Εναν χρόνο μετά το κούρεμα η Κύπρος βρίσκει τον βηματισμό της

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου κ. Χάρης Γεωργιάδης, μόλις 42 χρόνων (γεννήθηκε το 1972, στη Λευκωσία)

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου κ. Χάρης Γεωργιάδης, μόλις 42 χρόνων (γεννήθηκε το 1972, στη Λευκωσία), πρώην λοχίας Πυροβολικού κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας στην Εθνική Φρουρά, σύμβουλος οικογενειακής επιχείρησης ξενοδοχείων, δεν είναι από τους υπουργούς Οικονομικών που ήδη γνωρίσαμε με βαρύγδουπους πανεπιστημιακούς τίτλους, με διεθνείς γνωριμίες και με μαγικές λύσεις για ανάκαμψη της οικονομίας. Σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις και Οικονομικά και Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ και έκανε μεταπτυχιακά στο ίδιο πανεπιστήμιο.
Ανθρωπος χαμηλών τόνων, κομματικό στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ). Προ των εκλογών είχε χρηματίσει εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος και αμέσως μετά τις εκλογές ο πρόεδρος κ. Ν. Αναστασιάδης τον τοποθέτησε για λίγο χρονικό διάστημα υπουργό Εργασίας, για να του αναθέσει αμέσως μετά το υπουργείο Οικονομικών μετά την επεισοδιακή παραίτηση του κ. Μιχ. Σαρρή, τις ημέρες που αποφασίστηκε το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο.
Ο κ. Σαρρής, πολύπειρος, με διεθνείς τραπεζικές και άλλες γνωριμίες, με βαρύγδουπα πτυχία, δεν τα κατάφερε, και όταν ο κ. Γεωργιάδης ανελάμβανε την κύρια ευθύνη του συντονισμού και της υλοποίησης του προγράμματος εξυγίανσης και μεταρρύθμισης της κυπριακής οικονομίας, πολλοί αμφέβαλλαν, κυρίως λόγω της απειρίας του, αν θα τα καταφέρει.
Και όμως έναν χρόνο μετά το περίφημο «κούρεμα» των καταθέσεων φαίνεται ότι τα πάει εξαιρετικά καλά, αφού η οικονομία αρχίζει και σταθεροποιείται και η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη Λευκωσία (η αντίστοιχη του «ημετέρου» κ. Πόουλ Τόμσεν) κυρία Νταβουλέσκου μόνο καλά λόγια έχει να πει για τον κύπριο υπουργό Οικονομικών.
«Η Κύπρος εξέπληξε θετικά με τα αποτελέσματά της» επαναλαμβάνουν συνεχώς ξένοι αναλυτές, ενώ στις συνεδριάσεις των Eurogroup όλοι έχουν κάποια καλά λόγια να πουν για την πρόοδο της οικονομίας της, όταν εγκρίνουν, χωρίς αστερίσκους, τις δόσεις για το δάνειο.
Και όμως έναν χρόνο μετά το κούρεμα, τίποτε δεν έμεινε το ίδιο σε Κύπρο, αλλά και σε Ευρώπη. Στον χρόνο που άλλαξε τον τραπεζικό χάρτη της Κύπρου και οδήγησε σε λεπτές ισορροπίες το χρηματοπιστωτικό της σύστημα, φαίνεται ότι η σταθεροποίηση δεν έχει ακόμη πλήρως ανακτηθεί.
Οι καταθέσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι ακόμη «προστατευόμενες» λόγω των περιορισμών που υπάρχουν στο εσωτερικό στη διακίνηση κεφαλαίων. Η άρση των περιορισμών αναμένεται να γίνει στο τέλος της άνοιξης. Η ανεργία έχει ξεπεράσει το 17% και δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις σταθεροποίησής της. Οι μισθοί έχουν μειωθεί σημαντικά και οι εργασιακές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί. Στις κατασκευές το 61,91% των δανείων που παραχωρήθηκαν, δηλαδή 4,4 δισ. ευρώ, δεν εξυπηρετείται, ενώ ποσό 2,4 δισ. ευρώ είναι μη εξυπηρετούμενο και στον τομέα ακίνητης περιουσίας.
Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά οδηγεί το τραπεζικό σύστημα σε υψηλή εξάρτηση από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι τράπεζες δεν είναι σε θέση ακόμη να παραχωρήσουν νέα δάνεια και εξαρτώνται από την αύξηση των καθαρών επιτοκιακών τους περιθωρίων, αυξάνοντας τα δανειστικά επιτόκια στα εξυπηρετούμενα δάνεια και διατηρώντας τα καταθετικά επιτόκια περίπου στο 3%. Οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων συνεχώς μειώνονται, κυρίως λόγω της βελτίωσης των συνθηκών και προοπτικών στην ευρωζώνη, αλλά και της θετικής πορείας του κυπριακού προγράμματος.


Βελτίωση

Παρά ταύτα η κυπριακή κυβέρνηση φαίνεται ότι ξεπερνά το αρχικό σοκ. Δεν χρειάστηκε μέχρι στιγμής να επιβάλει νέα αυστηρά μέτρα, πέραν αυτών που υπήρχαν στο Μνημόνιο. Οι μισθοί και οι συντάξεις στο Δημόσιο μειώθηκαν κατά περίπου 4% το 2014 και όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα ως και το 2015.
Αρχισε η επιστροφή καταθέσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα (μικρή αλλά σταθερή), οι ξένες επιχειρήσεις (κυρίως ρωσικές) δεν εγκατέλειψαν, σε μεγάλο βαθμό, την Κύπρο, αφού η κυβέρνηση διατήρησε σχετικά χαμηλό ποσοστό στη φορολογία και ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει πως «υπάρχουν ενδείξεις ότι κατευθυνόμαστε στη θέση που θα μας επιτρέψει να στηρίξουμε την οικονομία χωρίς εξαρτήσεις».
Παράλληλα εκφράζει την εκτίμηση ότι ως το τέλος της άνοιξης και στη βάση του οδικού χάρτη θα αρθούν πλήρως οι συναλλαγές στο εσωτερικό. Την ίδια ώρα ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου της Κύπρου παρουσιάζει βελτίωση κάθε μήνα και βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2011.

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk