ΣτΕ: Αντισυνταγματική η απόφαση του ΥΠΟΙΚ για τις κατασχέσεις

Αντισυνταγματική έκρινε το Συμβούλιο της Επικράτειας την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να προχωρά σε κατασχέσεις «εις χείρας τρίτων» μισθών, συντάξεων, ενοικίων, καταθέσεων κτλ. αν πρώτα δεν έχει ενημερωθεί για την κίνηση αυτή ο οφειλέτης από την εφορία.

Αντισυνταγματική έκρινε το Συμβούλιο της Επικράτειας την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να προχωρά σε κατασχέσεις «εις χείρας τρίτων» μισθών, συντάξεων, ενοικίων, καταθέσεων κτλ. αν πρώτα δεν έχει ενημερωθεί για την κίνηση αυτή ο οφειλέτης από την εφορία.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφαση, κατά το άρθρο 30 του ν.δ/τος 356/1974 περί Κώδικος Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων συνάγεται ότι, σε περίπτωση κατασχέσεως εις χείρας τρίτων απαιτήσεως οφειλέτου του Δημοσίου, δεν απαιτείται η κοινοποίηση στον τελευταίο του κατασχετηρίου εγγράφου. Ομως η διάταξη αυτή είναι ανίσχυρη και αντίκειται στη διάταξη του άρθρου 20 παρ. 1 του Συντάγματος, διότι η παράλειψη αυτή έχει ως συνέπεια ο οφειλέτης να μη λαμβάνει γνώση ή να λαμβάνει καθυστερημένα γνώση της εις βάρος του επισπευδομένης αναγκαστικής εκτελέσεως.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη μπορεί να αμυνθεί αποτελεσματικά προ της ολοκληρώσεως της εκτελεστικής διαδικασίας, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα είτε για την ακύρωση είτε για την αναστολή της πράξεως εκτελέσεως

Πρωτοβάθμιο δικαστήριο, ερμηνεύοντας τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξής Δημοσίων Εσόδων υπό το φως του άρθρου 20 παράγραφος 1 του Συντάγματος, δέχθηκε ότι η έκθεση αναγκαστικής κατασχέσεως εις χείρας τρίτου και εις βάρος οφειλέτη του Δημοσίου πρέπει να κοινοποιείται πριν την εκτέλεση της ούτως ώστε αυτός να μπορεί να στραφεί με τα ένδικα μέσα που του παρέχει ο νόμος κατά της οικείας πράξεως, επιδιώκοντας την ακύρωση ή την αλλαγή της ή να προβεί στην ρύθμιση του χρέους.

Ενδεχομένη παράλειψη της κοινοποιήσεως αυτής οδηγεί στην ακύρωση της πράξεως εκτελέσεως, εφόσον ο οφειλέτης επικαλεσθεί το γεγονός της μη έγκαιρης έλευσης εις γνώση του τού περιεχομένου της έκθεσης αναγκαστικής κατασχέσεως.

Αξίζει να τονιστεί ότι η απόφαση αυτή λόγω της σοβαρότητας του θέματος παραπέμπεται στην ολομέλεια του ΣτΕ στις 5 Μαίου 2014. Οπως αναφέρει αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η απόφαση αυτή αναμένεται να αλλάξει σημαντικά τη μεθοδολογία που ακολουθεί σήμερα το υπουργείο Οικονομικών κατά την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς μέχρι σήμερα σε αρκετές περιπτώσεις μπορούσε απροειδοποίητα να προχωρήσει σε κατασχέσεις εις χείρας τρίτων αν ο οφειλέτης δεν είχε προχωρήσει σε ρύθμιση ή αποπληρωμή των χρεών του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία στην Ελλάδα οι οφειλέτες φόρων και ασφαλιστικών οφειλών ξεπερνούν σε αριθμό τα 2,5 εκατομμύρια ενώ το συνολικό ποσό οφειλής ανέρχεται σε 62,5 δισ. ευρώ. Ομως τα περισσότερα χρέη αφορούν οφειλές έως 5.000 ευρώ, δηλαδή ποσά που μπορεί είτε να βρίσκονται σε καταθέσεις είτε να λαμβάνονται σε τακτική βάση από τους οφειλέτες ως ενοίκια ή μισθοί και συντάξεις.

Με νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται θα εξαιρούνται από κατάσχεση χρέη έως 500 ευρώ αντί 300 ευρώ που ισχύει σήμερα, ενώ αν πρόκειται για μισθό ή σύνταξη το κράτος δεν θα μπορεί να κατάσχει ποσό έως 1.500 ευρώ από 1.000 ευρώ σήμερα.

Οι αλλαγές αυτές θα περιληφθούν στο πολυνομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Παρασκευή και θα πρέπει να έχει ψηφιστεί έως την Κυριακή 30 Μαρτίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk