Tα θέματα του Κυπριακού αλλά και της οικονομικής κρίσης που βιώνουν Ελλάδα και Κύπρος βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε γγ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Φώτη Κουβέλη.

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό εμφανίστηκαν Κυπριακού και Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βιώνει μια διπλή ομηρία, αυτή της κατοχής, και οικονομική ομηρία με τις πολιτικές που εφαρμόζει η τρόικα, επιβάλλοντας καταστροφικές πολιτικές στον λαό.

Σε αυτό το πλαίσιο, η προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού αποκτά νέα χαρακτηριστικά, πρόσθεσε και σημείωσε ότι πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι οι συνομιλίες είναι πάντα αποδεκτές, εντούτοις, η κρισιμότητα των στιγμών επιβάλλει ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μην οδηγηθούμε σε μια άδικη λύση.

Η λύση που θα βρεθεί, τόνισε, πρέπει να είναι αποδεκτή από τον κυπριακό λαό. Στο πλαίσιο αυτό, είπε ο κ. Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τις προσπάθειες του ΑΚΕΛ και θα σταθεί αρωγός με στόχο μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα.

Ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί το βασικότερο στήριγμα στον δύσκολο αγώνα για την απελευθέρωση και την επανένωση της Κύπρου και πρόσθεσε πως το γεγονός ότι το ΑΚΕΛ στηρίζει τις διαδικασίες τής δύσκολης διαπραγμάτευσης, δεν σημαίνει ότι δεν έχει επίγνωση των δυσκολιών και των προβλημάτων που υπάρχουν.

Ο κ. Κυπριανού παρατήρησε ότι το κόμμα του εργάζεται για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων για να υπάρξει συμφωνημένη λύση, ωστόσο σημείωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν μετακινούνται από τις αδιάλλακτες θέσεις τους.

Συνάντηση με Φώτη Κουβέλη

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Φώτη Κουβέλη ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι η διαπραγμάτευση που έχει ξεκινήσει για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό είναι δύσκολη και χρειάζεται προσοχή, καθώς οι ενδείξεις δεν είναι ενθαρρυντικές.

«Θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες, καθώς στις δύσκολες στιγμές που διέρχεται η Κύπρος, προοπτική μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από λύση του Κυπριακού» πρόσθεσε.

Ο κ. Κουβέλης εξέφρασε τη στήριξή του στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο κοινότητες, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν τα θετικά της προηγούμενης διαπραγμάτευσης. «Είναι δύσκολη προσπάθεια αλλά θα πρέπει να συνεχιστεί για να βρεθεί λύση, γιατί διαφορετικά η Κύπρος θα κρατείται όμηρος. Και δεν θα πρέπει ούτε κατ’ ελάχιστον να αμφισβητηθεί η ενιαία κυριαρχία της Κύπρου» υπογράμμισε.

Σχετικά με την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και τις ευρωεκλογές, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε τη διαφωνία του ΑΚΕΛ με την πολιτική που ακολουθείται, την οποία χαρακτήρισε αδιέξοδη και συμπλήρωσε πως συντηρεί τον φαύλο κύκλο της κρίσης. «Στις ευρωεκλογές θα πρέπει οι λαοί να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα αλλαγής πολιτικής» είπε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει πορεία και ότι η προοπτική της είναι να πείθει τους πολίτες για την αναγκαία ενοποίησή της.