Οι ευρωεκλογές και η δημοκρατική νομιμοποίηση της ΕΕ

«Είναι η πρώτη φορά που στις δευτερεύουσας πολιτικής σημασίας…

Οι ευρωεκλογές και η δημοκρατική νομιμοποίηση της ΕΕ | tovima.gr
«Είναι η πρώτη φορά που στις δευτερεύουσας πολιτικής σημασίας («δεύτερης τάξης») ευρωεκλογές καταγράφεται τέτοιας έκτασης ρευστότητα και μεταβολή εκλογικών συμπεριφορών, ακόμα και μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα. Αυτή η «χαλαρή ψήφος» ευνοείται από τη δευτερεύουσα σημασία της ευρωκάλπης και ενισχύει τα μικρότερα κόμματα».
Αυτά γράφονταν στον ελληνικό Τύπο λίγες ημέρες πριν τις Ευρωεκλογές του 2009 και μαζί με την πολύ μεγάλη αποχή σε αυτές καταδεικνύουν την σημασία τους για τους Έλληνες πολίτες.
Πέντε χρόνια αργότερα, αφότου έχουν εφαρμοστεί μνημόνια με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, και ενώ έχουν παρελάσει θεσμικά αναρμόδιοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι κουνώντας μας το δάκτυλο και η Τρόικα έρχεται και φεύγει, δεν είναι ξεκάθαρο αν οι πολίτες , οι πολιτικοί, τα κόμματα, οι δημοσιογράφοι έχουν συνειδητοποιήσει πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η Ευρώπη για εμάς.
Οι επικείμενες ευρωεκλογές προσφέρουν για πρώτη φορά τη δυνατότητα να εμπλακούμε ενεργά στην αλλαγή των ευρωπαϊκών δομών ώστε να γίνουν πιο δημοκρατικοί και διαφανείς.
Αυτό βέβαια πρέπει να προέλθει με την κοινή προσπάθεια, συμμετοχή, όλων των ευρωπαίων πολιτών που μπορούν και πρέπει να πιέσουν με την ψήφο τους να σταματήσει η ανεξέλεγκτη δράση μιας ομάδας μη δημοκρατικά εκλεγμένων ευρωπαίων εκλεκτών. Όλων εκείνων, που με άλλα λόγια, στην εποχή της κρίσης έχουν «θολώσει το τοπίο» της θεσμικής δράσης των ευρωπαϊκών θεσμών στην ΕΕ της κρίσης.
Δεν συμφέρει κανένα πολίτη στην Ευρώπη η αδιαφάνεια και το υπαρκτό σήμερα έλλειμμα νομιμοποίησης. Δημοκρατικό έλλειμμα νομιμοποίησης και διαφάνειας των αποφάσεων και των ενεργειών του συμβουλίου , της κομισιόν αλλά ειδικότερα πολλών άλλων μορφωμάτων, όπως του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και του Eurogroup, που προέκυψαν με την επίφασης της ανάγκης διαχείρισης της κρίσης.
Ομοίως δεν συμφέρει κανέναν πολίτη και κανένα πολιτικό κόμμα στη χώρα, να συντηρηθεί η παθητικότητα με την οποία τείνουν να αντιμετωπίζονται οι Ευρωεκλογές. Η Ευρώπη των ηγεμονιών δεν μπορεί να είναι στόχος της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Ο διαχωρισμός της Ένωσης σε οικονομικά ισχυρούς και ανίσχυρους, αξιόπιστους και αναξιόπιστους, πιστωτές και χρεωμένους, είναι αδιέξοδος. Η διαδικασία της ενοποίησης δε μπορεί για τα ηγεμονικά κράτη της ΕΕ να είναι αυτονόητη και για άλλους να γίνεται με αστερίσκους και υποσημειώσεις.
Με άλλα λόγια, η ψήφος μας πρέπει να αφορά μια πιο δημοκρατική Ευρώπη και αυτό θα γίνει εφικτό όταν το Ευρωκοινοβούλιο εκτός από τον ρόλο του στη νομοθετική διαδικασία αποκτήσει ενεργή συμμετοχή και έλεγχο στο άτυπα διευρυμένο πεδίο δράσης της κομισιόν του συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας. Αυτός ο ρόλος που έχουν σήμερα, και ο δυνητικός ρόλος που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί οφείλει να είναι μέρος της ατζέντας των κομμάτων. Είναι ακατανόητο πως πορεύονται οι ψηφοφόροι στην Ευρωκάλπη χωρίς να γνωρίζουν τους θεσμούς, τους μηχανισμούς και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στο επίπεδο της ΕΕ.
Με την ψήφο μας πρέπει να πούμε ναι σε πολιτικές που να αγγίζουν τις αιτίες της κρίσης χωρίς εθνικούς λαϊκίστικους αλαλαγμούς , με στενή συνεργασία, με αμοιβαία εμπιστοσύνη (κάτι που μπορούμε πλέον να το αξιώσουμε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας), και απαίτηση για δικαιότερες σχέσεις μεταξύ μεγάλων και μικρότερων κρατών.
Η κρίση έθεσε το πρόβλημα της οικονομικής βιωσιμότητας της δημοκρατίας πρωτίστως στην ίδια την Ευρώπη και τα πρώτα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά.
Γι’ αυτό το λόγο αυτές οι εκλογές αφορούν την δημοκρατία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Ας ψηφίσουμε λοιπόν Ευρωπαϊκά.
– Ο κ. Β. Τόλιας (M.Ed.) είναι εκπαιδευτικός, Διευθυντής του Λυκείου της Γερμανικής Σχολής Αθηνών
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk