H αποχή που άγγιξε το 40% τιμώρησε τους σοσιαλιστές του Φρανσουά Ολάντ, δίνοντας λίγα χαμόγελα αισιοδοξίας στην κεντροδεξιά και πολλά χαμόγελα ικανοποίησης στην Μαρίν Λεπέν. Κάπως έτσι κύλησε ο πρώτος γύρος των τοπικών εκλογών στη Γαλλία, δύο μόλις μήνες πριν τις Ευρωεκλογές.

Η μάχη του Παρισιού μεταξύ των παραδοσιακών δυνάμεων είναι ίσως το μόνο πεδίο όπου σώζεται η παρτίδα έναντι του Εθνικού Μετώπου.

Συγκεκριμένα, στον πρώτο γύρο η υποψήφια της κεντροδεξιάς Ναταλί Κοσιουσκό Μοριζέ (γνωστή με τα αρχικά ΝΚΜ) προηγείται με 35,64% έναντι της Ναταλί Ιδαλγκό (ισπανικής προέλευσης) των σοσιαλιστών, η οποία συγκέντρωσε το 34,40%.

Ακόμα χειρότερο ήταν το αποτέλεσμα για τους σοσιαλιστές στη Μασαλία, όπου έμειναν στην τρίτη θέση. Ο πρώτος γύρος ολοκληρώθηκε με προβάδισμα της κεντροδεξιάς (40%), ακολουθεί το Εθνικό Μέτωπο με 22% και οι σοσιαλιστές με 20%.

Στο Στρασβούργο προηγείται η υποψήφια της κεντροδεξιάς Φαμπιέν Κελέρ με 33%, έναντι του δημάρχου και υποψήφιου των σοσιαλιστών Ρολάντ Ρις, ο οποίος έλαβε το 31%. Στην τρίτη θέση οι οικολόγοι με 8,52%.

Ο επικεφαλής του κεντροδεξιού UMP, Ζαν Φρανσουά Κοπέ, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα δεν πρόκειται να γίνει δεκανίκι ούτε των σοσιαλιστών ούτε και του Εθνικού Μετώπου.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος Τύπου των σοσιαλιστών είπε ότι το κόμμα θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην κερδίσει η ακροδεξιά στον β΄γύρο.

Η Μαρίν Λεπέν γιόρτασε αυτό που η ίδια αποκάλεσε «το τέλος του δικομματισμού στη Γαλλία», σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματα παγιώνουν το κόμμα της, όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά και σε τοπικό.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, το Εθνικό Μέτωπο με υποψήφιους σε 600 από τους 36.000 δήμους συγκέντρωσε σχεδόν 5%. Τα κόμματα της κεντροαριστεράς κινούνται στο 37% και η κεντροδεξιά στο 46,5%.

Μεταξύ των δήμων όπου προηγείται το κόμμα της Λεπέν είναι η Ενάν – Μπομόν, η Μπεζιέ, η Αβινιόν και η Περπινιάν.

Τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά, αν και εν πολλοίς αναμενόμενα για το Σοσιαλιστικό Κόμμα, στην πρώτη κρίσιμη εκλογική δοκιμασία για τον Ολάντ, δύο χρόνια αφού ανέλαβε την εξουσία. Οι πολίτες δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι μαζί του και ο ίδιος έχει σπάσει κάθε ρεκόρ αντιδημοφιλίας για τα δεδομένα της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας.

Η ανεργία, που συνεχίζει να βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό, αλλά και οι κακές επιδόσεις της γαλλικής οικονομίας αναμενόταν να πλήξουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), αλλά και το κεντροδεξιό κόμμα UMP του τέως προέδρου Σαρκοζί. Το κόμμα παρουσιάζεται διχασμένο, ενώ η εικόνα του γίνεται ακόμα χειρότερη, λόγω των εσωκομματικών συγκρούσεων και διαφόρων σκανδάλων.

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα διεξαχθεί την 30ή Μαρτίου, όπου δεν αναδειχθεί νικητής από τον πρώτο γύρο.

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης