Ελεγχοι της ΠΝΟ για απλήρωτους ναυτικούς σε πλοία στον Πειραιά

Από τα ξημερώματα της Πέμπτης προκειμένου να μπλοκάρουν πλοία εταιρειών που οφείλουν δεδουλευμένα στα πληρώματά τους θα βρίσκονται συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ναυτικών στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγείλει.

Ελέγχους σε πλοία που ήταν δεμένα στο λιμάνι του Πειραιά προκειμένου να εξακριβώσουν αν οι πλοιοκτήτριες εταιρείες οφείλουν δεδουλευμένα στα πληρώματά τους έκαναν την Πέμπτη συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ναυτικών στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγείλει. Στο «στόχαστρό» τους αρχικά μπήκαν τα πλοία που εκτελούν δρομολόγια στον Αργοσαρωνικό.

Ο πρώτος έλεγχος από κλιμάκιο ναυτεργατών ξεκίνησε στο πλοίο «Αχαιός». Διαπιστώθηκε ότι δεν οφείλονται μισθοί και το πλοίο αναχώρησε για την Αίγινα στις 8 το πρωί, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Ο δεύτερος έλεγχος διενεργήθηκε λίγο πριν από τις 8 το πρωί στο «Άγιος Νεκτάριος» της ΑΝΕΣ και καθόσον δεν διαπιστώθηκε καθυστέρηση στα δεδουλευμένα των ναυτεργατών απέπλευσε και αυτό τις 8.20 το πρωί για την Αίγινα.

Αμέσως μετά το κλιμάκιο κατευθύνθηκε στον καταπέλτη του «Ποσειδών Ελλάς» όπου και εκεί διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τα δεδουλευμένα των ναυτεργατών, οπότε το πλοίο σάλπαρε κανονικά στις 9:45 για Αίγινα – Αγκίστρι.

Επίσης διενήργησαν έλαγχο στα πλοία της ΑΝΕΚ «Κρήτη ΙΙ» και «Olympic Champion». Ειπώθηκε ότι το Πάσχα θα έχει δοθεί μέρος των οφειλομένων και η αποπληρωμή θα γίνει τον Ιούνιο.

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν αύριο, Παρασκευή, στο λιμάνι του Πειραιά στα πλοία «Πρέβελης», «Εuropean Express» και «Bιτσέντζος Κορνάρος». Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών ΕΝ (ΠΕΜΕΝ) κ. Σάββας Τσιμπόγλου πρότεινε οι έλεγχοι να επεκταθούν και σε άλλα λιμάνια της χώρας.

Το μεσημέρι της Πέμπτης πάντως συνεδρίασε εκ νέου η εκτελεστική επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση από τους πρώτους ελέγχους.

Το πρωί της Πέμπτης ο διευθύνων σύμβουλος της ΝEL Lines κ. Γιάννης Αρβανίτης μιλώντας προς τους ναυτεργάτες έκανε λόγο για δύσκολες ώρες που περνά η ακτοπλοΐα και ότι επιθυμεί την πλήρη εξόφληση των πληρωμάτων στα υπό πλοιοκτησία διαχείριση πλοία της.

Σύμφωνα με στελέχη της διοίκησης της ΠΝΟ, η ΝΕL με έγγραφη δήλωσή της προς τη συνομοσπονδία των ναυτικών εκχώρησε εγγράφως το ποσό των 1,2 εκατ. ευρώ, που διατηρεί και δικαιούται να λάβει από τη συμβαλλόμενη πιστώτρια τράπεζα Millennium και την καθολική της διάδοχο Τράπεζα Πειραιώς.

Ως τώρα για το θέμα η τράπεζα τηρεί σιγή ιχθύος, ενώ πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο διευθύνων σύμβουλος της ΝΕL έχει θέσει στη διάθεση των μετόχων αλλά και της Τράπεζας Πειραιώς την παραίτησή του και αναμένει επίσημη απάντηση.

Πάντως συνδικαλιστές της ΠΝΟ μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισαν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει εμπλοκή της ομοσπονδίας στο θέμα που έχει προκύψει με την Τράπεζα Πειραιώς και ότι αν η ΝΕL δεν εξοφλήσει τις οφειλές στα πληρώματα, δεν θα επιτρέψει την αναχώρηση των πλοίων της «Εuropean Express» και «Θεόφιλος».

Ανακοινώσεις εταιρειών
Η ΠΝΟ είχε δώσει προ ημερών προθεσμία με επιστολή προς τις ναυτιλιακές εταιρείες NEL Lines, ΑΝΕΚ, Hellenic Seaways, Ventouris Sea Lines, ANMEZ και LANE Lines για την εξόφληση των δεδουλευμένων ως την Πέμπτη 20 Μαρτίου.
H Minoan Lines σε ανακοίνωσή της ανέφερε: «Η εταιρεία, πάντα συνεπής στις οικονομικές της υποχρεώσεις, δεν έχει καμία τρέχουσα οφειλή στα δεδουλευμένα των υπαλλήλων γραφείων και των ναυτικών που εργάζονται στα πλοία της, στις γραμμές εσωτερικού και εξωτερικού».
Ανακοίνωση εξέδωσε και η Attica Group, μητρική εταιρεία των πλοιοκτητριών των πλοίων «Blue Star Ferries» και «Superfast Ferries», η οποία επισημαίνει πως ουδέποτε έχει καθυστερήσει πληρωμή δεδουλευμένων και ότι δεν οφείλει δεδουλευμένα στο σύνολο των ναυτικών που εργάζονται στα πλοία της, όπως επίσης και στο προσωπικό ξηράς.

«Τα πλοία της Attica Group (Blue Star Ferries και Superfast Ferries) εκτελούν με απόλυτη συνέπεια όλα τα προγραμματισμένα δρομολόγια τόσο στην Αδριατική όσο και στα ελληνικά νησιά, πραγματοποιώντας και έκτακτα δρομολόγια για την καλύτερη εξυπηρέτηση των προορισμών που εξυπηρετούν» αναφέρει στην ανακοίνωση και σημειώνει επιπλέον ότι «ως εκ τούτου, η Attica Group ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι τα προγραμματισμένα δρομολόγια των πλοίων της Blue Star Ferries και της Superfast Ferries θα εκτελεστούν κανονικά».

Δεμένα και στις 9 Απριλίου

Ακόμη δεμένα στα λιμάνια θα μείνουν τα πλοία και στις 9 Απριλίου λόγω της συμμετοχής της ΠΝΟ 24ωρης πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας της ΓΣΕΕ.
Σχετικά με τις κινητοποιήσεις η ΠΝΟ αναφέρει ότι «η Εκτελεστική Επιτροπή της κατέληξε στον προγραμματισμό συγκεκριμένου πλαισίου δράσης με την ακινητοποίηση πλοίων των εταιρειών που οφείλουν χρήματα… Η διοίκηση της Ομοσπονδίας αποφάσισε να προβεί από την επόμενη Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014 από το λιμάνι του Πειραιά στην ανάληψη συνδικαλιστικής δράσης και στην ακινητοποίηση πλοίων των υπόχρεων εταιρειών, μέχρις ότου καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα στους δικαιούχους συναδέλφους».

Και τόνισε ότι «η ΠΝΟ πριν καταλήξει σε αυτή την απόφαση εξάντλησε κάθε δυνατό μέσο πίεσης και διαμαρτυρίας προκειμένου η πλοιοκτησία να φανεί επιτέλους συνεπής στις αδιαμφισβήτητες υποχρεώσεις της και να δοθεί ένα τέλος σε αυτό το απαράδεκτο, αισχρό, κατάπτυστο φαινόμενο της οφειλής δεδουλευμένων αποδοχών πολλών μηνών στα πληρώματα τα οποία εξαιτίας του γεγονότος αυτού δεινοπαθούν και υποφέρουν μαζί με τις οικογένειές τους, έχοντας φτάσει στα άκρα της εξαθλίωσης και της απόγνωσης. Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, διαμαρτυρίες, παρεμβάσεις, κινητοποιήσεις οι εν λόγω εταιρείες αδιαφορούν εκμεταλλευόμενες και την απαράδεκτη, εξοργιστική στάση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και των ελεγκτικών του αρχών που κωφεύουν και μένουν απαθείς χωρίς να παρεμβαίνουν όπως οφείλουν με βάση τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντά τους».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk