Oι ελληνικές τράπεζες «ξεκλειδώνουν» τις αγορές για τη χώρα

Την τροχιά επανασύνδεσης της χώρας με τις αγορές επιβεβαίωσαν η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς «σηκώνοντας» από ξένους επενδυτές μέσα σε λίγες ώρες το προηγούμενο διήμερο 2,88 δισ. ευρώ για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών τους και την αποπληρωμή της στήριξης που τους παρείχε το Δημόσιο το 2008 μέσω των προνομιούχων μετοχών.

Την τροχιά επανασύνδεσης της χώρας με τις αγορές επιβεβαίωσαν η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς «σηκώνοντας» από ξένους επενδυτές μέσα σε λίγες ώρες το προηγούμενο διήμερο 2,88 δισ. ευρώ για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών τους και την αποπληρωμή της στήριξης που τους παρείχε το Δημόσιο το 2008 μέσω των προνομιούχων μετοχών.
Πρόκειται για μια εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο για μια δοκιμαστική έκδοση πενταετούς ομολόγου από το Ελληνικό Δημόσιο μέσα στο πρώτο εξάμηνο αποτελώντας το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της χρηματοδοτικής «ανεξαρτησίας» του έπειτα από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού του από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Οπως επισημαίνουν τραπεζικοί κύκλοι, η ισχυρή ζήτηση που εκδηλώθηκε για τις αυξήσεις κεφαλαίου των δύο ελληνικών τραπεζών δείχνει ότι η Ελλάδα μπαίνει ξανά στον χάρτη των αγορών ως επενδυτικός προορισμός.

«Το ισχυρότερο πλεονέκτημα της χώρας είναι ότι συγκαταλέγεται στις αναπτυσσόμενες αγορές αλλά προσφέρει αποδόσεις σε σταθερό νόμισμα, σε ευρώ, αποτελώντας μοναδική περίπτωση αυτή την περίοδο» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Ενδεικτικό της διάθεσης των επενδυτών για ανάληψη ελληνικού ρίσκου είναι το ύψος των προσφορών που υπεβλήθησαν για τις εκδόσεις των Alpha Bank και Πειραιώς, οι οποίες ξεπέρασαν τα 5,5 δισ. ευρώ. Το γεγονός αυτό επέτρεψε την ενίσχυση του τιμήματος που πλήρωσαν οι νέοι επενδυτές περιορίζοντας σημαντικά την απομείωση του ποσοστού των παλαιών μετόχων και των κατόχων των warrants που συμμετείχαν στην περυσινή ανακεφαλαιοποίησή τους. Οπως εξηγούν αναλυτές, το κόστος μη συμμετοχής των τελευταίων στις δύο εκδόσεις εξαλείφεται λόγω της διάθεσης των νέων τίτλων της Alpha Bank στην τρέχουσα λογιστική αξία και της Τράπεζας Πειραιώς σε premium. Εξάλλου τα φρέσκα κεφάλαια μπορούν να αποτελέσουν την «καύσιμη ύλη» για την ταχύτερη επιστροφή σε βιώσιμη οργανική κερδοφορία, προς όφελος και των παλαιών μετόχων.
Οι διοικήσεις των δύο πιστωτικών ομίλων θα παρουσιαστούν ενώπιον των μετόχων τους στις γενικές συνελεύσεις της ερχόμενης Παρασκευής με εξασφαλισμένα τα κεφάλαια που χρειάζονται από τη μία πλευρά για την ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής τους επάρκειας βάσει των stress tests της Τράπεζας της Ελλάδος και από την άλλη για την επαναγορά των προνομιούχων μετοχών συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ, συμβάλλοντας και στη μείωση του δημόσιου χρέους.
Το στοίχημα για τον τραπεζικό κλάδο είναι σταδιακά να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων χωρίς καλύψεις, όπως έκανε η Τράπεζα Πειραιώς πριν από λίγες ημέρες, αντλώντας ρευστότητα 500 εκατ. ευρώ με τοκομερίδιο 5%. Θετικές εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο, σε συνδυασμό με την προοπτική επαναπατρισμού καταθέσεων, εφόσον υπάρξει περαιτέρω βελτίωση του κλίματος στην ελληνική οικονομία, θα επιτρέψουν και την απεξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τους μηχανισμούς χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), οι οποίοι έχουν έκτακτο χαρακτήρα.

Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus στις 26 Μαρτίου 2014

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk