Συνεχείς διαβουλεύσεις στη Χαριλάου Τρικούπη για το πολυνομοσχέδιο

Σε διαρκή συνεδρίαση βρίσκεται το επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη και οι επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠαΣοΚ προκειμένου να συμβάλλουν με βελτιώσεις στην τελική διατύπωση των άρθρων του πολυνομοσχεδίου αλλά και να κρατούν ενήμερους τους βουλευτές του κόμματος.

Σε διαρκή συνεδρίαση βρίσκεται το επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη και οι επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠαΣοΚ προκειμένου να συμβάλλουν με βελτιώσεις στην τελική διατύπωση των άρθρων του πολυνομοσχεδίου αλλά και να κρατούν ενήμερους τους βουλευτές του κόμματος.

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του ΚΤΕ για θέματα ενέργειας παρουσία και του αρμόδιου υπουργού κ. Ι. Μανιάτη, από όπου προέκυψε συγκεκριμένη πρόταση της Κ.Ο. του κόμματος για τα φωτοβολταικά. Επιπλέον κλιμάκιο του ΠαΣοΚ επισκέφθηκε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να συζητήσει η ρύθμιση που θα αφορά τις τράπεζες.

Συνεδριάσεις ΚΤΕ έχουν προγραμματιστεί για όλα τα καυτά θέματα του πολυνομοσχεδίου που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την Παρασκευή, όπως είναι η διάρκεια ζωής του γάλακτος, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και τα ταξί.

Ο χειρισμός του κ. Κ. Χατζηδάκη στο θέμα των ταξί, και ιδίως η συνάντηση του με τον κ. Θ. Λυμπερόπουλο, προκάλεσαν έντονη δυσφορία στη Χαρ. Τρικούπη με τα στελέχη της να μιλούν για πολιτικό unfair. Ενδεικτική ήταν η ανάρτηση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλου στο twitter: «Μεταρρυθμίσεις με τον Θύμιο να συμφωνεί …δεν υπάρχουν. τελικά από «μεταρρυθμιστές υπουργούς» πάμε καλά… από μεταρρυθμίσεις όμως;;;»
Σε ότι αφορά το θέμα του γάλακτος, την Τρίτη το βράδυ συνεδρίασε το επιτελείο της Χαρ. Τρικούπη (Ν. Ανδρουλάκης, Χρ. Πρωτόπαπας, Π. Κουκουλόπουλος. Τ. Ρήγας, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Δ. Καρύδης) με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθ. Τσαυτάρη.

Το ΠαΣοΚ προσπαθεί να διαμορφώσει μια πρόταση η οποία θα κάμψει τις αντιδράσεις των βουλευτών αλλά θα γίνει δεκτή τόσο από την τρόικα όσο και από τους κτηνοτρόφους. Πάντως οι τόνοι παραμένουν υψηλοί τόσο από τον κ. Μιχ. Κασσή όσο και από τον κ. Θ. Μωραίτη, ο οποίος στη Βουλή αλλά και με ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης κατήγειλε τη νοοτροπία του πελατειακού κράτους που διέπει την κυβέρνηση. «Αυτό είναι το πελατειακό κράτος!

Τα προσχήματα περί προαπαιτούμενων της τρόικας έχουν πλέον καταρρεύσει και γελοιοποιηθεί! Αντί να κάνουν αυτό που συμφέρει τη χώρα και την κοινωνία… «ζυγίζουν» κοινωνικές ομάδες και μετράνε «κεφάλια» – ψηφαλάκια! Αν αυτό δεν είναι η επιτομή του πελατειακού κράτους, τι είναι;», σχολίασε.

Ωστόσο όλοι αναμένουν τη τελική διατύπωση στα κείμενα των άρθρων του πολυνομοσχεδίου για να λάβουν τις αποφάσεις τους και το ΠαΣοΚ πιέζει για να έρθουν όσο γίνεται πιο νωρίς ώστε να υπάρχουν περιθώρια χειρισμών.
Σε ότι αφορά τα φωτοβολταικά, η πρόταση του ΠαΣοΚ έχει ως εξής:
Λαμβάνοντας υπόψη το σχέδιο νόμου για το New Deal των ΑΠΕ που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, τις τοποθετήσεις των φορέων της αγοράς καθώς και πολιτών, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ προτείνει την τροποποίηση του σχεδίου νόμου ούτως ώστε να:
– Περιλαμβάνει μικρότερη μείωση των οικιακών φωτοβολταϊκών. Πρόταση ΠΑΣΟΚ: Μεσοσταθμική μείωση οικιακών φωτοβολταϊκών: 20% από 30% του ν/σ σε διαβούλευση.
– Περιλαμβάνει μικρότερη μείωση των αγροτικών φωτοβολταικών. Πρόταση ΠΑΣΟΚ: Μεσοσταθμική μείωση αγροτικών φωτοβολταϊκών: 13 % από 22% του ν/σ σε διαβούλευση.
– Το ν/σ να αποκτήσει και αναπτυξιακό και όχι μόνο λογιστικό χαρακτήρα, μέσω ενσωμάτωσης τροποποιήσεων για συμψηφισμό ενέργειας από φωτοβολταϊκά β (net metering) καθώς και ευνοϊκότερες τιμές για νέες επενδύσεις σε τεχνολογίες ΑΠΕ που παρέχουν παράπλευρα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες. Πρόταση ΠΑΣΟΚ: Περικοπή στις νέες τιμές για νέους σταθμούς βιοαερίου, βιομάζας και γεωθερμίας να είναι της τάξης του 5%.
– Άρση στρεβλώσεων μεταξύ διαφορετικών τεχνολογιών και μεγεθών ΑΠΕ, λαμβάνοντας υπόψη το πραγματικό κόστος επένδυσης, ιδιαιτερότητα νησιών, προκειμένου να επιτευχθεί δίκαιος καταμερισμός βαρών ανάμεσα στους παραγωγούς ΑΠΕ, μέσω ίσων και εύλογων εσωτερικών βαθμών απόδοσης. Πρόταση ΠΑΣΟΚ: 12 – 13 %.
– Άρση στρεβλώσεων στις τιμές για τους δικαιούχους αναπτυξιακού
– Αποφυγή νέων αυξήσεων στο ΕΤΜΕΑΡ.
– Να μην αρθεί η απογόρευση μεταβίβασης αγροτικών φωτοβολταικών.
– Μείωση του πιστωτικού τιμολογίου για το έτος 2013 και/ή κατανομή του σε περισσότερα έτη: π.χ. 2013, 2014.
Πρόταση ΠΑΣΟΚ για Τραπεζικό Δανεισμό: Επιμήκυνση δανειακών συμβάσεων, περίοδο χάριτος για ένα έτος, δραστική μείωση επιτοκίων.
– Παρακολούθηση διείσδυσης των ΑΠΕ για αποφυγή μελλοντικής δημιουργίας νέου ελλείμματος .
– Βελτίωση της πρόβλεψης για την επιμήκυνση των συμβάσεων.
– Πρόβλεψη για ενσωμάτωση τιμαριθμικής προσαρμογής των τιμών.
– Πρωτογενής συμψηφισμός ΦΠΑ και φορολόγηση του καθαρού εισοδήματος.
Επίσης, θα εξεταστούν και ενδεχόμενες περαιτέρω τροποποιήσεις του σχεδίου νόμου που θα προταθούν.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk