Αγανακτισμένοι και εξοργισμένοι οι συγγενείς των κινέζων επιβατών της πτήσης MH370 της Malaysia Airlines επιτέθηκαν με δηλητηριώδεις και σαρκαστικές ερωτήσεις στον πρεσβευτή της Μαλαισίας στο Πεκίνο.

Η συνάντηση με τον πρεσβευτή Ισκαντάρ Σαρουντίν διήρκησε περισσότερες από τέσσερις ώρες και πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα ξενοδοχείου στο Πεκίνο όπου διαμένουν εδώ και δυόμισι εβδομάδες οι συγγενείς των κινέζων επιβατών του Boeing 777 που έχει εξαφανιστεί.

Οι συγγενείς των επιβατών εξέφρασαν την οργή τους για την ξαφνική απομάκρυνση του προσωπικού που είχε κινητοποιήσει η Malaysia Airlines για να τους υποστηρίζει και εξέφρασαν για μία ακόμη φορά τις επιφυλάξεις τους όσον αφορά την τύχη του αεροσκάφους.

Ο Σαρουντίν τους απάντησε ότι το προσωπικό απομακρύνθηκε από το ξενοδοχείο διότι «τα συναισθήματα είχαν φτάσει στο αποκορύφωμα» μετά την ανακοίνωση τη Δευτέρα από τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ ότι το Μπόινγκ κατέπεσε στον νότιο Ινδικό Ωκεανό.

Οι εξηγήσεις του όξυναν το αίσθημα δυσαρέσκειας από την υποστήριξη που τους έχει προσφέρει η αεροπορική εταιρεία.

«Δεν υπάρχει κανένα ίχνος του αεροπλάνου, οπότε γιατί βιαστήκατε να συμπεράνετε ότι κατέπεσε (στη θάλασσα);», φώναξε ένας άνδρας, ενώ ένας άλλος πρόσθεσε: «Ζητάμε να αποσύρετε την ανακοίνωση αυτή».

Μια παρουσίαση των δεδομένων που έχουν συγκεντρωθεί από δορυφόρους προκάλεσε ένα κύμα σαρκαστικών σχολίων: «Δεν έχετε τίποτε άλλο να μας δείξετε εκτός από αυτές τις διαβολεμένες διαφάνειες;», αντέδρασε ένας άνδρας.

Η δήλωση ενός αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας της Μαλαισίας ότι δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο το αεροπλάνο να έχει κάνει αναστροφή δεν έτυχε καλύτερης υποδοχής.

«Αν δεν αποκλείεται αυτό το ενδεχόμενο, τότε αυτό σημαίνει ότι δεν έχετε αποκλείσει το ενδεχόμενο οι αγαπημένοι μας να μην έχουν χαθεί στη θάλασσα;» ρώτησε μια γυναίκα.

Την Τρίτη περίπου 200 συγγενείς των κινέζων επιβατών της πτήσης MH370 πραγματοποίησαν πορεία από το ξενοδοχείο Lido προς την πρεσβεία της Μαλαισίας στην Κίνα.

Στο Μπόινγκ 777 που αγνοείται υπήρχαν 153 κινέζοι επιβάτες.

Συγγενής επιβάτη κινείται δικαστικά κατά Boeing και Malaysia Airlines

Αμερικανικό δικηγορικό γραφείο ανακοίνωσε ότι κατέθεσε την Τρίτη αγωγή ενώπιον της δικαιοσύνης κατά της αεροπορικής εταιρείας Malaysia Airlines και κατά της κατασκευάστριας εταιρείας Boeing, εκπροσωπώντας τον πατέρα ενός από τους επιβάτες της πτήσης MH370, με το επιχείρημα ότι το αεροπλάνο συνετρίβη εξαιτίας μηχανικής βλάβης.

Το γραφείο αναμένει ότι στην αγωγή θα ενταχθούν οι οικογένειες μεγάλου μέρους των επιβατών του μαλαισιανού αεροπλάνου.

Την ώρα που τα συντρίμμια του αεροπλάνου δεν έχουν εντοπισθεί και οι συνθήκες της εξαφάνισής του παραμένουν άγνωστες, αντικείμενο της αγωγής που κατατέθηκε ενώπιον δικαστηρίου του Ιλινόι εξ ονόματος του πατέρα του επιβάτη Φίρμαν Σιρεγκάρ, 25 ετών, ινδονησιακής υπηκοότητας, είναι να διαπιστωθεί εάν κατασκευαστικό σφάλμα ή μηχανική βλάβη μπορεί να καταλογισθεί στην εταιρεία Boeing ή εάν σφάλμα μπορεί να καταλογισθεί στην αεροπορική εταιρεία.

Αν και στην αγωγή αναφέρονται τόσο η Boeing, όσο και η Malaysia Airlines, το βάρος πέφτει στην κατασκευάστρια εταιρεία, διότι η Ribbeck Law θεωρεί ότι το αεροπορικό δυστύχημα οφείλεται σε μηχανική βλάβη, δήλωσαν δικηγόροι της εταιρείας του Σικάγο.

«Η δική μας θεωρία για την υπόθεση είναι ότι υπήρξε βλάβη στα συστήματα στο πιλοτήριο, η οποία είναι πιθανόν να προκάλεσε πυρκαγιά που οδήγησε στην απώλεια των αισθήσεων του κυβερνήτη και του συγκυβερνήτη ή ίσως εξαιτίας ελαττώματος στην άτρακτο προκλήθηκε αποσυμπίεση στην καμπίνα, που επίσης προκάλεσε την απώλεια των αισθήσεων του κυβερνήτη και του συγκυβερνήτη» δήλωσε η επικεφαλής του τμήματος αεροπορικών περιστατικών της εταιρείας.

«Το αεροπλάνο ήταν αεροπλάνο-φάντασμα για πολλές ώρες πριν εξαντληθούν τα καύσιμα» είπε.

Η Ribbeck Law δεν αποκάλυψε το ύψος της αποζημίωσης που θα απαιτήσει, αλλά τόνισε ότι ανέρχεται σε «πολλά εκατομμύρια δολάρια».

Η εταιρεία εκπροσωπεί δεκάδες συγγενείς και επιβάτες της πτήσης 214 της Asiana Airlines, που κατέπεσε κατά την προσγείωσή της στο αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο, στις 6 Ιουλίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις επιβάτες και να τραυματισθούν 180.