Η μητέρα επηρεάζει τη σχέση του παιδιού με τη γυμναστική

Βρετανική μελέτη επιβεβαιώνει και επιστημονικά για πρώτη φορά ότι η συμπεριφορά των γονέων μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας των παιδικών προσχολικής ηλικίας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Βρετανική μελέτη επιβεβαιώνει και επιστημονικά για πρώτη φορά ότι η συμπεριφορά των γονέων μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας των παιδικών προσχολικής ηλικίας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Κατά μάνα… τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ και της Μονάδας Επιδημιολογίας του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας της Μ. Βρετανίας, με επικεφαλής τη δρα Έστερ βαν Σλούις, διαπίστωσε ότι όταν η μητέρα δεν είναι λάτρης της γυμναστικής και γενικότερα της σωματικής δραστηριότητας, τότε είναι πολύ πιθανό το παιδί να κάνει καθιστική ζωή. Μάλιστα, αν αυτή η συνήθεια εδραιωθεί νωρίς στην ζωή του, τότε είναι πολύ δύσκολο να την αποβάλει μετέπειτα.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό μετά από σύγκριση των επιπέδων σωματικής δραστηριότητας 554 γυναικών και των τετράχρονων παιδιών τους. Μητέρες και παιδιά κλήθηκαν να φορέσουν επιταχυνσιόμετρα και καταγραφείς των παλμών της καρδιάς, καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνας, δηλαδή για μία εβδομάδα, ώστε να είναι απολύτως ακριβής η μέτρηση του χρόνου που ήταν σωματικά δραστήριοι ή αδρανείς μέσα στην ημέρα.

Η επεξεργασία των δεδομένων έδειξε ότι, ο χρόνος που κάθε παιδί ήταν σωματικά δραστήριο, εξαρτιόταν άμεσα από τον χρόνο που η μητέρα του ήταν δραστήρια. Όσο πιο δραστήρια ήταν η μητέρα, τόσο πιο δραστήριο ήταν και το παιδί μέσα στην ημέρα.

Ελάχιστη άσκηση μέσα στην εβδομάδα για τις πολυάσχολες μητέρες

Μάλιστα, όπως διαπιστώθηκε, μόνο οι μισές μητέρες (53%), πολλές από τις οποίες ήταν εργαζόμενες και με βαρύ καθημερινό πρόγραμμα, αφιέρωναν έστω μισή ώρα για μέτρια ως έντονη σωματική άσκηση τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Συνεπώς, αντίστοιχος ήταν ο αντίκτυπος για τα παιδιά τους.
Για κάθε παραπάνω λεπτό μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας της μητέρας, το παιδί της ήταν κατά μέσο όρο δέκα λεπτά της ώρας πιο δραστήριο. Αν μία μητέρα αφιέρωνε στην καθιστική ζωή μία ώρα λιγότερη την ημέρα, ήταν και το παιδί της δέκα λεπτά λιγότερα σωματικά αδρανές, άσχετα με την ώρα της ημέρας (πρωί – μεσημέρι – βράδυ).

Διδάσκοντας στα παιδιά υγιεινές συνήθειες

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι, η Πολιτεία πρέπει να ενθαρρύνει τις μητέρες να ασκούνται περισσότερο, αν θέλουν το καλό το δικό τους, αλλά και των παιδιών τους, διδάσκοντάς τους έτσι υγιεινές συνήθειες από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Πολυάριθμες έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ότι η σωματική άσκηση αποτελεί βασικό «όπλο» για την πρόληψη πολλών ασθενειών.
Δυστυχώς όμως, οι νέοι γονείς τείνουν να είναι λιγότερο σωματικά δραστήριοι σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που δεν έχουν παιδιά. Όταν μια γυναίκα γίνεται μητέρα, ο χρόνος που ασκείται σωματικά, τείνει να μειώνεται, καθώς αντιμετωπίζει άλλες πιεστικές προτεραιότητες. Αυτό όμως επηρεάζει αρνητικά και τα παιδιά της και είναι κάτι που δεν πρέπει να υποτιμά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk