Την απογοήτευση της εξέφρασε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για το γεγονός ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ δεν έχει λάβει ακόμη τα απαραίτητα νομοθετικά μέτρα που θα επιτρέψουν τη μεταρρύθμιση της ποσόστωσης και διακυβέρνησης του Ταμείου.

Η γαλλίδα επικεφαλής του Ταμείου δήλωσε βαθύτατα απογοητευμένη που τα απαραίτητα αυτά νομοθετικά μέτρα δεν έχουν ληφθεί από το Κογκρέσο, ώστε να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

«Και οι δύο αυτές μεταρρυθμίσεις θα ενισχύσουν την ικανότητα του ΔΝΤ να ανταποκριθεί στις ανάγκες των μελών του και θα βοηθήσουν να καταστεί η διακυβέρνηση του Ταμείου πιο αντιπροσωπευτική της δυναμικής των μελών του» ανέφερε η Λαγκάρντ, εκφράζοντας την ελπίδα οι αρχές των ΗΠΑ να δώσουν στο ζήτημα την υψηλή προτεραιότητα που του αξίζει.

Το σύστημα των ποσοστώσεων

Σε κάθε μέλος του ΔΝΤ αντιστοιχεί μία ποσόστωση, η οποία βασίζεται κυρίως στο σχετικό μέγεθος του μέλους στην παγκόσμια οικονομία, γεγονός που προσδιορίζει τη μέγιστη εισφορά του στους οικονομικούς πόρους του ΔΝΤ.

Κατά τη συμμετοχή της στο ΔΝΤ, κάθε χώρα καταβάλλει συνήθως έως και το ένα τέταρτο της ποσόστωσής της με τη μορφή ευρέως αποδεκτών ξένων νομισμάτων (δολάρια ΗΠΑ, ευρώ, γιεν ή στερλίνα) ή με τη μορφή Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων (ΕΤΔ -SDR).

Τα υπόλοιπα τρία τέταρτα καταβάλλονται στο εγχώριο νόμισμα του κράτους.

Οι ποσοστώσεις επανεξετάζονται τουλάχιστον κάθε πέντε χρόνια. Το 2006 αποφασίστηκαν ad hoc αυξήσεις των ποσοστώσεων της τάξης του 1,8%, ως πρώτο βήμα ενός διετούς προγράμματος για τη μεταρρύθμιση των ποσοστώσεων και των δικαιωμάτων ψήφου των μελών.

Περαιτέρω ad hoc αυξήσεις των ποσοστώσεων εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο Διοικητών τον Απρίλιο του 2008 με αποτέλεσμα η συνολική αύξηση να ανέλθει σε 11,5%.

Η μεταρρύθμιση του 2008 τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο του 2011 μετά από την επικύρωση της τροποποίησης του Άρθρου 117 του Καταστατικού του ΔΝΤ από 117 χώρες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό 85% των δικαιωμάτων ψήφου στο Ταμείο.

Η 14η Γενική Αναθεώρηση των Ποσοστώσεων ολοκληρώθηκε δύο χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό στόχο του Δεκεμβρίου του 2010 με την απόφαση να διπλασιαστούν οι πόροι από ποσοστώσεις και να φτάσουν τα 476,8 δισ. ΕΤΔ.