Σε ισχύ παραμένουν το επίδομα γάμου, οι τριετίες, αλλά και ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, όπως και οι μισθολογικές και θεσμικές ρυθμίσεις που προβλέπονται σε παλαιότερες συμβάσεις και δεν καταργήθηκαν με νομοθετικές παρεμβάσεις από το 2010 και εντεύθεν.

Οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών και των εργατικών οργανώσεων κατέληξαν σήμερα Τετάρτη σε συμφωνία για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας – διάρκειας ενός έτους – η οποία κατ’ ουσίαν διατηρεί όλες τις διατάξεις των προηγούμενων συμβάσεων.

Ολόκληρο το κείμενο της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Και αυτό θεωρείται αναγκαίο καθώς σύμφωνα με το νέο νομικό καθεστώς, εάν δεν υπογραφεί νέα σύμβαση εντός τριών μηνών από την λήξη της προηγούμενης, δεν ισχύουν οι παλαιότερες ρυθμίσεις (λήγει η λεγόμενη μετενέργεια όσων προβλέπονται στια μέχρι σήμερα συμβάσεις). Σημειωτέον ότι το τρίμηνο από τη λήξη της προηγούμενης σύμβασης έληγε την ερχόμενη Δευτέρα 31 Μαρτίου.

Πέραν τούτου η νέα σύμβαση περιλαμβάνει άρθρο που επεκτείνει από την ημέρα υπογραφής της, τη δυνατότητα μειωμένου ωραρίου λόγω φροντίδας παιδιού και στους δύο γονείς.

Ταυτοχρόνως προβλέπει πως τα δύο μέρη δεσμεύονται πως θα ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των κατώτατων αμοιβών όταν «με οποιοδήποτε τρόπο αρθούν οι νομοθετικές παρεμβάσεις που έχουν επιβληθεί από την κυβέρνηση γύρω από τους μισθολογικούς όρους».

«Προσπαθήσαμε να δώσουμε λύσεις, με τη δαμόκλειο σπάθη του νόμου – για τη λήξη της μετενέργειας – και την απαγόρευση οικονομικών ρυθμίσεων, να επικρέμεται πάνω μας, καθ΄ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων», τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γ. Παναγόπουλος μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

«Οι διαπραγματεύσεις δεν ήταν ελεύθερες, όχι με ευθύνη των εργοδοτών, αλλά με ευθύνη της εκτελεστικής εξουσίας», σημείωσε και πρόσθεσε πως «στόχος ήταν να κρατηθεί ζωντανός ο θεσμός της ΕΓΣΣΕ».

«Διατηρήσαμε το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και μπορούμε να δουλέψουμε για καλύτερες μέρες σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος σημειώνοντας ότι υπάρχει ηθική δέσμευση των επιχειρήσεων – μελών του Συνδέσμου για διατήρηση του επιδόματος γάμου.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γ. Καββαθάς αναφέρθηκε στη δύσκολη συγκυρία και σημείωσε ότι «οι κοινωνικοί εταίροι έστειλαν μήνυμα στους δανειστές πως έχουν τη βούληση και τη δυνατότητα να υπογράφουν μόνοι τους συμβάσεις». Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδη (έμποροι) χαρακτηρίζει τη νέα σύμβαση ως «μια πολύ σημαντική συμφωνία, σημαντικό εργαλείο συνεννόησης και αναβάθμισης των κοινωνικών εταίρων αλλά καις ηχηρό μήνυμα εργασιακής ειρήνης».

Την υπογραφή νέας σύμβασης χαιρέτησε με δήλωσή του και ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Γ. Βρούτσης σημειώνοντας ότι «επιβεβαιώνεται, η συλλογική αυτονομία των κοινωνικών εταίρων». Υπογράμμισε ακόμη πως «σήμερα, στη μεγάλη στροφή για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, η κοινωνική συνεννόηση και ηρεμία, η συναίνεση και η συνεργασία των δυνάμεων της εργασίας και της παραγωγής είναι περισσότερο απαραίτητες από ποτέ».