Η τουρκική δικαιοσύνη αποφάσισε την άρση του αποκλεισμού της πρόσβασης στο Twitter, μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Πάντως, από την πρώτη στιγμή που ο Ερντογάν ανακοίνωσε το κλείσιμο του δικτύου, οι χρήστες -μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιουλ– είχαν βρει εναλλακτικούς τρόπους πρόσβασης.

Μάλιστα, ο Γκιουλ είχε πρόσφατα αναφέρει ότι «θα επιλυθεί σύντομα η πικρή διαμάχη» με το κοινωνικό δίκτυο, λέγοντας πως είναι νομικά αδύνατη η απαγόρευσή του.

Άρθρο-κόλαφος για τον Ερντογάν

Eν τω μεταξύ, κόλαφος για τον Ερντογάν είναι ένα άρθρο της Λορ Μαρσάν στη γαλλική εφημερίδα Figaro.

«Η επίθεση του Ερντογάν εναντίον του Twitter είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν και τα τελευταία αποθέματα αξιοπιστίας που έμεναν για αυτόν στη διεθνή σκηνή.

» Στην Τουρκία, οι αντίπαλοί του ανταγωνίζονται ποιος θα τον γελοιοποιήσει περισσότερο. Ένα σκίτσο που δείχνει τον πρωθυπουργό καλυμμένο με κουτσουλιές από γαλάζια πουλάκια, το σύμβολο του Twitter, είχε μεγάλη επιτυχία. Ακόμη και ο πρόεδρος Γκιουλ τον αποδοκίμασε, γράφοντας στον λογαριασμό του ότι ‘το κλείσιμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό’» αναφέρει.

Σε άλλο σημείο του άρθρου της τονίζει: «Από την εξέγερση του περασμένου καλοκαιριού, όταν χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους για να καταγγείλουν την αυταρχική εκτροπή της κυβέρνησής τους, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμεύουν για την οργάνωση της αντιπολίτευσης. Ο κυβερνοχώρος έχει πάρει τη θέση του δημόσιου χώρου, ο οποίος ελέγχεται ασφυκτικά από τις αρχές.

» Για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που κυβερνά με την αρχή ‘όποιος δεν είναι μαζί μου είναι εναντίον μου’, το Διαδίκτυο είναι έτσι ένα αφόρητο εργαλείο πολιτικής αμφισβήτησης.

» Το μπλοκάρισμα του Twitter αποδείχθηκε φιάσκο. Και το γεγονός αυτό δείχνει την απομόνωση του τούρκου πρωθυπουργού. Μέχρι πού θα φτάσει άραγε για να παραμείνει στην εξουσία; Το βέβαιο είναι ότι η Τουρκία δεν αποτελεί πλέον -αν αποτελούσε ποτέ- ένα κράτος δικαίου.»