Καταγγελία για τη συνεχιζόμενη κράτηση αλλοδαπών του «Ξένιου Δία»

Για «άκρως παράνομο, παράλογο και αυθαίρετο νομικό κατασκεύασμα» κάνει λόγο η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, σχετικά με τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τους αλλοδαπούς της αστυνομικής επιχείρησης «Ξένιος Δίας», οι οποίοι παραμένουν υπό κράτηση παρά την εκπνοή του ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου των 18 μηνών.

Για «άκρως παράνομο, παράλογο και αυθαίρετο νομικό κατασκεύασμα» κάνει λόγο η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, σχετικά με τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τους αλλοδαπούς της αστυνομικής επιχείρησης «Ξένιος Δίας», οι οποίοι παραμένουν υπό κράτηση παρά την εκπνοή του ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου των 18 μηνών.

Συγκεκριμένα, στις 11 Φεβρουαρίου 2014 το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, έπειτα από ερώτημα του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας εξέδωσε την πρωτοφανή –όπως χαρακτηρίζεται- 44/2014 γνωμοδότησή του, με την οποία κρίνει ότι κάθε ένας από τους μη απελαθέντες αλλοδαπούς μπορεί να μην αφεθεί ελεύθερος«αλλά να του επιβληθεί αυτόματα ο περιοριστικός όρος υποχρεωτικής διαμονής του στο κέντρο προαναχωρησιακής κρατήσεως μέχρις ότου συνεργασθεί με τις αρμόδιες αρχές».

Το εν λόγω μέτρο κρίνεται νόμιμο σύμφωνα με τους συντάκτες της γνωμοδότησης, καθώς «με την απελευθέρωση όλων των παράνομων αλλοδαπών, […] κινδυνεύει το δημόσιο συμφέρον και ο σκοπός της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας, αφού οδηγούμεθα σε έμμεση «νομιμοποίηση» της παραμονής τους […] ενώ παράλληλα εκτιμάται με βεβαιότητα […] ότι η απελευθέρωση αυτή θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην ραγδαία αύξηση του πληθυσμού των μη νόμιμων μεταναστών στο εσωτερικό, με τις εντεύθεν δυσμενείς συνέπειες στη δημόσια τάξη και ασφάλεια» και έτσι «προστατεύεται συγχρόνως με το δημόσιο συμφέρον και το ατομικό τους συμφέρον αφού πρόκειται για ευάλωτα άτομα, χωρίς μόνιμη διαμονή, χωρίς νόμιμα έγγραφα και χωρίς δυνατότητα να εργασθούν και κινδυνεύουν να πέσουν σε μεγάλη ένδεια ή σε παράνομα κυκλώματα εκμεταλλεύσεώς τους».

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εκφράζει με ανακοίνωσή της έντονη ανησυχία αλλά και αποδοκιμασία για την εν λόγω απόφαση.

Η Ένωση επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως με τη γνωμοδότηση αυτή το ελληνικό κράτος ομολογεί «πλήρη αποτυχία των μεθόδων τύπου στρατοπέδων συγκέντρωσης, τα οποία βαπτίζονται σήμερα κατ’ ευφημισμό κέντρα προαναχωρησιακής κρατήσεως».

Όπως τονίζεται, «η αποτυχία/απροθυμία αυτή μετακυλύεται εξ ολοκλήρου στους αλλοδαπούς, σα να εξαρτάται από αυτούς η άσκηση της κρατικής πολιτικής μ’ αυτόν ή τον άλλο τρόπο».

«Το ΝΣΚ κάνει ότι ξεχνά σωρεία αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που καταδικάζουν τη χώρα για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση εντός των στρατοπέδων συγκέντρωσης, δεδομένου ότι τυγχάνει να είναι ο υπεύθυνος για την εκτέλεσή τους» αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση η οποία καταλήγει με την επισήμανση ότι: «Επιχειρείται μια άκρως επικίνδυνη και φοβική ακροβασία που θα ζήλευαν και τα πιο απολυταρχικά καθεστώτα: αφού δεν χωράει αλλιώς στο Σύνταγμα, η απόλυτη στέρηση της προσωπικής ελευθερίας βαπτίζεται περιοριστικός όρος υποχρεωτικής διαμονής σε χώρο κράτησης προς διαφύλαξη δήθεν του δημοσίου συμφέροντος αλλά και του ατομικού κάθε αλλοδαπού».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Στο Πόρτο – Beverly – Χέλι… Ο κολεξιονέρ Γκαλάτσι-Γκαλάτσι λέει ότι αυτό εδώ θα είναι το καλοκαίρι των ολόχρυσων, άκρως εντυπωσιακών πλωτών βασιλείων, των ελικοπτέρων... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk