Ξεκίνησε στις 10 το πρωί της Δευτέρας το δημοψήφισμα στο Βελβεντό Κοζάνης, με το οποίο οι κάτοικοι της περιοχής θα αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς διαφωνούν με τον «Καλλικράτη» και τη συνένωση με τον Δήμο Σερβίων.

Σύμφωνα με την επιτροπή, το δημοψήφισμα, το οποίο θα ολοκληρωθεί στις 8 το βράδυ της Τρίτης 25 Μαρτίου, πραγματοποιείται σε δύο εκλογικά τμήματα, όπου έχουν φτάσει οι εκλογικοί κατάλογοι του πρώην δήμου Βελβεντού, παρουσία δικηγόρων και με όλα τα τυπικά στοιχεία μιας εκλογικής διαδικασίας.

O πρώην δήμαρχος Βελβεντού Μάκης Μπελιάς υποστήριξε ότι παρότι η σημερινή είναι εργάσιμη ο κόσμος συμμετέχει ενώ αύριο αναμένεται μεγαλύτερη συμμετοχή καθώς είναι αργία.

Σημειώνεται ότι αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι συμμετοχή στις εκλογές, τότε θα συγκληθεί γενική συνέλευση την επόμενη μέρα, την Τετάρτη, στις 26 Μαρτίου, για να αποφασιστεί η συντονισμένη κάθοδος στις εκλογές με πρωτοβουλία κατάρτισης ψηφοδελτίου.

Αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι αποχή, τότε στις 19 Μαΐου θα συγκληθεί λαϊκή συνέλευση για να αποφασίσει συμμετοχή ή αποχή από τη δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών.