ΕΣΕΕ: Προτάσεις για αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης

Προτάσεις για την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης κατέθεσε σήμερα Πέμπτη η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Προτάσεις για την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης κατέθεσε σήμερα Πέμπτη η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ η προώθηση της επαγγελματικής εκπαίδευσης είναι ένας τρόπος να δοθεί απάντηση στο φλέγον θέμα της ανεργίας και ως εκ τούτου χρειάζεται προσεκτική μελέτη των δεδομένων της αγοράς και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, και ιδιαίτερη προσοχή στο τί είδους κατεύθυνση πρέπει να δοθεί στην ελληνική αγορά εργασίας.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου επικεντρώνει στο ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ολοκληρωμένο σύστημα διάγνωσης δεξιοτήτων για την αγορά εργασίας στην Ελλάδα και ότι αναγνωρίζοντας το συγκεκριμένο κενό, οι θεσμικοί κοινωνικοί εταίροι έχουν αρχίσει από κοινού την υλοποίηση συστήματος διάγνωσης δεξιοτήτων, στο πλαίσιο κοινής δράσης.

Κατά την ΕΣΕΕ θα πρέπει να υπάρξει προσαρμογή του εκπαιδευτικού συστήματος στις απαιτούμενες δεξιότητες η οποία θα πρέπει να έχει την απαραίτητη αμεσότητα και ευελιξία, ενώ εξίσου βασικό σημείο είναι η περιοδική ανανέωση/επικαιροποίηση των επαγγελματικών περιγραμμάτων, τα οποία θα πρέπει να αποτελούν σημείο αναφοράς του συστήματος διάγνωσης και εκπαίδευσης.

Η Συνομοσπονδία αναφέρει πως λύσεις οι οποίες πέτυχαν σε άλλες χώρες δεν σημαίνει ότι απαραίτητα θα πετύχουν και στην Ελλάδα, λόγω ορισμένων ειδικών γνωρισμάτων της ελληνικής αγοράς. Πιο συγκεκριμένα, στην Ελλάδα έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό πολύ μικρών επιχειρήσεων. Η ειδοποιός διαφορά, όμως, είναι ότι από τις μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα εξαρτάται το μεγαλύτερο τμήμα της απασχόλησης, ήτοι το 54,5% σε σχέση με μέσο όρο της ΕΕ (28,7%). Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζει πως είναι πολύ πιο δύσκολο να εκπαιδευτεί κάποιος νέος εργαζόμενος στην πολύ μικρή επιχείρηση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk