Κωνσταντινόπουλος:Κάποιοι κλείνουν το μάτι στα καρτέλ του γάλακτος

Την Τρίτη 25 Μαρτίου ο βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ, μίλησε στον Βήμα fm για το γάλα, τη συμφωνία με την τρόικα, τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Πελοπόννησο και την «Ελιά» και τις ευρωεκλογές

Την Τρίτη 25 Μαρτίου ο βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος μίλησε στους Γιάννη Κορωναίο και Αιμίλιο Περδικάρη για το γάλα, τη συμφωνία με την τρόικα, τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Πελοπόννησο και την «Ελιά» και τις ευρωεκλογές.{{{ audio1 }}}

Για τον υποψήφιο περιφερειάρχη Πελοποννήσου και τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ

«Γίνεται μια συνεννόηση για να καταλήξουμε σύντομα. Όπως γνωρίζετε, το ΠΑΣΟΚ είχε στηρίξει τον Πέτρο Τατούλη και είχαμε εκλέξει 29 περιφερειακούς συμβούλους. Από αυτούς, οι 21 θέλουν να συμμετέχουν στη «Νέα Πελοπόννησο» του κ. Τατούλη και οι υπόλοιποι έχουν βάλει κάποια θέματα. Είναι τα γνωστά προβλήματα… Έχουμε μπερδευτεί όχι τώρα, last year!»

Για τις ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις σχετικά με το γάλα

«Από το 2009 που μπήκαμε σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση και στην οποία χρειάστηκε να περάσουμε από επώδυνες διαδικασίες, δυστυχώς, όταν χρειάστηκε π.χ. να κλείσουμε οργανισμούς και να τα βάλουμε με τις συντεχνίες, τότε δυστυχώς βρίσκονταν οι γνωστοί-άγνωστοι που εμφανίζονταν τότε ως φίλοι του λαού, οι οποίοι αντιδρούσαν στις μεταρρυθμίσεις και καταλήγαμε να κόβουμε μισθούς και συντάξεις. Θέλω να σας θυμίσω ότι όταν ο κ. Πάγκαλος ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανακοίνωσε την κατάργηση οργανισμών – και εγώ συγκεκριμένα είχα δώσει κάποια στοιχεία για οργανισμούς – ποτέ αυτοί οι οργανισμοί δεν έκλεισαν και αναγκαστήκαμε να κόψουμε μισθούς και συντάξεις. Γιατί; Γιατί πάντα υπήρχε κάποιος που έλεγε ότι δεν είναι εύκολο να κλείσουν οργανισμοί και είναι πιο εύκολο να κόψουμε μισθούς και συντάξεις. Έτσι έχουμε φτάσει μέχρι σήμερα εδώ και επειδή έχει γίνει μια μεγάλη δουλειά και φτάσαμε στο πρωτογενές πλεόνασμα μέσα από τις θυσίες του ελληνικού λαού και δεν χρειάζεται να κόβουμε μισθούς και συντάξεις, πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι για να δημιουργήσουμε αυτό που λέμε νέο παραγωγικό μοντέλο στη χώρα πρέπει να προχωρήσουμε στις διαρθρωτικές αλλαγές.

Δεν υπάρχουν πια περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Στη διαπραγμάτευση που έγινε π.χ. για τους μακροχρόνια ανέργους, οι τριετίες είναι σε αναστολή τώρα και έλεγαν κάποιοι ότι θα καταργηθούν οριστικά. Μετά, αυτό που έγινε στη διαπραγμάτευση, όπως και με τις ομαδικές απολύσεις, ήταν να καταλήξουμε μόνο στους μακροχρόνια ανέργους και να περικόπτεται όχι καν τώρα, γιατί είναι σε αναστολή, το 50%. Καθόλου καλό δεν είναι, αλλά είναι το καλύτερο δυνατό. Ήταν η καλύτερη δυνατή λύση. Άρα, δεν υπάρχει κάτι που δεν έγινε, έγινε μια μεγάλη προσπάθεια που έφτασε μέχρι εδώ. Στην επόμενη κατάσταση και στο επόμενο χρονικό διάστημα, θα μπορούμε και άλλες αδικίες που έχουν γίνει, ιδιαίτερα στα εργασιακά – και μεγαλύτερη αδικία είναι η ανεργία – να διορθωθούν και να μπορέσει η χώρα να προχωρήσει μπροστά.

Όχι μόνο βουλευτές (σ.σ: ποιοι ήταν αυτοί που αντέδρασαν). Είναι υπουργοί, συντεχνίες που έχουν σχέση με Μέσα Ενημέρωσης, όλα είναι. Δεν ξέρετε οργανισμούς που πήγαμε να κλείσουμε και έπεσαν όλοι πάνω μας; Το ΚΕΠΑΚ π.χ. στη Θεσσαλονίκη, όπου ασχολούνται με τις αγιογραφίες του Αγίου Όρους 45 πολιτικοί μηχανικοί;

Να δούμε τώρα με το γάλα; Λένε κάποιοι ότι δεν είναι θέμα της τρόικας. Πολύ σωστά. Το παραγωγικό μοντέλο της χώρας είναι δικό μας θέμα. Πρέπει εμείς να το φτιάξουμε. Ακούω με πολύ σεβασμό όλες τις απόψεις και σας λέω τη δική μου: τι θέλουμε; Να στηρίξουμε την τοπική παραγωγή, να πούμε σε κάποιον ότι αξίζει να είναι κτηνοτρόφος. Να πουλάει το γάλα του στους «μεγάλους» 0,40 ευρώ και έρχεται στο ψυγείο μας της ιδιωτικής ετικέτας, για λίγες ώρες, 0,90 ευρώ και το επώνυμο 1,20 ευρώ. Και λέω: ποιος και γιατί λέει ότι είναι κακό να υπάρξει γάλα ημερών, με παστερίωση, ενός ή δύο ημερών, που θα παράγεται σε τοπικό επίπεδο και θα διατίθεται σε τοπικό επίπεδο και θα έχει καλύτερη τιμή για τον καταναλωτή; Θα είναι και καλύτερη τιμή για τον παραγωγό, διότι δεν θα υπάρχει το δίκτυο, και δεν θα μπορεί κανείς από έξω, από τον Ολλανδία π.χ. ή μεταπράτης ή οτιδήποτε άλλο να έρθει στην Αρκαδία, στη Λέσβο, στη Ρόδο, στην Κρήτη ή σε όλη την Ελλάδα να φέρει γάλα τριών ημερών.

Νομίζω ότι κάποιοι κλείνουν το μάτι σ’ αυτό το καρτέλ που υπάρχει σήμερα, είτε το γνωρίζουν είτε δεν το γνωρίζουν. Δεν καταλαβαίνουν ότι χρειάζεται να υπάρχει τοπική παραγωγή. Ποια εταιρεία θα φέρει γάλα από την Ολλανδία μέσα σε τρεις μέρες σε τοπικό επίπεδο; Καμία. Από εκεί και πέρα, θα αναδιαρθρώσουν και τα εργοστάσια την παραγωγή τους. Αλλά δεν είναι παράξενο ότι όλα τα εργοστάσια είναι στην Αττική, στο Λεκανοπέδιο; Άρα, αυτά δεν μπορούν να στηρίξουν με τοπική παραγωγή την Αθήνα;

Αυτό που εκφράζω δεν είναι άποψη του ΠΑΣΟΚ, δεν εκφράζω το ΠΑΣΟΚ, αλλά είναι προσωπική μου άποψη, ως βουλευτής Αρκαδίας. Και επειδή λένε ότι υπάρχει μια μάχη μεταξύ βουλευτών επαρχίας και αστικών κέντρων, δεν είναι αλήθεια. Σας λέω ότι με όποιον παραγωγό μιλήσετε κρυφά – διότι φανερά αν μιλήσουν, αύριο δεν θα τους παίρνουν το γάλα – σου λέει ότι θέλει να υπάρξει αυτό το δίκτυο και το τριήμερο, διότι θα υπάρχει το κίνητρο να συνεργαστούν και να πουλήσουν γάλα τριών ημερών σ’ αυτήν την τιμή και σε υψηλότερη για εμάς. Αυτό γίνεται. Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι είμαστε πολύ μεγάλα παιδιά. Θα πει καθένας την άποψή του και θα επιμείνω κι εγώ στη δική μου. Καθαρά. Πάρα πολύ καθαρά. Το έχω ξεκαθαρίσει, δεν έχω καταψηφίσει τίποτα μέχρι τώρα και το έχω κάνει συνειδητά, διότι υπήρχαν και κάποια που διαφωνούσα, αλλά πίστευα ότι η χώρα έπρεπε να προχωρήσει και να έχουμε συλλογικότητα και το έκανα με πολύ μεγάλο κόστος, πολιτικό, προσωπικό, ψυχολογικό. Όταν, όμως, έχουμε βγει στο ξέφωτο και έχουμε πνιγεί σε μια κουταλιά γάλα, όταν έχουμε φέρει το πρωτογενές πλεόνασμα χωρίς να πανηγυρίζω ή τίποτα, δεν μπορούμε να ασχολούμαστε πέντε μέρες με αυτό το πράγμα. Κάτι άλλο συμβαίνει…»

Για την «Ελιά» και τις ευρωεκλογές

«Νομίζω ότι θα πρέπει να αγωνιστούμε να εκλέξουμε τουλάχιστον δύο ευρωβουλευτές και να προχωρήσουμε. Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση και πρέπει να εκλέξουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ευρωβουλευτές, με τις δικές μας δυνάμεις και να μπουν όλοι σ’ αυτή τη μεγάλη προσπάθεια και να την πιστέψουν και να βγάλουμε τουλάχιστον δύο. Άκουσα χθες τον Κυριάκο Πιερρακάκη να λέει ότι πρέπει να βγάλουμε τρεις και το θεωρώ πολύ σημαντικό ένας νέος άνθρωπος να βγαίνει μπροστά και να λέει να αφήσουμε τις μεμψιμοιρίες και να πάμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν. Δεν μπορούμε να συζητάμε τέτοια πράγματα, ότι δεν θα βγάλουμε κανέναν… Αλλά έχουμε τη μάχη μπροστά και πρέπει να τη δώσουμε όλοι μαζί, για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk