωρίς καμιά σοβαρή προετοιμασία, χωρίς σοβαρό υπόβαθρο, ενώ δήλωσε ότι είναι απαραίτητα μέτρα ανακούφισης για τον ελληνικό πληθυσμό, ειδικότερα για τις ευπαθείς ομάδες και τους χρονίως πάσχοντες.
«Βόμβα» στα θεμέλια του κράτους οι ανισότητες
Οι κοινωνικοοικονομικές ανισότητες στην Υγεία αποτελούν «βόμβα» στα θεμέλια κάθε έθνους υπονομεύοντας το μέλλον του, τόνισε ο κ. Γιώργος Τσάκος, λέκτορας στο Τμήμα Επιδημιολογία και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Το πρόβλημα, όπως είπε, είναι κομβικό επειδή δεν αφορά μόνο τους μη έχοντες, αλλά όλες τις κοινωνικές διαβαθμίσεις. Οι πολιτικές που πρέπει να εξεταστούν δεν αφορούν μόνο την Υγεία, αλλά και συνολικότερα θέματα, όπως η αγορά εργασίας, η εκπαίδευση και οι κοινωνικές δαπάνες.
Εκ μέρους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), ο κ. Κώστας Αθανασάκης μίλησε για το πώς επηρεάζει η κρίση την υγεία. Συγκεντρωτικά δεδομένα από το 2002 ως το 2013 σε σύνολο 15.000 ερωτηματολογίων, τα οποία συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε η ΕΣΔΥ, αποδεικνύουν ότι τα άτομα με καλή υγεία μειώνονται κάθετα στο παραπάνω διάστημα, ενώ υπάρχει σαφής σχέση του μειούμενου ΑΕΠ με την επιδείνωση της υγείας των πολιτών στην Ελλάδα.
Προβλήματα βιωσιμότητας θα αντιμετωπίσουν τα συστήματα Υγείας
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) κ. Κωνσταντίνος Φρουζής ανέφερε ότι η ελληνική πολιτεία θα πρέπει να αποφασίσει πολύ σύντομα εάν θα είναι κοινωνικά ευαίσθητη και θα φροντίσει την υγεία των πολιτών. Όμως για να γίνει αυτό, πρέπει η χώρα να επιτρέψει να υπάρξει καινοτομία και επενδύσεις. Επεσήμανε ότι η μη υιοθέτηση καινοτομίας στην Ελλάδα είναι μια βαθιά ριζωμένη αντίληψη, η οποία διατρέχει όλους τους κλάδους της οικονομίας και όχι μόνο την υγεία. Ανέφερε επίσης ότι η αύξηση του προσδόκιμου ζωής οφείλεται εν πολλοίς σε καινοτόμα φάρμακα.
Τη διαπίστωση ότι τα Εθνικά Συστήματα Υγείας των προηγμένων χωρών και συμπερασματικά και της Ελλάδος θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον προβλήματα οικονομικής βιωσιμότητας έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της MSD Ελλάς κ. Χασίμπ Αχμάντ. Ανέφερε ότι τα σημερινά συστήματα υγείας στηρίζονται σε αναχρονιστικούς τύπους οργάνωσης, καθώς βασίζονται σε μεταπολεμικά δημογραφικά δεδομένα, όπου το 1950 για την Ευρώπη η αναλογία ήταν 1 συνταξιούχος ανά 6 εργαζόμενους (στις ΗΠΑ η αναλογία ήταν 1 προς 8), ενώ σήμερα είναι 1 προς 3 (στις ΗΠΑ 1 προς 4). Επίσης τα συστήματα υγείας κλήθηκαν τότε να καλύψουν εντελώς διαφορετικές ανάγκες, με τις μεταδοτικές ασθένειες να αποτελούν τις βασικές αιτίες θανάτου. Αντιθέτως σήμερα στις κύριες αιτίες θανάτου περιλαμβάνονται χρόνιες μη μεταδοτικές ασθένειες.
«Τα σημερινά δεδομένα δείχνουν ότι οι δαπάνες υγείας αυξάνονται μετά την ηλικία των 65 ετών, ενώ ταυτόχρονα τα τελευταία 40 χρόνια αυξάνονται με μεγαλύτερο ρυθμό από την αύξηση των ΑΕΠ (κατά μ.ο. 2%), τα οποία όμως τις χρηματοδοτούν. Έτσι, τα παραπάνω σε συνδυασμό με τον γηράσκοντα πληθυσμό της Ευρώπης, θα οδηγήσουν μαθηματικά τα συστήματα υγείας σε κατάρρευση. Από την άλλη μεριά οι αναγκαίες πολιτικές μείωσης του κόστους που εφαρμόστηκαν πυροσβεστικά κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, επέτειναν τα προβλήματα χρηματοδότησης και πρόσβασης των ασθενών, με προσωρινά μόνον αποτελέσματα, καθώς σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, μετά από μια περίοδο σημαντικής μείωσης, από το 2010 και πέρα οι δαπάνες υγείας έχουν πλέον σταθεροποιηθεί» είπε. Ο κ. Αχμάντ πρότεινε την αλλαγή του μοντέλου σχεδιασμού των συστημάτων υγείας προς μία ασθενο-κεντρική κατεύθυνση.

Οι ανασφάλιστοι πληρώνουν τα φάρμακά τους
Στο συνέδριο παρουσιάστηκε μελέτη σύμφωνα με την οποία όσοι ασθενείς χάνουν την ασφάλειά τους πρέπει να πληρώσουν οι ίδιοι για να συνεχίσουν την αγωγή τους. Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από τις απαντήσεις που έδωσαν οι επτά στους δέκα γιατρούς που πήραν μέρος στην έρευνα.
Οι γιατροί εκτιμούν ότι το 17% των ασθενών τους σε χρόνια αγωγή έχασε την ασφάλειά του μέσα στο 2013 και από αυτούς σχεδόν οι μισοί (44%) διέκοψαν την αγωγή τους επειδή δεν είχαν να πληρώσουν. Με έναν απλό υπολογισμό λοιπόν το 8% των ασθενών με χρόνιο ή άλλο σοβαρό νόσημα έμειναν χωρίς θεραπεία, καθώς έχασαν την ασφάλειά τους μέσα στο 2013. Τέσσερις στους δέκα ασθενείς με χρόνιο ή άλλο σοβαρό νόσημα δήλωσαν ότι επηρεάστηκε ο τρόπος που έπαιρναν την θεραπεία τους, καθώς έπρεπε να πληρώσουν (γιατρό ή φάρμακα), και ένα ποσοστό μείωσε δόσεις ή σταμάτησε την επικουρική αγωγή. Και -σε συμφωνία με όσα είπαν οι ιατροί- ένα 8% του συνόλου διέκοψε εντελώς τη θεραπεία του.
Ακόμα, αναφέρθηκαν οι συνέπειες για την υγεία τους, καθώς ο ένας στους τρεις ασθενείς που τροποποίησαν την αγωγή παρουσίασε επιδείνωση της κατάστασή του. Τέλος, η πλειονότητα των πολιτών πιστεύει ότι ξοδεύει περισσότερα για την υγεία του σήμερα σε σχέση με όσα ξόδευε προ κρίσης. Για να ανταποκριθούν κάνουν περικοπές σε άλλα οικογενειακά έξοδα. Μάλιστα, ο ένας στους τρεις δήλωσε ότι κάνει περικοπές σε φαγητό και άλλα βασικά είδη του σπιτιού.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk