ΗΠΑ: Το Διαδίκτυο σώζει την ενημέρωση

Τα νέα αμερικανικά διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης δημιούργησαν περίπου 5.000 θέσεις εργασίας μέσα σε λίγα χρόνια, γεννώντας ελπίδες για τον Τύπο, ο οποίος προσπαθεί να προσαρμοστεί στις τεχνολογικές αλλαγές, σύμφωνα με μελέτη του ερευνητικού κέντρου Pew που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Τα νέα αμερικανικά διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης δημιούργησαν περίπου 5.000 θέσεις εργασίας μέσα σε λίγα χρόνια, γεννώντας ελπίδες για τον Τύπο, ο οποίος προσπαθεί να προσαρμοστεί στις τεχνολογικές αλλαγές, σύμφωνα με μελέτη του ερευνητικού κέντρου Pew που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Στην έκθεσή του για την «Κατάσταση των ειδησεογραφικών μέσων ενημέρωσης το 2014», το Pew μετρά περί τις 5.000 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε σχεδόν 500 διαδικτυακές εκδόσεις. Η πλειοψηφία αυτών δημιουργήθηκε την τελευταία πενταετία.

Οι δημοσιογράφοι εργάζονται ακόμη στην πλειοψηφία τους στις παραδοσιακές εφημερίδες. Ωστόσο ο αριθμός αυτών των θέσεων εργασίας μειώθηκε κατά 6,4% το 2012 και το κέντρο Pew αναμένει επίσης υποχώρηση το 2013, για το οποίο τα οριστικά στοιχεία δεν είναι ακόμη γνωστά.

Ο τομέας των μέσων ενημέρωσης εξαρτάται ακόμη σε μεγάλο βαθμό από τη διαφήμιση, η οποία παράγει το 70% των περίπου 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων του ετήσιου κύκλου εργασιών του.

Ωστόσο τα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης αναπτύσσονται δυναμικά και αφήνουν να διαφανούν νέα μοντέλα δραστηριότητας.

Αν οι περισσότερες από τις εφημερίδες δεν αποκομίζουν σημαντικά έσοδα από τις ψηφιακές τους δραστηριότητες, ορισμένες ιστοσελίδες απομακρύνονται από τη χρηματοδότηση μέσω της διαφήμισης και καταφεύγουν σε χορηγούς, επιχειρηματικά κεφάλαια ή τη διοργάνωση συνεδρίων.

Είναι «άλλοι τρόποι στήριξης της δημοσιογραφίας στην ψηφιακή εποχή», υπογραμμίζει ο Μαρκ Τζάρκοβιτς, ερευνητής του κέντρου Pew.

«Οι νέοι παράγοντες ενισχύουν τη δυνατότητα του ρεπορτάζ, τις τεχνολογικές γνώσεις και τους οικονομικούς πόρους που αφιερώνονται στην ενημέρωση, δημιουργώντας μία ενεργητικότητα που δεν είχαμε δει εδώ και πολύ καιρό», δηλώνει με ικανοποίηση επίσης η ‘Ειμι Μίτσελ, διευθύντρια έρευνας για τη δημοσιογραφία στο Pew. «Η δυναμική είναι πραγματική αλλά θα πρέπει να δούμε αν τα νέα αυτά μέσα ενημέρωσης θα ευημερήσουν και θα επεκταθούν σε όλους τους που χρησιμοποιούνται για την κατανάλωση πληροφοριών».

Σύμφωνα με τη μελέτη, 30 από τα μεγαλύτερα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης αντιπροσωπεύουν σχεδόν 3.000 θέσεις εργασίας, με μεγάλες επενδύσεις στην κάλυψη διεθνών ειδήσεων.

Το Vice Media έχει στο εξής 35 γραφεία στο εξωτερικό και η Huffington Post σκοπεύει να εξαπλωθεί από 11 χώρες σε 15 εφέτος. Ιστοσελίδες όπως οι BuzzFeed και Quartz καλύπτουν όλο και περισσότερο το εξωτερικό.

Παράλληλα, ο αριθμός των διεθνών ρεπόρτερ του παραδοσιακού έντυπου Τύπου μειώθηκε κατά 24% την περίοδο 2003 – 2010, σύμφωνα με το Pew. Συνολικά 16.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν στις εφημερίδες και 38.000 στα περιοδικά και μόνο μερικώς αντικαταστάθηκαν από τις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν διαδικτυακά.

Η μελέτη αποκαλύπτει ότι οι ειδησεογραφικές ιστοσελίδες προσπαθούν να καλύψουν τα κενά ενημέρωσης που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της συμπίεσης των πόρων στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, σε θέματα που αρχίζουν από την εκπαίδευση και φθάνουν μέχρι την κάλυψη διεθνών γεγονότων, περνώντας από τις τοπικές ειδήσεις και τα θέματα της ερευνητικής δημοσιογραφίας.

Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και οι φορητές πλατφόρμες μεταμορφώνουν το τοπίο. Σύμφωνα με το Pew το 50% των χρηστών ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης μοιράζονται πληροφορίες και το 46% τις συζητούν. Τουλάχιστον ένας στους δέκα καταναλωτές ειδήσεων στο Ιντερνετ έχει καταθέσει δικό του υλικό (φωτογραφίες, βίντεο, γνώμες) σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες ή ιστολόγια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Media
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk