Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου ο καθορισμός των επιδομάτων – Το βασικό σενάριο για τη διανομή

Ο καθορισμός των επιδομάτων που θα δοθεί ως κοινωνικό μέρισμα από το πρωτογενές πλεόνασμα στην μεγάλη ομάδα χαμηλοσυνταξιούχων, χαμηλόμισθων, ΑΜΕΑ και μακροχρόνια ανέργων θα γίνει με Κοινή Υπουργική Απόφαση μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Βοήθημα από 500 ευρώ για δικαιούχους με πραγματικό ετήσιο εισόδημα 6.000 ευρώ προβλέπει το βασικό σενάριο για τη διανομή του «κοινωνικού μερίσματος» το οποίο επεξεργάστηκαν το πρωί της Πέμπτης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και βουλευτές του ΠαΣοΚ στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Το ύψος του εισοδήματος θα είναι «ισοδύναμο», ήτοι θα κλιμακώνεται (κατά το πρότυπο των οικογενειακών επιδομάτων) με συντελεστή 1 για τον άγαμο, 1/3 για τη σύζυγο και 1/6 για κάθε παιδί.

Αυτό σημαίνει ότι οι 6.000 ευρώ θα είναι το ετήσιο καθαρό εισόδημα του συζύγου (και για τους άγαμους) ενώ για τη σύζυγο θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ και από 1.000 ευρώ για το κάθε παιδί που έχει η οικογένεια.

Αρα, για να δικαιούται το επίδομα μια τετραμελής οικογένεια πρέπει να έχει εισόδημα ως 10.000 ευρώ, εφόσον καλύπτει και τα περιουσιακά κριτήρια. Το επίδομα θα φτάνει ακόμη και τα 1.000 ευρώ σε περίπτωση πολυτέκνων ή τριτέκνων με άνεργη μητέρα. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες το επίδομα για τετραμελή οικογένεια που καλύπτει όλα τα κριτήρια θα φτάνει τα 800 ευρώ.

Για τα περιουσιακά κριτήρια, το υπό συζήτηση βασικό σενάριο αφορά σε συνολική ακίνητη περιουσία 50.000 ευρώ (50.000 ευρώ για άγαμο και 100.000 ευρώ για έγγαμο) ως 250.000 ευρώ.

Δυστοκία…

Παρά την πρόοδο που συντελέστηκε την Πέμπτη, η αρμόδια επιτροπή δεν έχει καταλήξει οριστικά ούτε στα εισοδηματικά ούτε στα περιουσιακά κριτήρια.

Ετσι, στο νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί την Κυριακή δεν θα υπάρχει γενική διάταξη αλλά μόνον ενδεικτικές κατηγορίες δικαιούχων, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με διακοπή δραστηριότητας. Η διάταξη θα παραπέμπει σε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θα εκδοθεί αργότερα, όταν αποσαφηνιστούν τα κριτήρια.

Το γενικό κονδύλι (πλην ένστολων) για το «κοινωνικό μέρισμα» θα ανέλθει σε περίπου 475- 480 εκατ. ευρώ, καθώς θα κρατηθεί από το συνολικό ποσό ένα ειδικό αποθεματικό πλέον των 20 εκατ. ευρώ για τους άνεργους του 2013 καθώς τα στοιχεία από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, αφορούν τα εισοδήματα του 2012.

Συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των ένστολων, το «κοινωνικό μέρισμα» θα αφορά σε 800.000- 1.000.000 άτομα.

Αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες

Την ίδια στιγμή μέλη της αρμόδιας επιτροπής εκφράζουν προβληματισμό για το πώς θα μπορέσουν να προσδιοριστούν οι πραγματικά αδύναμοι οικονομικά από μεγάλες κατηγορίες πληθυσμού, όπως είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες.

Οι πρώτοι, με βάση τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), εμφανίζονται, ως επί το πλείστον, με πολύ χαμηλό εισόδημα και εξετάζεται να χορηγηθεί το επίδομα με βάση τη διακοπή των εργασιών. Ενώ, οι αγρότες φορολογούνταν έως και πέρυσι με βάση το τεκμαρτό (χαμηλό) εισόδημα.

Κλείδωσαν ήδη ένστολοι, ανασφάλιστοι, άστεγοι

Σημειώνεται ότι η ειδική επιτροπή οριστικοποίησε ήδη τρεις κατηγορίες δικαιούχων:

—Αστεγους, στους οποίους θα διατεθεί, με εξουσιοδότηση για χρηματοδότηση των αρμόδιων ιδρυμάτων, ποσό 20 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες στέγασης και σίτισης.

—Ενστολους, στους οποίους θα διατεθούν άπαξ περίπου 35 εκατ. ευρώ συνολικά, μόνο με εισοδηματικά κριτήρια. Το επίδομα των 500 ευρώ θα αφορά περίπου 68.000- 70.000 ένστολους.

—Ανασφάλιστους, για τους οποίους θα διατεθούν περίπου 20 εκατ. ευρώ για την κάλυψη, για ένα έτος, της υγειονομικής περίθαλψής τους.

Με το συγκεκριμένο κονδύλι, μπορούν να καλυφθούν 350.000- 400.000 άτομα, από τις εξής τέσσερις κατηγορίες:
1. Μακροχρόνια άνεργοι, που δεν καλύπτονται από άλλον ασφαλιστικό φορέα (εξετάζεται να μειωθεί ο ελάχιστος αριθμός ενσήμων που πρέπει να έχουν).
2.Υπερήλικες ανασφάλιστοι.
3.Επαγγελματίες με διακοπή δραστηριότητας, χωρίς κάλυψη από τον ΟΑΕΕ, και
4.Επαγγελματίες με δραστηριότητα, αλλά με χρόνιες παθήσεις και με οφειλές στον ΟΑΕΕ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk