Από το στόμα της γενικής εισαγγελέως της Βενεζουέλας, Λουίσα Ορντέγα Ντίας, ήρθε η αναγνώριση ότι υπήρξαν περιπτώσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην καταστολή των πολύνεκρων διαδηλώσεων που συνεχίζονται στη χώρα.

Μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι, η δικαστική λειτουργός αναγνώρισε ότι εξετάζονται 60 τέτοιες περιπτώσεις, αλλά ξεκαθάρισε ότι αυτές δεν είναι μέρος ενός γενικότερου σχεδίου καταστολής από πλευράς της κυβέρνησης.

«Γίνεται μια συστηματική προσπάθεια να φανεί ότι οι Αρχές είναι εξίσου ή και περισσότερο βίαιες από την περίοδο της 4ης Δημοκρατίας» δήλωσε η Ντίας.

Η περίοδος της 4ης Δημοκρατίας διήρκεσε από το 1958 έως το 1998, όταν ο Ούγκο Τσάβες ξεκίνησε την λεγόμενη «βολιβαριανή» επανάσταση.

Πάντως, οι διαδηλώσεις κατά και υπέρ του προέδρου Μαδούρο συνεχίζονται, ενώ ο αριθμός των νεκρών έχει πλέον φτάσει στους 34.

Την ίδια ώρα, νέοι περιορισμοί μπαίνουν σε σχέση με την προμήθεια βασικών καταναλωτικών αγαθών. O αρμόδιος υπουργός, Φέλιξ Οσόριο, ανακοίνωσε ότι οι περιορισμοί ισχύουν για τους πελάτες του κρατικού δικτύου από αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Συγκεκριμένα, το δίκτυο των καταστημάτων θα κρατά τα στοιχεία, αλλά και τα δακτυλικά αποτυπώματα του πελάτη, ώστε εκείνος να μην επιστρέφει τις αμέσως επόμενες μέρες στο κατάστημα για να ψωνίσει και πάλι τα βασικά είδη.

Ο υπουργός δεν διευκρίνισε πόσες μέρες θα πρέπει να περάσουν, ώστε ένας πολίτης να μπορεί να επιστρέψει στο σούπερ μάρκετ, ωστόσο, δεν αναμένεται να είναι πάνω από επτά μέρες.

«Όποιος θέλει να αγοράσει 100 κοτόπουλα, θα πρέπει να πάει αλλού» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.